1

2

Przepisy

Pieczona dynia hokkaido

4/5 4 17 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 2 porcje


Mała dynia hokkaido jest nieco słodsza od swojej większej krewnej i można ją spożywać ze skórką po odpowiednim przygotowaniu, ale należy pamiętać, że pestki dyni hokkaido nie nadają się ani do prażenia, ani do smażenia!

Na pocieszenie możemy powiedzieć, że przepis na pieczoną dynię hokkaido to nie tylko pomysł na przepyszną jesienną przekąskę prosto z piekarnika, ale również podstawa kremowych zup dyniowych i innych potraw z dynią. Hokkaido smakuje świetnie z dipem czosnkowym z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Sprawdź również nasz przepis na placuszki dyniowe!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  2. Dynię umyj (dyni hokkaido nie musisz obierać), przekrój na pół, łyżką usuń pestki, a następnie pokrój dynię na plastry grubości kciuka.
  3. W miseczce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnek, listki tymianku.
  4. Plastry dyni nasmaruj marynatą (lub włóż do miski, zalej marynatą i wymieszaj) i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20 minut – do miękkości dyni.
  5. Taka dynia świetnie smakuje sama (podawana np. z dipem majonezowym), ale idealnie nadaje się też jako podstawa do zup dyniowych.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: