1

2

Przepisy

Pieczone burgery z kaszy jaglanej i buraków

4/5 4 5 5 1

przygotowanie: 25 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 4 porcje


Przepis na pieczone burgery z kaszy jaglanej i buraków to nasza propozycja na przepyszne danie bezmięsne! Burgery uformuj ze startych na tarce buraków, kaszy jaglanej, jajka i smacznych dodatków: ostrego czosnku, pachnącej natki pietruszki, podprażonych ziaren słonecznika.

Kotlety z kaszy i buraków skrop również Przyprawą w płynie MAGGI. Podawaj bułce pełnoziarnistej z warzywami, a całość polej Ketchupem Łagodnym WINIARY. Zobacz też przepis na burgery drobiowe z MAGGI.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  2. Buraki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj drobno razem z czosnkiem (ten ostatni możesz przecisnąć przez praskę).
  3. Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki i ugotuj w szklance wody na małym ogniu przez ok. 20 minut, dodaj pół kostki bulionu warzywnego WINIARY.
  4. Buraki, cebulę, czosnek i kaszę wymieszaj w misce. Dodaj jajko, łyżkę oleju, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i podprażone wcześniej nasiona słonecznika. Wymieszaj.
  5. Z gotowej masy formuj burgery średnicy bułki, o grubości kciuka. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 15-20 minut z każdej strony.
  6. Z gotowych kotletów skomponuj burgera – lekko podpiecz bułkę, dół posmaruj Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, na nim połóż kotleta buraczano-jaglanego, następnie Twoje ulubione dodatki – na przykład pomidora, paprykę, sałatę, kiszone ogórki i kiełki. Wykończ Ketchupem łagodnym WINIARY.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: