Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zrobić masło orzechowe w domu? | Porady i inspiracje Winiary

Jak zrobić masło orzechowe w domu?

Domowe masło orzechowe to pyszna i zdrowa przekąska – nie tylko dla najmłodszych. Można z niego wyczarować pyszne dania na słodko, wytrawne potrawy, a także podawać w formie pożywnego koktajlu. Jak zrobić masło orzechowe i do czego jeszcze można je wykorzystać?

Z jakich orzechów można zrobić masło orzechowe?

W sklepach najczęściej spotykamy masło orzechowe z orzechów ziemnych. Jednak przygotowując ten przysmak w domu, nic nas nie ogranicza. Domowe masło orzechowe przyrządza się również z innych orzechów. Jakie orzechy wybrać do przygotowania kremu? Sprawdzą się orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowce, pistacje i migdały. Wszystkie różnią się od siebie smakiem, zapachem i kolorem. Warto również przygotowywać masło mieszane, aby odkrywać zupełnie nowe smaki. Jak zrobić masło orzechowe? Z czym je podawać?

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak zrobić masło orzechowe w ekspresowym tempie?

Do przygotowania masła orzechowego będziemy potrzebować jedynie blendera kielichowego lub innego urządzenia z ostrzem w kształcie litery „S”. Jeżeli chcemy uzyskać tradycyjne masło orzechowe, wystarczy tylko szklanka orzechów ziemnych niesolonych oraz szczypta soli. Warto pamiętać, że dostępne w sklepie orzechy solone mają zbyt dużo tej przyprawy, co może zdominować smak masła. Oczywiście można przygotować masło bez soli, a nawet dodać odrobinę cukru lub miodu.

Orzechy blendujemy tak długo, aż zacznie wydzielać się z nich tłuszcz i powstanie gęsty krem. Czas miksowania jest uzależniony od mocy urządzenia. Jeżeli blender robi się gorący, należy przerwać proces i ponownie uruchomić po kilku minutach. Gotowy krem przelewamy do słoika i przechowujemy w chłodnym miejscu do miesiąca. Może się zdarzyć, że po dłuższym czasie oddzieli się tłuszcz od masła. Jest to naturalny proces – wówczas wystarczy zamieszać je, aby uzyskało pożądaną konsystencję.

Masło orzechowe można urozmaicić, dodając do gotowego kremu małe kawałki orzechów. Uzyskamy pyszny, chrupiący krem. Bardzo popularne są smakowe masła orzechowe. Pod koniec blendowania można dodać do niego trochę kakao, miodu lub syropu z agawy. Aby przygotować wersję egzotyczną, warto dodać wiórki kokosowe. Bardzo aromatyczny krem uzyskamy przyprawiając gotowy krem odrobiną cynamonu lub wanilii.

Domowe masło orzechowe – sprawdzone przepisy

Chyba najbardziej popularnym sposobem podania masła jest po prostu posmarowanie nim chleba lub innego pieczywa. Ale można użyć kremu również na inne sposoby, np. jako nadzienie do naleśników, dodatek do ciasteczek, owsianki, lodów czy koktajli. Warto również wykorzystać masło do przygotowywania wytrawnych dań, takich jak polędwiczki w sosie orzechowym czy tajski makaron z masłem orzechowym. Masa orzechowa z dodatkiem śmietanki kremówki świetnie sprawdzi się do przyrządzania tortów lub innych ciast. Masło orzechowe jest pożywną przekąską, która tworzy apetyczne duety z owocami – można posmarować kremem plasterki jabłek, gruszki czy banana.

Polecane artykuły

6 rodzajów orzechów, które warto jeść
6 rodzajów orzechów, które warto jeść
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Poznaj azjatyckie zupy
Poznaj azjatyckie zupy
Tahini, czyli pasta sezamowa — do czego ją wykorzystać?
Tahini, czyli pasta sezamowa — do czego ją wykorzystać?
Jak pozbyć się grudek w cieście drożdżowym?
Jak pozbyć się grudek w cieście drożdżowym?
kruszonka do ciasta
Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
Słony karmel
Słony karmel
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu