Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym
70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
16.3g / 16%
Węglowodany
21.7g / 21%
Tłuszcze
28.2g / 63%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

+

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Wróć

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

(3)
1 godz 45 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Ziemniaki
3  łyżek
Olej rzepakowy
trochę
Sól i pieprz do smaku
4  plastrów
Szynka w plasterkach
100  g
Ser edamski
1  łyżeczka
Szczypiorek
50  g
Majonez dekoracyjny 300 ml
150  g
Jogurt grecki
1  ząbek
Czosnek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.26 g
Węglowodany
21.67 g
Tłuszcze
28.2 g
Wartość energetyczna
402.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Proste, ale efektowne – tak można nazwać pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem lub szynką i podane z aromatycznym sosem czosnkowym. Ten nieskomplikowany przepis gwarantuje sukces nawet wówczas, gdy nie czujesz się kulinarnym mistrzem. Zarumienione i chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, zapieczone z żółtym serem i podsmażoną szynką lub boczkiem staną się daniem same w sobie, ale też okażą się dobrym pomysłem na przystawkę. Możesz je podać także np. jako dodatek do mięs z grilla. Wyrazisty dip czosnkowy skomponuje się i z ziemniakami, i z mięsem.

Duże, młode ziemniaki wyszoruj i osusz. Wybierz ostry nóż i zacznij nacinać ziemniaki w poprzek w odstępach nie większych niż 0,5 cm. Staraj się robić głębokie nacięcia, nie przecinając ziemniaka do końca. Specjalnym pędzelkiem natrzyj ziemniaki olejem rzepakowym lub oliwą, a także posól i popieprz.

Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz minimum przez 45 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika w nacięcia włóż kawałki sera i zapiekaj kolejne 5 minut, żeby się roztopił. W tym czasie na patelni podsmaż szynkę lub boczek i zrób sos czosnkowy. Wykorzystaj do niego Majonez Dekoracyjny WINIARY, jogurt grecki i ząbek czosnku.

Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika, posyp skwarkami i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło z sosem czosnkowym.

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    10 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C. Spore ziemniaki podobnej wielkości umyj dokładnie i osusz. Nie obieraj.
  • Krok 2

    4 min
    Przy pomocy ostrego noża natnij ziemniaki w poprzek w odstępach ok. 0,5 centymetrowych, ale nie do końca ziemniaka.
  • Krok 3

    5 min
    Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzyj ziemniaki olejem rzepakowym albo oliwą, możesz też włożyć w szparki kawałki masła. Posól i popieprz.
  • Krok 4

    60 min
    Włóż ziemniaki do brytfanki i piecz ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaczki będą zarumienione.
  • Krok 5

    5 min
    Wyjmij z piekarnika, włóż kawałki sera w ziemniaki i włóż z powrotem na ok. 5 minut, aż ser się pięknie roztopi.
  • Krok 6

    20 min
    W międzyczasie na patelni podsmaż szynkę lub boczek, pokrojone w kostkę i zrób sos czosnkowy (wymieszaj składniki), posiekaj też szczypiorek.
  • Krok 7

    1 min
    Ziemniaki wyjmij z piekarnika i podawaj posypane skwareczkami, z sosem i szczypiorkiem.
Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 1 z 7

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Spore ziemniaki podobnej wielkości umyj dokładnie i osusz. Nie obieraj.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 2 z 7

Przy pomocy ostrego noża natnij ziemniaki w poprzek w odstępach ok. 0,5 centymetrowych, ale nie do końca ziemniaka.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 3 z 7

Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzyj ziemniaki olejem rzepakowym albo oliwą, możesz też włożyć w szparki kawałki masła. Posól i popieprz.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 4 z 7

Włóż ziemniaki do brytfanki i piecz ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaczki będą zarumienione.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 5 z 7

Wyjmij z piekarnika, włóż kawałki sera w ziemniaki i włóż z powrotem na ok. 5 minut, aż ser się pięknie roztopi.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 6 z 7

W międzyczasie na patelni podsmaż szynkę lub boczek, pokrojone w kostkę i zrób sos czosnkowy (wymieszaj składniki), posiekaj też szczypiorek.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 7 z 7

Ziemniaki wyjmij z piekarnika i podawaj posypane skwareczkami, z sosem i szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
C Con Donis

Eliza, to się nie bierz za gotowanie skoro nawet majonezu z czosnkiem nie potrafisz wymieszać.

E Eliza

Zrób sos czosnkowy , jak podajesz pszepus to podaj go do końca bo ja nie umienm zrobić sosu czosnokowego i co teraz?

Winiary
Expert

Do przygotowania sosu wykorzystaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, jogurt grecki i ząbek czosnku. Wystarczy tylko połączyć ze sobą te składniki i gotowe 😊

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Ziemniaki
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Udka kurczaka pieczone z ziemniakami w rękawie

    Udka kurczaka pieczone z ziemniakami w rękawie

    1 godz 27 min Łatwy
  • Jajka sadzone z ziemniakami gotowanymi w bulionie

    Jajka sadzone z ziemniakami gotowanymi w bulionie

    47 min Łatwy
  • Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

    Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

    30 min Średni
  • Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

    Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

    2 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu