Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Słony karmel to idealne połączenie smaków słodkiego i słonego. Sprawdź nasz przepis na słony karmel.

Aby zrobić solony karmel, wystarczy kilka składników:

  • 100 g białego cukru
  • 20 g masła (solonego lub zwykłego)
  • 100 ml śmietanki 30%

Na zimną patelnię wsyp cukier. Podgrzej na średnim ogniu, aż cukier zacznie brązowieć. Cały czas pilnuj, ale nie dotykaj cukru.

Kiedy karmel nabierze bursztynowego koloru, dodaj zwykłe lub solone masło. Mieszaj drewnianą łyżką, aż masło się roztopi. Następnie stopniowo wlewaj śmietanę cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiego sosu. Jeśli używasz zwykłego masła, na tym etapie dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Przelej karmel do miseczki i poczekaj chwilę, aż ostygnie. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli.

Taki słony karmel świetnie smakuje jako dodatek do naleśników, gofrów i lodów, może też posłużyć do polania babeczek i ciast.

Koniecznie spróbuj z tostami francuskimi i smażonym, chrupkim bekonem!

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty