Mięso z królika w warzywnym sosie

Oceń ten przepis!

4/5 4 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 4

4/5 4 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, oprószyć pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, posiekać czosnek, włożyć mięso i zrumienić ze wszystkich stron.
  2. Następnie przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody, dodać liść laurowy i dusić pod przykryciem do miękkości.
  3. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę.
  4. 10 minut przed końcem gotowania dodać cebulę z papryką i dalej dusić.
  5. Gdy mięso jest miękkie zagęścić sos mąką wymieszaną ze śmietaną i mieloną papryką, dodać pokrojone w plasterki ogórki, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Opis przepisu:

Delikatne mięso z królika, podane w warzywnym sosie jest świetną propozycją na niedzielny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie całego dania zajmie nam nieco ponad godzinę, ale efekt jest warty każdej spędzonej nad nim minuty. Mięso jest bardzo delikatne i smaczne, a sam sos nada mu ciekawego posmaku. Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?