Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
jak zrobić karmel

Jak zrobić karmel?

Fantastyczny smak, cudowny zapach i piękny, złocisto-brązowy kolor. Z tym kojarzy nam się karmel – produkt, któremu nie potrafi się oprzeć żaden łasuch. W naszej kuchni znajduje szerokie zastosowanie – przede wszystkim jako składnik cukierków, ciast i deserów. Pokruszony na drobne złociste kawałki stanowi wspaniałą dekorację słodkich dań, napojów kawowych czy bitej śmietany. Chcesz wiedzieć jak samemu przygotować karmel w domu?
Dołącz do Klubu
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Już dziś odkryj sekrety najlepszych kanapek!

 

Pobierz e-book z niepowtarzalnymi przepisami.

Ten i inne e-booki są dostępne po zalogowaniu na stronie Klubu WINIARY. Nie przegap ich!

Zaloguj się

Z czego robi się karmel?

Karmel to nic innego jak biały cukier poddany działaniu wysokiej temperatury. Jest to proces karmelizacji, w wyniku którego cukier się roztapia, przyjmuje złotobrązową barwę i charakterystyczny, przyjemny zapach. Po ostygnięciu, kiedy stwardnieje i przybierze szklistą postać, często jest używany jako dekoracja potraw lub deserów. Taki karmel stosowany jest także jako barwnik do napojów, ciemnego pieczywa, lodów, czekolad lub jogurtów.

Karmel jest również bazą pysznych i szeroko stosowanych w cukiernictwie mas: krówkowej, kajmakowej, nugatowej czy toffi, które najczęściej są mleczne i konsystencją przypominają bardzo gęsty syrop. Różnią się jednak od siebie czasem gotowania oraz drugim składnikiem bazowym (masło, śmietanka, mleko, biała czekolada, sól, ubite białka).

Jak zrobić karmel?

Czasami delektując się w restauracji słodkim deserem lub latte z karmelem, zastanawiamy się czy przygotowanie tych rozpływających się w ustach okruszków jest możliwe w warunkach domowych. Jak zrobić karmel z cukru, by smakował dokładnie tak samo jak ten znany nam z restauracji? Tymczasem przepis na karmel jest dość prosty i bez problemu można go przygotować w naszej kuchni.

W przygotowaniu karmelu najlepiej sprawdzi się rondelek lub patelnia z grubym dnem. Do zimnego naczynia wsypujemy 100 g białego cukru i podgrzewamy na niewielkim ogniu aż kryształki zaczną się rozpuszczać i brązowieć. Cukru nie wolno mieszać, lecz trzeba uważać, aby się nie przypalił. Kiedy karmel nabierze bursztynowego odcienia, dodajemy 20 g masła. Jeśli chcemy uzyskać słony karmel, możemy użyć masła solonego lub dosypać odrobinę soli. Masło mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż się roztopi i połączy z karmelem, tworząc gładki sos.

A jak zrobić karmel kruszony, idealnie sprawdzający się jako posypka do deserów? Gdy chcemy przygotować w ten sposób karmel, przepis będzie dokładnie taki sam, jak w przypadku tradycyjnego karmelu. Wystarczy jedynie skarmelizować cukier, a kiedy pod wypływem temperatury zamieni się w brązowy przezroczysty płyn, rozlewamy cienko na dnie płaskiego naczynia. Ostudzoną i twardą warstwę karmelu łamiemy bądź kruszymy na małe kawałki.

Rozpływające się w ustach karmelowe desery

Ten słodki dodatek możemy z powodzeniem wykorzystać, tworząc słodkie desery. Karmel doskonale podkreśla smak wielu owoców. Idealnie pasuje do słodkich ananasów, czereśni czy jabłek. Już same pokrojone w kawałki owoce, polane samodzielnie przygotowaną polewą karmelową zaskoczą domowników swoim wyjątkowym smakiem! Karmel może zostać użyty także do przygotowania domowych lodów. W tradycyjnym lub lekko słonym wariancie podbije serca wszystkich, którzy marzą o orzeźwiających przysmakach – w sam raz na ciepłe dni.

Nie sposób pominąć roli tego składnika podczas domowych wypieków. Przygotowane z jego udziałami ciasta, ciasteczka, pączki czy rogaliki z pewnością staną się doskonałym pomysłem na smakowitą przekąskę dla bliskich. Karmelową polewą możemy udekorować np. wierzch sernika z orzechami, a jego kruszonymi płatkami – ciasteczka lub muffinki. Karmel świetnie odnajdzie się również jako dodatek do dań mącznych – naleśników z bananami, omletów lub racuszków.

Polecane przepisy

Sernik waniliowy z solonym karmelem

Sernik waniliowy z solonym karmelem

1 godz 30 min Łatwy
Ciasto karmelowo-budyniowe na herbatnikach (bez pieczenia)

Ciasto karmelowo-budyniowe na herbatnikach (bez pieczenia)

5 godz 20 min Łatwy
Naleśniki z bananami i polewą karmelową

Naleśniki z bananami i polewą karmelową

41 min Średni
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa – jak rozpuścić czekoladę?
kruszonka do ciasta
Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
Jak zrobić domową białą czekoladę? | Porady i inspiracje WINIARY
Jak zrobić domową białą czekoladę?
cukier puder
Jak zrobić cukier puder w domu
Jak zrobić idealny lukier?
Jak zrobić idealny lukier?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite

×
logo winiary

Zarejestruj się w Klubie WINIARY

Dołącz do Klubu!
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu