Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żurek ze szwedzkimi ziemniakami hasselback
Dodaj do CookBook

Żurek ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

(2)
1 godz 22 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Żurek WINIARY
6 
Ziemniaki
3  łyżek
Masło
trochę
Tymianek świeży
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.7 g
Wartość energetyczna
145.1 kcal
Tłuszcze
1.6 g
Białko
4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sprawdź naszą propozycję na Żurek WINIARY z dodatkiem w postaci szwedzkich ziemniaków hasselback! Dzięki nacięciom, w które wnika kremowe masło, ziemniaki smakują doskonale, natomiast dzięki dodatkowi tymianku, podczas pieczenia uwalniają smakowity, ziołowy aromat. Szwedzkie ziemniaki hasselback nie tylko dobrze smakują, ale także efektownie wyglądają! Zwłaszcza, jeśli równo je ponacinasz i upieczesz na piękny, złoty kolor. Możesz podawać je jako samodzielną przekąskę na rożne okazje, a na Wielkanoc właśnie jako ciekawy dodatek do świątecznego żurku.

Przygotowanie

82 min
  • Krok 1

    10 min
    Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, ale ich nie obieraj. Następnie przy pomocy ostrego noża natnij je w poprzek, raz przy razie w odstępach około 2-4 mm, aby poszczególne plasterki były ze sobą złączone, a ziemniaki nie rozpadały się.
  • Krok 2

    5 min
    Ziemniaki natrzyj masłem, solą i listkami tymianku tak, aby wniknęły w nacięcia.
  • Krok 3

    60 min
    Przełóż je na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na mniej więcej godzinę (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków).
  • Krok 4

    5 min
    W trakcie pieczenia ziemniaków, przygotuj Żurek WINIARY według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 5

    2 min
    Do każdej porcji gorącej zupy włóż po jednym upieczonym ziemniaku. Posyp listkami tymianku i odrobiną pieprzu.
Żurek ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 1 z 5

Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, ale ich nie obieraj. Następnie przy pomocy ostrego noża natnij je w poprzek, raz przy razie w odstępach około 2-4 mm, aby poszczególne plasterki były ze sobą złączone, a ziemniaki nie rozpadały się.

Żurek ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 2 z 5

Ziemniaki natrzyj masłem, solą i listkami tymianku tak, aby wniknęły w nacięcia.

Żurek ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 3 z 5

Przełóż je na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na mniej więcej godzinę (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków).

Żurek ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 4 z 5

W trakcie pieczenia ziemniaków, przygotuj Żurek WINIARY według przepisu na opakowaniu.

Żurek ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Krok 5 z 5

Do każdej porcji gorącej zupy włóż po jednym upieczonym ziemniaku. Posyp listkami tymianku i odrobiną pieprzu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Ziemniaki
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek w chlebie

    Żurek w chlebie

    2 godz 57 min Średni
  • Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    25 min Łatwy
  • Żurek wegetariański w chlebku

    Żurek wegetariański w chlebku

    52 min Łatwy
  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu