Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Oleje roślinne - które są dobre dla funkcjonowania naszego organizmu?

Oleje roślinne - które są dobre dla funkcjonowania naszego organizmu?

Oleje roślinne pozyskuje się z różnych części roślin – mogą to być nasiona, kiełki, pestki czy owoce. Jakie są rodzaje roślinnych olejów jadalnych? Do najpopularniejszych z nich należą olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek oraz olej kokosowy. Są najczęściej wykorzystywane w kuchni jako zdrowszy zamiennik tłuszczu zwierzęcego. Ze względu na swoje roślinne pochodzenie są chętnie stosowane w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Zdrowe oleje roślinne doskonale nadają się do smażenia. Z powodzeniem można dodawać je także do sałatek, makaronów, ziemniaków czy mięs. Ich zastosowanie w kuchni jest naprawdę szerokie!

Jakie są rodzaje olejów jadalnych?

Olej tłoczony na zimno czy rafinowany? Najlepszym wyborem jest olej roślinny tłoczony na zimno. To dlatego, że podczas takiego sposobu tłoczenia, temperatura oleju nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu, olej zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości i wykazuje się działaniem prozdrowotnym. Najzdrowsze oleje tłoczone na zimno to na przykład olej rzepakowy, olej lniany, olej z czarnuszki czy oliwa z oliwek. Olej rafinowany to taki, który został poddany bardzo wysokiej temperaturze. Przy tłoczeniu na ciepło, często stosuje się także różnego rodzaju środki chemiczne. Zadaniem tego procesu jest wytworzenie oleju, który nadaje się do długoterminowego przechowywania, jest pozbawiony smaku i posiada klarowną barwę.

Jakie są oleje pochodzenia roślinnego? To bez wątpienia bogactwo witamin i minerałów. Doskonały dodatek do wielu dań i podstawowy produkt w każdej kuchni. Oto najpopularniejsze roślinne oleje dla zdrowia:

Olej rzepakowy

Polska słynie z upraw rzepaku. Latem możemy zachwycać się pięknymi, złoto-żółtymi polami tej rośliny. Olej rzepakowy pozyskiwany jest z nasion rzepaku. Posiada szereg właściwości zdrowotnych. Oprócz tego, w oleju rzepakowym nie brakuje ważnych dla zdrowia kwasów omega-6 i omega-3. Dzięki temu, ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.

Olej lniany

Olej lniany tłoczony na zimno to doskonałe źródło kwasów omega-3 i omega-6.  Wykazuje działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Pomaga także w walce z nadciśnieniem i obniża poziom ,,złego cholesterolu’’. To wspaniały olej na zdrowie.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest stałym składnikiem diety śródziemnomorskiej uznawanej za jedną z najzdrowszych diet. Jednak jest stosowana nie tylko w przez mieszkańców rejonu Morza Śródziemnego. Oliwa jest doceniana w kuchni wielu państw. Nadaje potrawom doskonały smak, a oprócz tego korzystnie wpływa na zdrowie.

Olej kokosowy

Olej kokosowy pozyskuje się z miąższu orzechów kokosowych. Od innych olejów roślinnych odróżnia go to, że posiada stałą konsystencję. Ulega ona upłynnieniu pod wpływem wysokiej temperatury. To zjawisko nie wpływa jednak na jego właściwości kuchenne oraz zdrowotne - a jest ich naprawdę sporo. Oleju kokosowego można z powodzeniem używać do smażenia i pieczenia. Jeżeli nie chcemy, aby w potrawie wyczuwalny był zapach kokosa, powinniśmy użyć oleju rafinowanego. Olej tłoczony na zimno nada charakteru i pięknego aromatu potrawom azjatyckim czy słodkim wypiekom.

Który olej najzdrowszy? To pytanie zadaje sobie z pewnością wiele osób. Każdy tłuszcz roślinny cechuje się innym smakiem i innymi właściwościami. Wybór zależy od tego, do jakich potraw chcemy używać danego oleju, czy mamy zamiar stosować go do obróbki termicznej i na jakich właściwościach zależy nam najbardziej.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Już dziś odkryj sekrety najlepszych kanapek!

 

Pobierz e-book z niepowtarzalnymi przepisami.

Ten i inne e-booki są dostępne po zalogowaniu na stronie Klubu WINIARY. Nie przegap ich!

Zaloguj się

Polecane przepisy

Oliwa z rozmarynem

Oliwa z rozmarynem

10 min Łatwy
Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

20 min Łatwy
Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

57 min Łatwy
Duszony filet z indyka

Duszony filet z indyka

35 min Łatwy
Tagiatelle z grzybami w sosie śmietanowym

Tagiatelle z grzybami w sosie śmietanowym

1 godz 15 min Łatwy
Podudzia z kurczaka w sosie chili

Podudzia z kurczaka w sosie chili

1 godz 35 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Czym zastąpić masło do kanapek? | Porady i inspiracje WINIARY
Czym zastąpić masło do kanapek?
Na czym smażyć warzywa? porady
Na czym smażyć warzywa?
Jak długo smażyć kotlety schabowe?
Jak długo smażyć kotlety schabowe?
Klarowane masło - jak klarować masło w domu?
Klarowane masło - jak klarować masło w domu?
Jak i gdzie przechowywać masło porady
Jak i gdzie przechowywać masło?
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane po usmażeniu nie były zbyt tłuste
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane po usmażeniu nie były zbyt tłuste?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite

×
logo winiary

Zarejestruj się w Klubie WINIARY

Dołącz do Klubu!
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu