Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczony kurczak z musztardą

0
267 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 kg
Kurczak
4 ząbków
Czosnek
1 łyżka
Zioła prowansalskie
1 trochę
Sól ziołowa
6 łyżek
Olej
4 łyżeczek
Musztarda sarepska

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
61.88 g
Węglowodany
3.5 g
Tłuszcze
63.96 g
Wartość energetyczna
854.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

267 min
Krok 1
5 min
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawy, zioła, musztardę i olej.
Krok 2
2 min
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3
5 min
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą.
Krok 4
120 min
Odłożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 5
60 min
Po tym czasie kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Kurczaka piec w 160 stopniach przez około godzinę.
Krok 6
60 min
Kurczaka odwrócić, piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę. Podczas drugiej godziny pieczenia mięso często polewać marynatą wymieszaną pól na pół z zimną wodą.
Krok 7
15 min
Po tym czasie kurczaka jeszcze raz odwrócić, polać resztą marynaty. Temperaturę zwiększyć do 220 stopni. Kurczaka piec dalej do zrumienienia skórki (ok. 15 minut). Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.
Pieczony kurczak z musztardą

Krok 1 z 7

Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawy, zioła, musztardę i olej.

Pieczony kurczak z musztardą

Krok 2 z 7

Wszystko dokładnie wymieszać.

Pieczony kurczak z musztardą

Krok 3 z 7

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą.

Pieczony kurczak z musztardą

Krok 4 z 7

Odłożyć do lodówki na 1-2 godziny.

Pieczony kurczak z musztardą

Krok 5 z 7

Po tym czasie kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Kurczaka piec w 160 stopniach przez około godzinę.

Pieczony kurczak z musztardą

Krok 6 z 7

Kurczaka odwrócić, piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę. Podczas drugiej godziny pieczenia mięso często polewać marynatą wymieszaną pól na pół z zimną wodą.

Pieczony kurczak z musztardą

Krok 7 z 7

Po tym czasie kurczaka jeszcze raz odwrócić, polać resztą marynaty. Temperaturę zwiększyć do 220 stopni. Kurczaka piec dalej do zrumienienia skórki (ok. 15 minut). Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.

Kurczak połączony z musztardą to dość niestandardowa kombinacja, która zachwyci wszystkich wielbicieli ostrzejszych smaków. Pikanterii dodaje fakt, że kurczak pieczony jest w całości. Pieczony kurczak z musztardą kryje w sobie smak nie tylko musztardy saperskiej, ale również kompozycji ziół i przypraw. Zobacz, jak upiec aromatycznego kurczaka!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika