Sałatka szwedzka

Oceń ten przepis!

4/5 4 110 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Porcje 10

4/5 4 110 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Zalewa

Dodatki (do każdego słoika)

Przygotowanie:

  1. Ogórki i marchewkę umyj i pokrój w plasterki przy pomocy mandoliny albo noża.
  2. Sól rozpuść w zimnej wodzie, dodaj ogórki i odstaw na parę godzin pod przykryciem. Po tym czasie odsącz na sitku.
  3. Do każdego ze słoików wkładaj ogórki, kilka bądź kilkanaście plasterków marchewki i dodatki – gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gałązkę koperku, kilka kropel Przyprawy w płynie.
  4. Składniki zalewy dobrze wymieszaj i zagotuj. Każdy ze słoików zalej zalewą.
  5. Gotowe słoiki dobrze zakręć i pasteryzuj w garnku wypełnionym wodą do ok. 3/4 wysokości słoików i wyłożonym ściereczką dnem przez około 10 minut.
  6. Gotowe wyłóż do góry dnem i zostaw do ostudzenia.

Opis przepisu:


Lubisz ogórki i marchewkę, a akurat teraz poszukujesz sałatki warzywnej jako smacznej przystawki do obiadu, mamy rozwiązanie – bardzo prosty przepis na sałatkę szwedzką z ogórków gruntowych, marchewki i wyrazistych przypraw – oprócz nich nie zapominaj o WINIARY Przyprawie do zup, sosów, sałatek). Naszą sałatkę możesz przygotować w 12 słoikach - 250 ml lub 10 - 330 ml, w zależności od wielkości słoików. Moczenie ogórków w słonej zalewie i pasteryzowanie wymaga cierpliwości – ale uwierzysz, że warto, kiedy skosztujesz tej sałatki!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?