Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Klarowane masło - jak klarować masło w domu?

Klarowane masło - jak klarować masło w domu?

Wszyscy chcemy używać w kuchni najwyższej jakości tłuszczów, jednak ich ceny na sklepowych półkach potrafią przyprawić o zawrót głowy. Masło klarowane to obecnie ekskluzywny produkt dostępny w coraz mniejszych pojemniczkach, aby nie odstraszyć klientów ceną. Jednocześnie jest to jeden z najzdrowszych tłuszczów, z którego spożywania nie powinniśmy rezygnować. Jakie cenne właściwości posiada masło klarowane i czy można zrobić je samodzielnie? Warto poznać odpowiedzi na te pytania!
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź

Czym właściwie jest masło klarowane?

Masło klarowane, znane również jako ghee to czysty w 99% tłuszcz mleczny, pozbawiony wody i cząstek stałych. Jest to najzdrowszy tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, dorównujący właściwościom niektórym olejom roślinnym. W procesie klarowania zniszczeniu ulegają białka mleka oraz laktoza - a więc substancje wywołujące problemy z trawieniem u wielu osób, a dla innych alergizujące. W składzie masła klarowanego pozostaje natomiast wysoka zawartość kwasu masłowego, któremu przypisuje się korzystny wpływ na układ pokarmowy. 

Masło ghee jest znane z cennych właściwości i stosowane od wielu stuleci w Indiach i na Bliskim Wschodzie, a także w Afryce. Według ajurwedy jest to tłuszcz, który w odpowiedniej ilości korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną organizmu, wspiera odporność na choroby.

Jak zrobić masło klarowane samodzielnie?

Warto zrobić wszystko, aby ten cenny rodzaj tłuszczu jak najczęściej gościł na naszych stołach. Na szczęście proces klarowania to nie wiedza tajemna, lecz prosta czynność, którą można wykonać na domowej kuchence.

A zatem, jak klarować masło, aby wydobyć jego najlepsze właściwości? Poniżej ważne wskazówki, którymi należy się kierować:

  • należy przygotować 3-4 kostki masła niesolonego i umieścić je na patelni lub w rondlu z grubym dnem,
  • masło warto pokroić na mniejsze kawałki, aby szybciej się rozpuszczało,
  • zawartość rondla powoli doprowadza się do wrzenia nieustannie mieszając,
  • na powierzchni masła zacznie gromadzić się biała, gęsta piana, którą należy starannie usuwać,
  • proces podgrzewania powinien trwać ok 40-50 minut, w tym czasie większość wody wyparuje,
  • po zdjęciu garnka z ognia należy odczekać około godziny - w tym czasie na jego dno opadną ścięte białka i zanieczyszczenia,
  • po tym czasie złoty, mleczny tłuszcz można wolno i ostrożnie przelać od pojemnika - tak aby na dnie pozostała ścięta zawartość.

Otrzymane w ten sposób mało ghee można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. W tym celu najlepiej posłuży kamienny pojemnik lub naczynie z ciemnego szkła.

Zastosowanie masła klarowanego w kuchni

Ze wglądu na głęboki orzechowy smak, a także podwyższony punkt dymienia jest ono używane w renomowanych restauracjach przez najlepszych szefów kuchni. Masło klarowane umożliwia smażenie potraw w temperaturze nawet 250°C bez ryzyka przypalenia i wydziałania się toksycznych substancji. Dzięki swoim właściwościom masło ghee nadaje się idealnie do smażenia, pieczenia i gotowania, nadając potrawom głęboki smak i zwiększając ich odżywczość. Brak białek i cukru mlecznego sprawia, że masło klarowane można podać alergikom oraz osobom z nietolerancją laktozy – po konsultacji z lekarzem. Nadaje się ono zarówno do posmarowania kanapki, jak i do przyrządzenia jajecznicy. Należy jednak pamiętać, że pomimo wszystko jest to tłuszcz zwierzęcy, zawierający wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych - i stosować je z umiarem.  

W idealnym świecie masło klarowane powinno być podstawowym tłuszczem w każdej domowej kuchni. Na szczęście w nieidealnym świecie sklepowej drożyzny możemy uzbroić się w patelnie i przygotowywać ten zdrowy wariant masła samodzielnie.

Polecane przepisy

Filet z kurczaka z sosem maślanym

Filet z kurczaka z sosem maślanym

2 godz 31 min Łatwy
Kopytka z masłem i ziołami

Kopytka z masłem i ziołami

20 min Łatwy
Kalafior z masłem i bułką tartą

Kalafior z masłem i bułką tartą

30 min Łatwy
Bułeczki maślane

Bułeczki maślane

1 godz 40 min Średni
Ciasteczka maślane z cukrem

Ciasteczka maślane z cukrem

1 godz 5 min Łatwy
Łosoś z masłem czosnkowym

Łosoś z masłem czosnkowym

12 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Czym zastąpić masło do kanapek? | Porady i inspiracje WINIARY
Czym zastąpić masło do kanapek?
jak zrobić masło
Jak zrobić masło ze śmietany w domu?
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane po usmażeniu nie były zbyt tłuste
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane po usmażeniu nie były zbyt tłuste?
5 kroków do idealnego dania z sosem
5 kroków do idealnego dania z sosem
Jak zrobić masło orzechowe w domu? | Porady i inspiracje Winiary
Jak zrobić masło orzechowe w domu?
Domowe mleka roślinne – jak je przygotować?
Domowe mleka roślinne – jak je przygotować?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu