Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 55 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 5 min.

  • Porcje 4

4/5 4 55 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Sos majonezowo-jogurtowy z czosnkiem

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Spore ziemniaki podobnej wielkości umyj dokładnie i osusz. Nie obieraj.
  2. Przy pomocy ostrego noża natnij ziemniaki w poprzek w odstępach ok. 0,5 centymetrowych, ale nie do końca ziemniaka.
  3. Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzyj ziemniaki olejem rzepakowym albo oliwą, możesz też włożyć w szparki kawałki masła. Posól i popieprz.
  4. Włóż ziemniaki do brytfanki i piecz ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaczki będą zarumienione.
  5. Wyjmij z piekarnika, włóż kawałki sera w ziemniaki i włóż z powrotem na ok. 5 minut, aż ser się pięknie roztopi.
  6. W międzyczasie na patelni podsmaż szynkę lub boczek, pokrojone w kostkę i zrób sos czosnkowy (wymieszaj składniki), posiekaj też szczypiorek.
  7. Ziemniaki wyjmij z piekarnika i podawaj posypane skwareczkami, z sosem i szczypiorkiem.

Opis przepisu:

Proste, ale efektowne – tak można nazwać pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem lub szynką i podane z aromatycznym sosem czosnkowym. Ten nieskomplikowany przepis gwarantuje sukces nawet wówczas, gdy nie czujesz się kulinarnym mistrzem. Zarumienione i chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, zapieczone z żółtym serem i podsmażoną szynką lub boczkiem staną się daniem same w sobie, ale też okażą się dobrym pomysłem na przystawkę. Możesz je podać także np. jako dodatek do mięs z grilla. Wyrazisty dip czosnkowy skomponuje się i z ziemniakami, i z mięsem.

Duże, młode ziemniaki wyszoruj i osusz. Wybierz ostry nóż i zacznij nacinać ziemniaki w poprzek w odstępach nie większych niż 0,5 cm. Staraj się robić głębokie nacięcia, nie przecinając ziemniaka do końca. Specjalnym pędzelkiem natrzyj ziemniaki olejem rzepakowym lub oliwą, a także posól i popieprz.

Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz minimum przez 45 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika w nacięcia włóż kawałki sera i zapiekaj kolejne 5 minut, żeby się roztopił. W tym czasie na patelni podsmaż szynkę lub boczek i zrób sos czosnkowy. Wykorzystaj do niego Majonez Dekoracyjny WINIARY, jogurt grecki i ząbek czosnku.

Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika, posyp skwarkami i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło z sosem czosnkowym.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?