Żurek ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

(1)
1 godz 42 min
Trudny
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Ziemniaki
3  łyżek
Masło
trochę
Tymianek świeży
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.98 g
Węglowodany
19.71 g
Tłuszcze
1.56 g
Wartość energetyczna
145.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sprawdź naszą propozycję na Żurek Nasza Specjalność WINIARY z dodatkiem w postaci szwedzkich ziemniaków hasselback! Dzięki nacięciom, w które wnika kremowe masło, ziemniaki smakują doskonale, natomiast dzięki dodatkowi tymianku, podczas pieczenia uwalniają smakowity, ziołowy aromat. Szwedzkie ziemniaki hasselback nie tylko dobrze smakują, ale także efektownie wyglądają! Zwłaszcza, jeśli równo je ponacinasz i upieczesz na piękny, złoty kolor. Możesz podawać je jako samodzielną przekąskę na rożne okazje, a na Wielkanoc właśnie jako ciekawy dodatek do świątecznego żurku.
Gotujmy

Przygotowanie

102 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, ale ich nie obieraj. Następnie przy pomocy ostrego noża natnij je w poprzek, raz przy razie w odstępach około 2-4 mm, aby poszczególne plasterki były ze sobą złączone, a ziemniaki nie rozpadały się.
Krok 2
5 min
Ziemniaki natrzyj masłem, solą i listkami tymianku tak, aby wniknęły w nacięcia.
Krok 3
60 min
Przełóż je na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na mniej więcej godzinę (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków).
Krok 4
5 min
W trakcie pieczenia ziemniaków, przygotuj Żurek Nasza Specjalność WINIARY według przepisu na opakowaniu.
Krok 5
2 min
Do każdej porcji gorącej zupy włóż po jednym upieczonym ziemniaku. Posyp listkami tymianku i odrobiną pieprzu.
Żurek ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 1 z 5

Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, ale ich nie obieraj. Następnie przy pomocy ostrego noża natnij je w poprzek, raz przy razie w odstępach około 2-4 mm, aby poszczególne plasterki były ze sobą złączone, a ziemniaki nie rozpadały się.

Żurek ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 2 z 5

Ziemniaki natrzyj masłem, solą i listkami tymianku tak, aby wniknęły w nacięcia.

Żurek ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 3 z 5

Przełóż je na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na mniej więcej godzinę (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków).

Żurek ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 4 z 5

W trakcie pieczenia ziemniaków, przygotuj Żurek Nasza Specjalność WINIARY według przepisu na opakowaniu.

Żurek ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 5 z 5

Do każdej porcji gorącej zupy włóż po jednym upieczonym ziemniaku. Posyp listkami tymianku i odrobiną pieprzu.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika