Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy
42min
Łatwy
1 kostka
1 kg
Miąższ dyni bez pestek
2 łyżek
Olej
100 ml
Śmietanka 30%
0.3 szklanka
Sok pomarańczowy
1 trochę
Cukier
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
3.37 g
Węglowodany
20.39 g
Tłuszcze
14.59 g
Wartość energetyczna
212.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
42 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Krok 2
2 min
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 3
3 min
Rosół rozpuść w 1 szklance wrzącej wody.
Krok 4
10 min
Dynię umyj, przekrój na części, obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę, włóż do miski i skrop olejem. Rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości. Dynia powinna być miękka, ale nie przyrumieniona.
Krok 5
5 min
Upieczoną dynię przełóż do garnka, wlej sok pomarańczowy, rosół i śmietankę.
Krok 6
5 min
Zmiksuj. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Krok 7
2 min
Zupę podaj z grzankami.
Przepyszną jesienną kremową zupę z dyni z nutą pomarańczy przyrządzimy właściwie bez gotowania. Wystarczy upiec kawałki miąższu dyni w piekarniku i zmiksować je z Rosołem drobiowym WINIARY, śmietanką oraz sokiem pomarańczowym. Do przyrządzenia naszej zupy krem z dyni możemy użyć dyni hokkaido lub muszkatołowej - ich miąższ jest wyjątkowo smaczny i aromatyczny. Tak przyrządzony krem z dyni skutecznie rozgrzeje Ciebie i Twoich bliskich w chłodne jesienne wieczory.
Komentarze 1