Królik na ostro w paprykowej posypce

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 2

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Nogi z królika dokładnie umyć, osuszyć, posmarować oliwą. Posypać solą morską, szczyptą gałki muszkatołowej, czosnek i cebulą granulowaną, ostrą papryką oraz pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.
  2. Cebulę obrać, umyć, pokroić w plastry. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Na cebulce ułożyć nogi królika. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości, od czasu do czasu podlewać powstałym sosem.
  3. Podawać z ziemniakami i surówką.

Opis przepisu:

Królik na ostro w paprykowej posypce to przepis na niecodzienne danie. Dlaczego? Królik nie jest tak popularny w naszej codziennej kuchni jak drób czy wieprzowina. Warto zatem sięgnąć po sprawdzony przepis, na mięsną potrawę, której nie znamy. Zapiekane nogi królika na ostro wyjdą delikatne i bardzo aromatyczne. Danie dobrze smakuje z ryżem lub z kaszą ugotowaną w lekko osolonej wodzie.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?