Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

0
105 min
Średni

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Ziemniaki
3 łyżek
Olej rzepakowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
4 plastrów
Szynka, w plasterkach, pakowana (96% bez tłuszczu, z dodatkiem wody)
100 g
Ser edamski
1 łyżeczka
Szczypiorek
150 ml
Jogurt grecki
1 ząbek
Czosnek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
30.37 g
Węglowodany
7.68 g
Wartość energetyczna
360.52 kcal
Białko
14.75 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
10 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Spore ziemniaki podobnej wielkości umyj dokładnie i osusz. Nie obieraj.
Krok 2
4 min
Przy pomocy ostrego noża natnij ziemniaki w poprzek w odstępach ok. 0,5 centymetrowych, ale nie do końca ziemniaka.
Krok 3
5 min
Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzyj ziemniaki olejem rzepakowym albo oliwą, możesz też włożyć w szparki kawałki masła. Posól i popieprz.
Krok 4
60 min
Włóż ziemniaki do brytfanki i piecz ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaczki będą zarumienione.
Krok 5
5 min
Wyjmij z piekarnika, włóż kawałki sera w ziemniaki i włóż z powrotem na ok. 5 minut, aż ser się pięknie roztopi.
Krok 6
20 min
W międzyczasie na patelni podsmaż szynkę lub boczek, pokrojone w kostkę i zrób sos czosnkowy (wymieszaj składniki), posiekaj też szczypiorek.
Krok 7
1 min
Ziemniaki wyjmij z piekarnika i podawaj posypane skwareczkami, z sosem i szczypiorkiem.
Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 1 z 7

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Spore ziemniaki podobnej wielkości umyj dokładnie i osusz. Nie obieraj.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 2 z 7

Przy pomocy ostrego noża natnij ziemniaki w poprzek w odstępach ok. 0,5 centymetrowych, ale nie do końca ziemniaka.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 3 z 7

Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzyj ziemniaki olejem rzepakowym albo oliwą, możesz też włożyć w szparki kawałki masła. Posól i popieprz.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 4 z 7

Włóż ziemniaki do brytfanki i piecz ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaczki będą zarumienione.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 5 z 7

Wyjmij z piekarnika, włóż kawałki sera w ziemniaki i włóż z powrotem na ok. 5 minut, aż ser się pięknie roztopi.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 6 z 7

W międzyczasie na patelni podsmaż szynkę lub boczek, pokrojone w kostkę i zrób sos czosnkowy (wymieszaj składniki), posiekaj też szczypiorek.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Krok 7 z 7

Ziemniaki wyjmij z piekarnika i podawaj posypane skwareczkami, z sosem i szczypiorkiem.

Proste, ale efektowne – tak można nazwać pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem lub szynką i podane z aromatycznym sosem czosnkowym. Ten nieskomplikowany przepis gwarantuje sukces nawet wówczas, gdy nie czujesz się kulinarnym mistrzem. Zarumienione i chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, zapieczone z żółtym serem i podsmażoną szynką lub boczkiem staną się daniem same w sobie, ale też okażą się dobrym pomysłem na przystawkę. Możesz je podać także np. jako dodatek do mięs z grilla. Wyrazisty dip czosnkowy skomponuje się i z ziemniakami, i z mięsem.

Duże, młode ziemniaki wyszoruj i osusz. Wybierz ostry nóż i zacznij nacinać ziemniaki w poprzek w odstępach nie większych niż 0,5 cm. Staraj się robić głębokie nacięcia, nie przecinając ziemniaka do końca. Specjalnym pędzelkiem natrzyj ziemniaki olejem rzepakowym lub oliwą, a także posól i popieprz.

Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz minimum przez 45 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika w nacięcia włóż kawałki sera i zapiekaj kolejne 5 minut, żeby się roztopił. W tym czasie na patelni podsmaż szynkę lub boczek i zrób sos czosnkowy. Wykorzystaj do niego Majonez Dekoracyjny WINIARY, jogurt grecki i ząbek czosnku.

Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika, posyp skwarkami i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło z sosem czosnkowym.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika