Kaczka nadziewana wątróbką

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 20 min.

  • Oczekiwanie 2 godz.

  • Porcje 6

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kaczkę myjemy, nacieramy solą i pieprzem oraz majerankiem (także w środku).
  2. Odkładamy na kilka godzin do lodówki.
  3. Mięso mielone i posiekaną drobno wątróbkę wymieszać razem. Dodać jajko, zmieloną cebulę, posiekaną natkę, odrobine majeranku oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszać całość ręką.
  4. Farsz upychamy w kaczce. Zaszywamy wszystkie otwory.
  5. Przekładamy kaczkę do brytfanny/gęsiarki i pieczemy pod przykryciem tyle minut, ile zaważyła kaczka . Mozna podlać wodą, aby nie wyschła . Pieczemy w 180 stopniach.

Opis przepisu:

Kaczka nadziewana wątróbką to wyśmienite i wyjątkowe danie na specjalne okazje. Wbrew pozorom kaczkę nie jest trudno wykonać, wystarczy natrzeć mięso aromatycznymi przyprawami i odstawić do lodówki. Następnym krokiem jest przygotowanie farszu, który później wkładamy do kaczki i zaszywamy, aby nic nie wypadło. Tak przygotowaną kaczkę, nadziewaną wątróbką pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Pyszne, soczyste mięso będzie niezwykle fajnym urozmaiceniem na Twym stole.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?