Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Oleje roślinne - które są dobre dla funkcjonowania naszego organizmu?

Oleje roślinne - które są dobre dla funkcjonowania naszego organizmu?

Oleje roślinne pozyskuje się z różnych części roślin – mogą to być nasiona, kiełki, pestki czy owoce. Jakie są rodzaje roślinnych olejów jadalnych? Do najpopularniejszych z nich należą olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek oraz olej kokosowy. Są najczęściej wykorzystywane w kuchni jako zdrowszy zamiennik tłuszczu zwierzęcego. Ze względu na swoje roślinne pochodzenie są chętnie stosowane w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Zdrowe oleje roślinne doskonale nadają się do smażenia. Z powodzeniem można dodawać je także do sałatek, makaronów, ziemniaków czy mięs. Ich zastosowanie w kuchni jest naprawdę szerokie!

Jakie są rodzaje olejów jadalnych?

Olej tłoczony na zimno czy rafinowany? Najlepszym wyborem jest olej roślinny tłoczony na zimno. To dlatego, że podczas takiego sposobu tłoczenia, temperatura oleju nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu, olej zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości i wykazuje się działaniem prozdrowotnym. Najzdrowsze oleje tłoczone na zimno to na przykład olej rzepakowy, olej lniany, olej z czarnuszki czy oliwa z oliwek. Olej rafinowany to taki, który został poddany bardzo wysokiej temperaturze. Przy tłoczeniu na ciepło, często stosuje się także różnego rodzaju środki chemiczne. Zadaniem tego procesu jest wytworzenie oleju, który nadaje się do długoterminowego przechowywania, jest pozbawiony smaku i posiada klarowną barwę.

Jakie są oleje pochodzenia roślinnego? To bez wątpienia bogactwo witamin i minerałów. Doskonały dodatek do wielu dań i podstawowy produkt w każdej kuchni. Oto najpopularniejsze roślinne oleje dla zdrowia:

Olej rzepakowy

Polska słynie z upraw rzepaku. Latem możemy zachwycać się pięknymi, złoto-żółtymi polami tej rośliny. Olej rzepakowy pozyskiwany jest z nasion rzepaku. Posiada szereg właściwości zdrowotnych. Oprócz tego, w oleju rzepakowym nie brakuje ważnych dla zdrowia kwasów omega-6 i omega-3. Dzięki temu, ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.

Olej lniany

Olej lniany tłoczony na zimno to doskonałe źródło kwasów omega-3 i omega-6.  Wykazuje działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Pomaga także w walce z nadciśnieniem i obniża poziom ,,złego cholesterolu’’. To wspaniały olej na zdrowie.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest stałym składnikiem diety śródziemnomorskiej uznawanej za jedną z najzdrowszych diet. Jednak jest stosowana nie tylko w przez mieszkańców rejonu Morza Śródziemnego. Oliwa jest doceniana w kuchni wielu państw. Nadaje potrawom doskonały smak, a oprócz tego korzystnie wpływa na zdrowie.

Olej kokosowy

Olej kokosowy pozyskuje się z miąższu orzechów kokosowych. Od innych olejów roślinnych odróżnia go to, że posiada stałą konsystencję. Ulega ona upłynnieniu pod wpływem wysokiej temperatury. To zjawisko nie wpływa jednak na jego właściwości kuchenne oraz zdrowotne - a jest ich naprawdę sporo. Oleju kokosowego można z powodzeniem używać do smażenia i pieczenia. Jeżeli nie chcemy, aby w potrawie wyczuwalny był zapach kokosa, powinniśmy użyć oleju rafinowanego. Olej tłoczony na zimno nada charakteru i pięknego aromatu potrawom azjatyckim czy słodkim wypiekom.

Który olej najzdrowszy? To pytanie zadaje sobie z pewnością wiele osób. Każdy tłuszcz roślinny cechuje się innym smakiem i innymi właściwościami. Wybór zależy od tego, do jakich potraw chcemy używać danego oleju, czy mamy zamiar stosować go do obróbki termicznej i na jakich właściwościach zależy nam najbardziej.

Polecane przepisy

Oliwa z rozmarynem

Oliwa z rozmarynem

10 min Łatwy
Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

20 min
Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

57 min Łatwy
Duszony filet z indyka

Duszony filet z indyka

35 min Łatwy
Tagiatelle z grzybami w sosie śmietanowym

Tagiatelle z grzybami w sosie śmietanowym

1 godz 15 min Łatwy
Podudzia z kurczaka w sosie chili

Podudzia z kurczaka w sosie chili

1 godz 35 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Czym zastąpić masło do kanapek?
Czym zastąpić masło do kanapek?
Na czym smażyć warzywa?
Na czym smażyć warzywa?
Jak długo smażyć kotlety schabowe?
Jak długo smażyć kotlety schabowe?
Klarowane masło - jak klarować masło w domu?
Klarowane masło - jak klarować masło w domu?
Jak i gdzie przechowywać masło?
Jak i gdzie przechowywać masło?
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane po usmażeniu nie były zbyt tłuste?
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane po usmażeniu nie były zbyt tłuste?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu