Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

4/5 4 42 5 1
4/5 4 42 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 5 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Sos majonezowo-jogurtowy z czosnkiem

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Spore ziemniaki podobnej wielkości umyj dokładnie i osusz. Nie obieraj.
  2. Przy pomocy ostrego noża natnij ziemniaki w poprzek w odstępach ok. 0,5 centymetrowych, ale nie do końca ziemniaka.
  3. Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzyj ziemniaki olejem rzepakowym albo oliwą, możesz też włożyć w szparki kawałki masła. Posól i popieprz.
  4. Włóż ziemniaki do brytfanki i piecz ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaczki będą zarumienione.
  5. Wyjmij z piekarnika, włóż kawałki sera w ziemniaki i włóż z powrotem na ok. 5 minut, aż ser się pięknie roztopi.
  6. W międzyczasie na patelni podsmaż szynkę lub boczek, pokrojone w kostkę i zrób sos czosnkowy (wymieszaj składniki), posiekaj też szczypiorek.
  7. Ziemniaki wyjmij z piekarnika i podawaj posypane skwareczkami, z sosem i szczypiorkiem.

Opis przepisu:


Pieczone ziemniaki faszerowane to przepis na obiad, na którego widok apetyt rośnie w moment. Miękkie i zrumienione w piekarniku ziemniaki w mundurkach, zapiekane z serem żółtym, podsmażoną ulubioną szynką lub chrupiącym chudym boczkiem, polane gęstym i wyrazistym dipem czosnkowym (z Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, jogurtu naturalnego i czosnku) możesz podawać z dodatkowymi skwarkami i posiekanym szczypiorkiem.

Sprawdź również przepis na ziemniaki faszerowane krewetkami!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?