Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczony kurczak z musztardą
Dodaj do CookBook

Pieczony kurczak z musztardą

(0)
4 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Kurczak
4  ząbków
Czosnek
trochę
Przyprawa do mięs
1  łyżka
Zioła prowansalskie
trochę
Sól ziołowa
trochę
Olej
4  łyżeczek
Musztarda sarepska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
1.7 g
Wartość energetyczna
423.2 kcal
Tłuszcze
12.3 g
Białko
71.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kurczak połączony z musztardą to dość niestandardowa kombinacja, która zachwyci wszystkich wielbicieli ostrzejszych smaków. Pikanterii dodaje fakt, że kurczak pieczony jest w całości. Pieczony kurczak z musztardą kryje w sobie smak nie tylko musztardy saperskiej, ale również kompozycji ziół i przypraw. Zobacz, jak upiec aromatycznego kurczaka!

Przygotowanie

267 min
  • Krok 1

    5 min
    Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawy, zioła, musztardę i olej.
  • Krok 2

    2 min
    Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Krok 3

    5 min
    Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą.
  • Krok 4

    120 min
    Odłożyć do lodówki na 1-2 godziny.
  • Krok 5

    60 min
    Po tym czasie kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Kurczaka piec w 160 stopniach przez około godzinę.
  • Krok 6

    60 min
    Kurczaka odwrócić, piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę. Podczas drugiej godziny pieczenia mięso często polewać marynatą wymieszaną pól na pół z zimną wodą.
  • Krok 7

    15 min
    Po tym czasie kurczaka jeszcze raz odwrócić, polać resztą marynaty. Temperaturę zwiększyć do 220 stopni. Kurczaka piec dalej do zrumienienia skórki (ok. 15 minut). Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.
Pieczony kurczak z musztardą

Krok 1 z 7

Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawy, zioła, musztardę i olej.

Pieczony kurczak z musztardą

Krok 2 z 7

Wszystko dokładnie wymieszać.

Pieczony kurczak z musztardą

Krok 3 z 7

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą.

Pieczony kurczak z musztardą

Krok 4 z 7

Odłożyć do lodówki na 1-2 godziny.

Pieczony kurczak z musztardą

Krok 5 z 7

Po tym czasie kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Kurczaka piec w 160 stopniach przez około godzinę.

Pieczony kurczak z musztardą

Krok 6 z 7

Kurczaka odwrócić, piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę. Podczas drugiej godziny pieczenia mięso często polewać marynatą wymieszaną pól na pół z zimną wodą.

Pieczony kurczak z musztardą

Krok 7 z 7

Po tym czasie kurczaka jeszcze raz odwrócić, polać resztą marynaty. Temperaturę zwiększyć do 220 stopni. Kurczaka piec dalej do zrumienienia skórki (ok. 15 minut). Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Rodzinny posiłek
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kalafior pieczony w całości

    Kalafior pieczony w całości

    58 min Łatwy
  • Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    40 min Łatwy
  • Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

    Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

    2 godz 15 min Trudny
  • Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

    Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

    1 godz 53 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu