1

2

Przepisy

Sajgonki z mięsem mielonym

4/5 4 9 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 25 minut

porcje: 4 porcje

Gdy tylko dostałam przepis od znajomej, postanowiłam zaraz przygotować sajgonki. Sajgonki wyszły przepyszne.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone podsmażyć na tłuszczu, potem przełożyć do garnka.
  2. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w cienkie słupki.
  3. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w drobną kostkę
  4. Przełożyć pokrojone składniki do mięsa podsmażonego. Liście kapusty umyć, osączyć, porwać na kawałki, dodać do mięsa. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu. Makaron zalać wrzącą wodą, moczyć przez 4 minuty, po czym odcedzić na sicie, dodać do mięsa.
  5. Pod koniec wlać do garnka sos sojowy, wbić surowe jajko, doprawić ostrą papryką, dusić jeszcze przez parę minut.
  6. Następnie do miski wlać wodę, kłaść do wody po jednym papierze ryżowym. Wyjmować papier ryżowy na deskę
  7. kłaść nadzienie na papier, zwijać jak krokiety i smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać sajgonki z podgrzanym sosem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: