Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy

(2)
42min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Miąższ dyni bez pestek
2  łyżek
Olej
100  ml
Śmietanka 30%
0.3  szklanka
Sok pomarańczowy
trochę
Cukier
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.37 g
Węglowodany
20.39 g
Tłuszcze
14.59 g
Wartość energetyczna
212.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Krok 2
2 min
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 3
3 min
Rosół rozpuść w 1 szklance wrzącej wody.
Krok 4
10 min
Dynię umyj, przekrój na części, obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę, włóż do miski i skrop olejem. Rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości. Dynia powinna być miękka, ale nie przyrumieniona.
Krok 5
5 min
Upieczoną dynię przełóż do garnka, wlej sok pomarańczowy, rosół i śmietankę.
Krok 6
5 min
Zmiksuj. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Krok 7
2 min
Zupę podaj z grzankami.
Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy

Krok 1 z 7

Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy

Krok 2 z 7

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy

Krok 3 z 7

Rosół rozpuść w 1 szklance wrzącej wody.

Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy

Krok 4 z 7

Dynię umyj, przekrój na części, obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę, włóż do miski i skrop olejem. Rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości. Dynia powinna być miękka, ale nie przyrumieniona.

Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy

Krok 5 z 7

Upieczoną dynię przełóż do garnka, wlej sok pomarańczowy, rosół i śmietankę.

Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy

Krok 6 z 7

Zmiksuj. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy

Krok 7 z 7

Zupę podaj z grzankami.


Przepyszną jesienną kremową zupę z dyni z nutą pomarańczy przyrządzimy właściwie bez gotowania. Wystarczy upiec kawałki miąższu dyni w piekarniku i zmiksować je z Rosołem drobiowym WINIARY, śmietanką oraz sokiem pomarańczowym. Do przyrządzenia naszej zupy krem z dyni możemy użyć dyni hokkaido lub muszkatołowej - ich miąższ jest wyjątkowo smaczny i aromatyczny. Tak przyrządzony krem z dyni skutecznie rozgrzeje Ciebie i Twoich bliskich w chłodne jesienne wieczory.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 11/05/2020 - 13:28 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 11/05/2020 - 13:28 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha