Domowa kiełbasa

Oceń ten przepis!

3/5 3 16 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 6 dni 8 godz. 50 min.

  • Porcje 20

3/5 3 16 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Boczek i mięso wieprzowe (u mnie łopatka i karkówka, choć im więcej gatunków tym lepiej) pociąć w kostkę, natrzeć solą oraz pieprzem i zostawić na dwa dni w lodówce.
  2. Po tym czasie mięso skręcić na najgrubszych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Dodać posiekany drobno czosnek, ziele angielskie i gorczycę, dolać bulion i dokładnie wyrobić masę mięsną.
  3. Mięso po wymieszaniu odstawić jeszcze raz do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem (surowe mięso ma być wyraźnie słone i pieprzne).
  4. Jelita opłukać z nadmiaru soli i przy pomocy specjalnej nakładki na maszynce napełnić je dość luźno masą mięsną. Następnie podzielić na pętka.
  5. Rozwiesić, aby obeschło (ja rozwieszam na takim kiju jak do miotły).
  6. Po obsuszeniu dość długo wędzić w wędzarni, nasza wisiała w dymie ponad 7 godzin.

Opis przepisu:

Domowa kiełbasa jest najlepsza. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników i odrobiny cierpliwości. Efekt na pewno jest warty czekania. Kiełbasa świetnie sprawdzi się podawana na ciepło, jak i np. na kanapkach. Możesz ją podawać z Sosem Czosnkowym WINIARY lub Ketchupem Chilli Ostrym WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?