1

2

Przepisy

Pasta z dyni do chleba

4/5 4 10 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 45 minut

porcje: 6 porcji

160 calories kalorie: 160 kcal / porcja


Jeżeli lubisz pastę z ciecierzycy do kanapek, z pewnością powinna Ci posmakować pasta z dyni do chleba – również z ciecierzycą, ale także z pastą sezamową tahini, cynamonem, ostrą papryką, czosnkiem i oliwą z oliwek!

Kompozycja składników w hummusie z dyni może brzmieć ekstrawagancko, ale warto podejmować kulinarne ryzyko – pajdy chleba z pastą dyniową z ciecierzycą na śniadanie to wyborny duet! Hummus z dyni urozmaić także kilkoma kroplami soku z cytryny, aby przełamać jego smak.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  2. Dynię obraną i pokrojoną w kostkę (ok. 2cm) połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj też czosnek, skrop oliwą, szczyptą Ziarenek Smaku i piecz do miękkości (ok. 45 minut).
  3. Gotową i ostudzoną dynię, odsączoną i przepłukaną ciecierzycę z puszki (albo suszoną i wcześniej wymoczoną przez noc), pastę sezamową (tahini), łyżkę albo dwie oleju rzepakowego, czosnek, sól, pieprz i przyprawy zmiksuj w blenderze na gładką masę. Jeżeli masa jest za gęsta – dodaj trochę zimnej wody mineralnej, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny. Podawaj z chrupiącym pieczywem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • radish
    To jest moje odkrycie!! Pasty z soczewicy, czerwonej fasoli, bobu - to wszystko mam za sobą. Ale na pastę z dyni nie wpadłam! Omnomnom! I dodatnie Tahini, genialny pomysł!

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: