Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak i gdzie przechowywać masło porady

Jak i gdzie przechowywać masło?

Choć wydawać by się mogło, że przechowywanie masła to sprawa prosta i oczywista, to jednak nie jest tak do końca. Większość osób przechowywanie masło w lodówce. Tu jednak po jego wyjęciu pojawia się problem, ponieważ jest twarde i ciężko rozsmarować je na kanapce. Kwestia przechowywania masła jest nieco bardziej złożona.

O czym należy pamiętać, przechowując masło?

Wiele osób nie zastanawia się na d przechowywania masła, ponieważ za naturalne uznają, że powinno ono znajdować się w lodówce, co pozwala na zachowanie jego świeżości. Jednak przechowywane w niskiej temperaturze jest twarde, a więc trudne do rozsmarowania na pieczywie. Stąd też często pojawia się pomysł przetrzymywania masła w temperaturze pokojowej. Tylko czy to na pewno dobry pomysł?

Zastanawiając się nad tym, jak przechowywać masło warto wiedzieć, że jest to produkt wykonywany z mleka pasteryzowanego, które jest wysoce odporne na rozwój bakterii. W związku z tym kupując masło, o zawartości tłuszczu na poziomie 82% nie ma potrzeby przetrzymywania go w lodówce.

Niezależnie od tego, w jaki sposób będziemy przechowywać masło, należy pamiętać o tym, by unikać krzyżowego zanieczyszczania masła. Co to oznacza? Otóż każdorazowo do nakładania masła należy używać czystego noża. To pozwoli zapobiec przenoszeniu się bakterii z przyborów kuchennych na masło, co mogłoby wpłynąć na rozwój bakterii i szybsze psucie się produktu.

Czy masło może być przechowywane poza lodówką?

Czy masło trzeba trzymać w lodówce? Nie w każdym przypadku będzie to konieczne. Tak naprawdę na to, czy masło zjełczeje, czy też nie, większy wpływ od temperatury mają czynniki takie jak dostęp do światła, tlenu oraz wilgoć. Masło koniecznie trzeba przechowywać w lodówce w dwóch przypadkach. Gdy temperatura przekracza 20°C oraz w przypadku, gdy domownicy spożywają je jedynie sporadycznie.

Odpowiednie warunki przechowywania masła są bardzo ważne dla zachowania jego walorów smakowych, konsystencji uniknięcia namnażania szkodliwych bakterii.

Jak przechowywać masło w lodówce?

Choć przechowywanie masła w lodówce to najczęściej stosowany sposób, to jednak wiele osób nie robi tego w sposób prawidłowy. Trzymając masło w warunkach chłodniczych, przede wszystkim należy pamiętać o tym, że:

  • powinno być dobrze zawinięte (w oryginalnym opakowaniu lub folii) co pozwoli na dłuższe zachowanie świeżości. Jeżeli w domu masło nie jest spożywane często, warto podzielić je na mniejsze porcje i porządnie zawinąć w folię aluminiową;
  • masło powinno być odizolowane od innych produktów w lodówce, by nie pochłaniało ich zapachów;
  • masło nie powinno być umieszczone w lodówce zbyt blisko drzwi, ponieważ wielokrotne otwieranie urządzenia powoduje wahania temperatury, co nie sprzyja zachowaniu świeżości nie tylko masła, ale również mleka czy jajek.

Dobrym rozwiązaniem w domach, w których nie spożywa się dużej ilości masła, jest mrożenie jego nadmiaru.

Jak mrozić masło?

Masło można śmiało przechowywać w zamrażarce i to bez obaw o to, że zmieni się jego smak i konsystencja. Czas przechowywania w tym przypadku jest dość różny. Masło solone należy mrozić nie dłużej niż przed dziewięć miesięcy, natomiast w przypadku masła niesolonego czas ten skraca się do około trzech. Mrożąc masło najlepiej podzielić je na mniejsze kawałki - to ułatwi późniejsze rozmrażanie. Warto zabezpieczyć masło przed zapachami pochodzącymi z zamrażarki. W tym celu należy ściśle owinąć je folią aluminiową.

Rozmrażanie masła może trwać nawet całą noc, zależnie od tego, czy pozostanie w tym czasie w lodówce, czy w temperaturze pokojowej.

Masła nie wolno roztapiać w kuchence mikrofalowej. W takim przypadku masło się jedynie topi, a nie rozmraża równomiernie.

Jak przechowywać masło w temperaturze pokojowej?

Jak przechowywać masło w temperaturze pokojowej? W tym przypadku najważniejsze jest to, by umieszczone zostało ono w szczelnym, hermetycznym pojemniku To bardzo ważne, ponieważ dostęp powietrza do masła może pogorszyć jego smak i konsystencję. Gdzie trzymać masło? Najlepszym rozwiązaniem będą specjalne pojemniki na masło. Dodatkowo należy zadbać o to, by było położone jak najdalej od jasnego światła dziennego.

Polecane przepisy

Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

20 min Łatwy
Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

30 min Łatwy
Pasta z tuńczyka z sosem z tabasco

Pasta z tuńczyka z sosem z tabasco

20 min Łatwy
Prosta pasta jajeczna z majonezem

Prosta pasta jajeczna z majonezem

16 min Łatwy
Pasta z awokado

Pasta z awokado

28 min Łatwy
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

36 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Czym zastąpić masło do kanapek?
Czym zastąpić masło do kanapek?
Wegańskie pasty kanapkowe - pomysły
Wegańskie pasty kanapkowe - pomysły
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Jak zrobić masło orzechowe w domu?
Jak zrobić masło orzechowe w domu?
Jak zrobić pastę tahini i do czego ją wykorzystać?
Jak zrobić pastę tahini i do czego ją wykorzystać?
Pasta paprykowa Gochujang — do czego ją wykorzystać?
Pasta paprykowa Gochujang — do czego ją wykorzystać?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu