Sok z aronii na zimę

Oceń ten przepis!

4/5 4 35 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 10

4/5 4 35 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Liście wiśni i aronię opłukać, przełożyć do garnka, wlać wodę , gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
  2. Następnie odcedzić liście i aronię.
  3. Do odcedzonego soku dodać cukier i sok z cytryny, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
  4. Gotowy gorący sok nalewać do wyparzonych butelek, zakręcić i gotowe. Możemy też sok nalewać do słoików, jak kto woli.

Opis przepisu:

Sok z aronii najlepiej robić późnym latem lub wczesną jesienią, bo właśnie w tych miesiącach sezon na aronię trwa w pełni. Sok z aronii przechowaj do zimy, a kiedy nadejdą mrozy, ciesz się jego nieco cierpkim smakiem i cudownymi właściwościami. Z owoców aronii możesz robić także nalewki, dżemy czy wino.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?