Tabbouleh - sałatka arabska z kaszą bulgur

Oceń ten przepis!

4/5 4 49 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 4

4/5 4 49 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kaszkę bulgur wsyp do garnka, zalej dwiema szklankami wrzącej wody. Zostaw na kwadrans. Odsącz nadmiar wody na sitku.
  2. Duże, mięsiste pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do kaszy odsączone z nadmiaru soku, który wyciekł podczas krojenia.
  3. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw.
  4. Ogórka i cebulę drobno posiekaj, dodaj do kaszy z pomidorami.
  5. Poczekaj, aż wszystkie składniki się połączą, dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY.
  6. Posiekaj drobno natkę pietruszki i miętę. Dodaj do sałatki tuż przed podaniem i dokładnie wymieszaj.

Opis przepisu:


Tradycyjna sałatka arabska jest przyrządzana z kaszy bulgur, tworzącej z kompozycją warzyw (pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulą) smakowitą sałatkę libańską, którą możesz podać w sposób klasyczny – wyłożoną na liściach sałaty rzymskiej z ćwiartkami limonek.

Sałatka po arabsku, aromatycznie pachnąca cytryną i udekorowana świeżymi listkami mięty, pasuje idealnie do mięs z grilla oraz gorących dań z piekarnika. Tuż przed podaniem posyp ją natką pietruszki - dla smaku i ozdoby!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?