Potrawka z królika na sposób francuski

4/5 4 12 5 1
4/5 4 12 5 1
  • Przygotowanie: 32 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 10 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrojoną w kostkę (o bokach niemniejszych niż 1 centymetr) zeszklij na maśle w płaskim rondlu.
  2. Dodaj pieczarki pokrojone w cząstki i po około 1 minucie całość podlej białym winem.
  3. Duś bez przykrycia do momentu odparowania co najmniej połowy powstałego wywaru.
  4. Tuszkę królika podziel na mniejsze kawałki, po czym posól i posyp pieprzem a następnie oprósz mąką.
  5. Tak przygotowanego królika obsmaż na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełóż do płaskiego rondla w którym dusiła się cebula z pieczarkami.
  6. Dolej śmietankę oraz pół litra wody i dorzuć kostkę Bulionu drobiowego Winiary oraz tymianek i listek laurowy.
  7. Duś pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu do miękkości.
  8. Podawaj z makaronem lub kluskami kładzionymi.

Opis przepisu:


Przepis na potrawkę z królika po francusku możesz wykorzystać, kiedy szukasz pomysłu na wytrawny obiad na specjalną okazję – delikatne mięso z królika duszone w białym winie wytrawnym, Rosole drobiowym WINIARY i śmietance powinno zaspokoić nawet najbardziej wymagających smakoszy. Potrawkę z królika smażonego do zrumienienia i duszonego następnie w gęstym sosie podajemy z makaronem lub kluskami kładzionymi.

Sprawdź także przepis na kluski francuskie z sosem mięsnym!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Brzusia
    Ja i mój synuś uwielbiamy królika,ale takiego przepisu nie próbowałam. Wygląda smakowicie?? Napewno zrobię taką potrawkę??