Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym
Dodaj do CookBook

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

(3)
1 godz 45 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Ziemniaki
3  łyżek
Olej rzepakowy
trochę
Sól i pieprz do smaku
4  plastrów
Szynka w plasterkach
100  g
Ser edamski
1  łyżeczka
Szczypiorek
50  g
Majonez dekoracyjny 300 ml
150  g
Jogurt grecki
1  ząbek
Czosnek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.7 g
Wartość energetyczna
402.2 kcal
Tłuszcze
28.2 g
Białko
16.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Proste, ale efektowne – tak można nazwać pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem lub szynką i podane z aromatycznym sosem czosnkowym. Ten nieskomplikowany przepis gwarantuje sukces nawet wówczas, gdy nie czujesz się kulinarnym mistrzem. Zarumienione i chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, zapieczone z żółtym serem i podsmażoną szynką lub boczkiem staną się daniem same w sobie, ale też okażą się dobrym pomysłem na przystawkę. Możesz je podać także np. jako dodatek do mięs z grilla. Wyrazisty dip czosnkowy skomponuje się i z ziemniakami, i z mięsem.

Duże, młode ziemniaki wyszoruj i osusz. Wybierz ostry nóż i zacznij nacinać ziemniaki w poprzek w odstępach nie większych niż 0,5 cm. Staraj się robić głębokie nacięcia, nie przecinając ziemniaka do końca. Specjalnym pędzelkiem natrzyj ziemniaki olejem rzepakowym lub oliwą, a także posól i popieprz.

Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz minimum przez 45 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika w nacięcia włóż kawałki sera i zapiekaj kolejne 5 minut, żeby się roztopił. W tym czasie na patelni podsmaż szynkę lub boczek i zrób sos czosnkowy. Wykorzystaj do niego Majonez Dekoracyjny WINIARY, jogurt grecki i ząbek czosnku.

Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika, posyp skwarkami i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło z sosem czosnkowym.

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    10 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C. Spore ziemniaki podobnej wielkości umyj dokładnie i osusz. Nie obieraj.
  • Krok 2

    4 min
    Przy pomocy ostrego noża natnij ziemniaki w poprzek w odstępach ok. 0,5 centymetrowych, ale nie do końca ziemniaka.
  • Krok 3

    5 min
    Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzyj ziemniaki olejem rzepakowym albo oliwą, możesz też włożyć w szparki kawałki masła. Posól i popieprz.
  • Krok 4

    60 min
    Włóż ziemniaki do brytfanki i piecz ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaczki będą zarumienione.
  • Krok 5

    5 min
    Wyjmij z piekarnika, włóż kawałki sera w ziemniaki i włóż z powrotem na ok. 5 minut, aż ser się pięknie roztopi.
  • Krok 6

    20 min
    W międzyczasie na patelni podsmaż szynkę lub boczek, pokrojone w kostkę i zrób sos czosnkowy (wymieszaj składniki), posiekaj też szczypiorek.
  • Krok 7

    1 min
    Ziemniaki wyjmij z piekarnika i podawaj posypane skwareczkami, z sosem i szczypiorkiem.
Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 1 z 7

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Spore ziemniaki podobnej wielkości umyj dokładnie i osusz. Nie obieraj.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 2 z 7

Przy pomocy ostrego noża natnij ziemniaki w poprzek w odstępach ok. 0,5 centymetrowych, ale nie do końca ziemniaka.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 3 z 7

Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzyj ziemniaki olejem rzepakowym albo oliwą, możesz też włożyć w szparki kawałki masła. Posól i popieprz.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 4 z 7

Włóż ziemniaki do brytfanki i piecz ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaczki będą zarumienione.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 5 z 7

Wyjmij z piekarnika, włóż kawałki sera w ziemniaki i włóż z powrotem na ok. 5 minut, aż ser się pięknie roztopi.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 6 z 7

W międzyczasie na patelni podsmaż szynkę lub boczek, pokrojone w kostkę i zrób sos czosnkowy (wymieszaj składniki), posiekaj też szczypiorek.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 7 z 7

Ziemniaki wyjmij z piekarnika i podawaj posypane skwareczkami, z sosem i szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
00
44
00
00
00

Opinie

4

Con Donis

Eliza, to się nie bierz za gotowanie skoro nawet majonezu z czosnkiem nie potrafisz wymieszać.
Anonim (niezweryfikowany) 03/30/2023-04:48 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Eliza

Zrób sos czosnkowy , jak podajesz pszepus to podaj go do końca bo ja nie umienm zrobić sosu czosnokowego i co teraz?
Anonim (niezweryfikowany) 01/18/2023-03:42 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 03/27/2023-02:45 CEST
Do przygotowania sosu wykorzystaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, jogurt grecki i ząbek czosnku. Wystarczy tylko połączyć ze sobą te składniki i gotowe 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Ziemniaki
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażone ziemniaki z chorizo

    Smażone ziemniaki z chorizo

    20 min Łatwy
  • Ziemniaki z grilla

    Ziemniaki z grilla

    35 min Łatwy
  • Ziemniaki w mundurkach

    Ziemniaki w mundurkach

    48 min Łatwy
  • Ziemniaki faszerowane z sosem Remulada

    Ziemniaki faszerowane z sosem Remulada

    1 godz 38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu