Tabbouleh - sałatka arabska z kaszą bulgur

4/5 4 32 5 1

przygotowanie: 35 min

oczekiwanie: 15 min

porcje: 4 porcje


Tradycyjna sałatka arabska jest przyrządzana z kaszy bulgur, tworzącej z kompozycją warzyw (pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulą) smakowitą sałatkę libańską, którą możesz podać w sposób klasyczny – wyłożoną na liściach sałaty rzymskiej z ćwiartkami limonek.

Sałatka po arabsku, aromatycznie pachnąca cytryną i udekorowana świeżymi listkami mięty, pasuje idealnie do mięs z grilla oraz gorących dań z piekarnika. Tuż przed podaniem posyp ją natką pietruszki - dla smaku i ozdoby!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kaszkę bulgur wsyp do garnka, zalej dwiema szklankami wrzącej wody. Zostaw na kwadrans. Odsącz nadmiar wody na sitku.
  2. Duże, mięsiste pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do kaszy odsączone z nadmiaru soku, który wyciekł podczas krojenia.
  3. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw.
  4. Ogórka i cebulę drobno posiekaj, dodaj do kaszy z pomidorami.
  5. Poczekaj, aż wszystkie składniki się połączą, dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY.
  6. Posiekaj drobno natkę pietruszki i miętę. Dodaj do sałatki tuż przed podaniem i dokładnie wymieszaj.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.