Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami po meksykańsku

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 10 min.

  • Porcje 3

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Składniki

Sos beszamelowy

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy mięso mielone. Gotowe przekładamy do miski.
  2. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżeczkę oleju. Wrzucamy mieszankę warzyw, przykrywamy i smażymy do miękkości, co jakiś czas mieszając.
  3. Miękkie warzywa mieszamy z mięsem mielonym. Doprawiamy solą i pieprzem, i mieszamy z 2 łyżkami przecieru pomidorowego.
  4. Masą nadziewamy suche rurki makaronu. Nadziany makaron układamy w podłużnej blaszce (tzw. keksówce). Z wierzchu smarujemy pozostałym przecierem.
  5. Robimy sos: na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, zasypujemy mąką i mieszamy do połączenia. Zalewamy mlekiem i mieszamy, aż mąka rozpuści się w mleku. Podgrzewamy często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy oregano, bazylię, paprykę i gałkę muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem zalewamy makaron.
  6. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy całość.
  7. Cannelloni wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 250 stopniach.

Opis przepisu:

Tradycyjne włoskie danie w meksykańskiej wersji – już dziś w Twojej kuchni. Fani kuchni mieszkańców półwyspu apenińskiego z pewnością docenią ten przepis. A połączenie Cannelloni z mięsem mielonym z mieszanką meksykańską sprawi, że poczujemy się jak podczas dalekiej kulinarnej podróży, nie ruszając się z ulubionego fotela. Podajcie to danie domownikom i czekajcie aż poproszą o dokładkę! Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?