Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
6 pomysłów na ekspresowe ciasta na Wielkanoc porady

6 pomysłów na ekspresowe ciasta na Wielkanoc

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Być może, już teraz zastanawiasz się nad tym, jakie wielkanocne ciasta upiec. Jeżeli nie lubisz spędzać w kuchni długich godzin, poznaj interesujące przepisy na ciasto wielkanocne, które są nie tylko łatwe, ale i szybkie w przygotowaniu. 

Babka czekoladowa z waniliową nutą

To banalnie proste i szybkie w przygotowaniu wielkanocne ciasto przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom czekolady. W babce dają się wyczuć subtelne nuty wanilii. Jeśli chcesz, aby ciasto było delikatniejsze w smaku, jego wierzch możesz przyozdobić lukrem bądź białą czekoladą. 

Składniki:

  • 4 jajka 
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej
  • 4 opakowania budyniu czekoladowego WINIARY z cukrem
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego WINIARY

Glazura: 

  • tabliczka czekolady mlecznej
  • łyżka masła

Wykonanie: 

  1. Wsyp do miski budynie oraz proszek do pieczenia.
  2. Masło roztop w garnuszku i pozostaw do momentu, aż ostygnie.
  3. Oddzielone od białek żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym, a następnie wlej do powstałej masy przestudzone masło.
  4. Dodaj do masy budynie i miksuj na mniejszych obrotach do momentu aż składniki się ze sobą połączą.
  5. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie przy pomocy drewnianej łyżki dodaj je do masy z żółtek, masła i budyniu.
  6. Ciasto wylej do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy na babkę.
  7. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Przygotuj polewę z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady mlecznej z dodatkiem masła. Gdy babka przestygnie, ozdób ją polewą.

Babka majonezowa z cytrynowym lukrem

Jeśli interesują Cię szybkie ciasta wielkanocne, spodobać może Ci się delikatna i puszysta babka majonezowa. Orzeźwiający, cytrynowy lukier sprawi, że będziesz mieć ochotę sięgnąć po więcej niż jeden kawałek.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 150 g cukru 
  • 5 łyżek majonezu WINIARY
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Polewa:

  • sok z cytryny
  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Mąki wymieszaj w misce z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka ubij z cukrem aż do momentu powstania gładkiej, jasnej masy.
  3. Do miski z masą jajeczną dodaj majonez, a następnie składniki sypkie i dokładnie wymieszaj.
  4. Ciasto przelej do formy na babkę. Wcześniej wysmaruj ją olejem i posyp bułką tartą.
  5. Piecz babkę w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut lub do suchego patyczka.
  6. Ostudzoną babkę udekoruj lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku cytrynowego. Wykorzystaj go tyle, ile uważasz za słuszne.

Mazurek z masą budyniową o smaku słonego karmelu 

Szybkie ciasta na Wielkanoc to także mazurki! Ten z puszystą masą budyniową po prostu rozpływa się w ustach. Ozdobiony smakowitymi bakaliami będzie stanowił prawdziwą ozdobę świątecznego stołu.

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego WINIARY

Masa: 

  • opakowanie budyniu słony karmel bez cukru WINIARY
  • 3 łyżki cukru
  • 350 ml mleka
  • 120 g masła

Wykonanie:

  1. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka utrzyj z cukrem na gładką masę i dodaj do nich roztopione masło. 
  3. Połącz składniki suche z mokrymi. 
  4. Ciasto wylej na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  5. Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Budyń ugotuj na mleku z dodatkiem cukru, przestudź. 
  7. Zimny budyń zmiksuj z masłem. 
  8. Wyłóż masę budyniową na ostudzony kruchy spód. 
  9. Wierzch mazurka udekoruj bakaliami wedle własnego pomysłu. 

Świąteczna tarta śmietanowa z owocami 

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć także lekkiej, wiosennej tarty z owocami. Wypróbuj tę ze wspaniałym śmietankowym kremem, którego smak na długo zapadnie Ci w pamięci. 

Składniki: 

Ciasto:

  • jajko
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  •  łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • pół szklanki cukru

Masa:

  • 250 ml śmietany 30%
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie galaretki przezroczystej o smaku winogronowym WINIARY
  • opakowanie świeżych truskawek

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć i pozostaw na 30 minut do schłodzenia.
  2. Tortownicę wysmaruj masłem, a następnie wyłóż ciastem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
  3. Galaretkę rozpuść zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wykorzystując połowę wody. Ostudź.
  4. Śmietanę ubij, dodaj pół szklanki cukru, a następnie rozpuszczone galaretki.
  5. Wylej masę śmietanową na ciasto, udekoruj truskawkami pokrojonymi w plastry. Pozostaw do schłodzenia na kilka godzin.

Sernik z galaretką 

Jeśli kochasz proste ciasta na Wielkanoc i nie wyobrażasz sobie jej bez sernika, na pewno spodoba Ci się ten przepis. Ten banalnie prosty w przygotowaniu deser będzie wymagał jedynie nieco dłuższego schłodzenia. Jeśli chcesz, wierzch sernika możesz udekorować świeżymi owocami. 

Składniki:

  • 120 g kruchych ciastek np owsianych
  • 1 kg masy sernikowej z wiaderka
  • 220 ml śmietany 36%
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej WINIARY
  • pół szklanki cukru
  • 500 ml wrzątku

Wykonanie:

  1. Dowolnie wybraną formę wyłóż folią spożywczą, a następnie pokruszonymi ciasteczkami. Ugnieć, by powstał gładki spód.
  2. Rozpuść galaretki w 500 ml wody i pozostaw do ostudzenia.
  3. Śmietanę starannie ubij z dodatkiem cukru. Stopniowo, zacznij dodawać do niej ser z wiaderka aż do powstania gładkiej masy.
  4. Do masy śmietanowo-serowej wlej rozpuszczone galaretki, a następnie zmiksuj na niewielkich obrotach.
  5. Wyłóż masę na herbatki, a następnie włóż ciasto do lodówki na kilka godzin lub na noc.

Kolorowy keks

Pełen kolorowych bakalii keks to szybkie ciasto wielkanocne, które pokochają przede wszystkim miłośnicy suszonych owoców i orzechów. 

Składniki:

  • 3 jaja
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 gram posiekanych bakalii(suszone morele, śliwki, orzechy, skórka pomarańczowa, kandyzowany ananas)

Wykonanie:

  1. Jajka utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę.
  2. Do masy dodaj olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj.
  3. Wsyp do masy bakalie, a następnie delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  4. Przelej ciasto do formy i piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.

Polecane przepisy

Dwukolorowa babka na oleju

Dwukolorowa babka na oleju

1 godz 20 min Łatwy
Lekka karpatka

Lekka karpatka

1 godz 20 min Średni
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

1 godz 31 min Łatwy
Babka cytrynowa z majonezem

Babka cytrynowa z majonezem

1 godz 11 min Łatwy
Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

55 min Łatwy
Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

4 godz 10 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Tradycyjne dania wielkanocne!

Tradycyjne dania wielkanocne!

Lekkie dania wielkanocne!

Lekkie dania wielkanocne!

Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc!

Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc!

Babki wielkanocne, które zaskoczą twoich gości | Porady i inspiracje Winiary
Babki wielkanocne, które zaskoczą twoich gości
Co zrobić, żeby sernik nie opadł po upieczeniu
Co zrobić, żeby sernik nie opadł po upieczeniu? Jak piec sernik, by był puszysty?
Wielkanocne słodkości z całego świata | Porady i inspiracje Winiary
Wielkanocne słodkości z całego świata
Zobacz więcej artykułów
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu