Kurczak nadziewany jabłkami

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 4

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kurczaka wypłukać. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Jabłka skropić mocno cytryną.
  2. Kurczaka mocno napanierować na zewnątrz i wewnątrz. Wewnątrz doprawić majerankiem. Można posypać majerankiem również po kurczaku.
  3. Kurczaka nadziać jabłkami. Przygotować dwie duże wykałaczki. Zabezpieczyć farsz przed wypadnięciem.
  4. Kurczaka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki- ułożyć na kurczaku i na papierze.
  5. Piec w mocno nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Około 60 minut. Kurczaka podczas pieczenia należy odwórcić. Można sprawdzić kurczaka wykałaczką czy jest już upieczony.
  6. Kurczaka wykładamy na telerz ozdobiony sałatą. Dekorujemy pieczonymi jabłkami. Wyśmienicie pasuje do pieczonych ziemniaczków.

Opis przepisu:

Drób można podawać na wiele sposobów. Jednym z bardziej popularnych jest pieczenie kurczaka w całości, dzięki czemu mięso pozostaje soczyste, nie wysycha i wspaniale przechodzi aromatem przypraw. Wypróbuj nasz przepis na kurczaka nadziewanego jabłkami mocno doprawionego majerankiem. Podawaj z pysznymi pieczonymi ziemniaczkami lub ulubioną kaszą.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?