Tabbouleh - sałatka arabska z kaszą bulgur

Oceń ten przepis!

4/5 4 55 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 4

4/5 4 55 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kaszkę bulgur wsyp do garnka, zalej dwiema szklankami wrzącej wody. Zostaw na kwadrans. Odsącz nadmiar wody na sitku.
  2. Duże, mięsiste pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do kaszy odsączone z nadmiaru soku, który wyciekł podczas krojenia.
  3. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw.
  4. Ogórka i cebulę drobno posiekaj, dodaj do kaszy z pomidorami.
  5. Poczekaj, aż wszystkie składniki się połączą, dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY.
  6. Posiekaj drobno natkę pietruszki i miętę. Dodaj do sałatki tuż przed podaniem i dokładnie wymieszaj.

Opis przepisu:

Tradycyjna sałatka arabska – tabbouleh z kaszą bulgur – to znakomita propozycja na te okazje, kiedy masz ochotę na coś egzotycznego. Jednocześnie jest to przepis łatwy do wykonania i bazujący na znanych, lubianych składnikach. Sprawdzi się doskonale jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do pieczeni i mięs z grilla. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżej natki pietruszki.

Przygotowanie tej sałatki libańskiej nie powinno zająć więcej niż godzinę, wraz z ugotowaniem kaszy bulgur. Od tego zacznij przygotowania. Szklankę kaszy zalej dwiema szklankami wrzątku i zostaw na 15 minut. Na koniec odsącz nadmiar wody przez sitko.

Przygotuj warzywa. Duże pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrojone w kostkę dodaj do kaszy. Pomiń sok wyciekający z pomidorów podczas krojenia. Wymieszaj kaszę z pomidorem i odstaw. Posiekaj ogórki i cebulę. Dodaj do kaszy. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz oraz Ziarenka Smaku WINIARY.

Sałatkę arabską tabbouleh możesz podawać z posiekaną drobno natką pietruszki i miętą. Jeśli zależy Ci na dekoracyjnym efekcie, ułóż sałatkę na liściach sałaty rzymskiej. Możesz udekorować ją ćwiartkami limonek, które także pasują do jej egzotycznego smaku. Okaże się ona dobrym dodatkiem do mięs, ale z pewnością docenią ją wegetarianie.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?