Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szparagi w sosie beszamelowym - jak zrobić

Szparagi w sosie beszamelowym - jak zrobić?

Pyszne szparagi to warzywo sezonowe, które już od dłuższego czasu efektywnie gości na polskich stołach. Nie da się ukryć, że ich wyjątkowy smak, a także możliwości przyrządzania są praktycznie nieograniczone. Jednocześnie najlepszym dodatkiem do tego dania od zawsze był i będzie sos beszamel. Jak więc zrobić szparagi w sosie beszamelowym i zaskoczyć zebranych gości?

Szparagi w sosie beszamelowym - danie idealne na każdą okazję

Szparagi w beszamelu to danie, które może się nam kojarzyć z luksusem i przepychem. Dawniej znaliśmy je głównie z restauracji, jednak wszystko bardzo szybko się zmieniło. Szparagi zostały spopularyzowane, a sos beszamelowy stał się idealnym dodatkiem, który może je uzupełnić. Warto w tym momencie zaznaczyć, że przygotowanie białych szparagów w sosie beszamelowym nie jest trudne i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Co więcej, przy odrobinie zaangażowania, możem zaserwować je na każdą okazję! Będą one świetnie pasować na uroczysty obiad rodzinny, a także na romantyczna kolację we dwoje!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Szparagi w beszamelu - co będzie potrzebne do ich przygotowania?

Szparagi w beszamelu to danie proste, które nie wymaga zbyt wielu składników. Tak naprawdę, większość z nich znajdziemy w każdym markecie spożywczym. Do przygotowania 4 porcji szparagów w beszamelu będziemy potrzebować:

  • jeden, świeży pęczek białych szparagów;
  • około 30 gramów masła do rozpuszczenia na patelni;
  • około 25 gramów dobrej jakości mąki pszennej;
  • szklankę tartego parmezanu;
  • sól i pieprz;
  • gałka muszkatołowa - najlepiej świeża, starta tuż przed przygotowaniem sosu beszamel.

Powyżej zostały przedstawione proporcje składników, które są potrzebne do przygotowania czterech porcji. Oczywiście, jeśli chcemy przygotować nieco więcej lub mniej, możemy je dowolnie modyfikować.

Jak przygotować białe szparagi w sosie beszamelowym?

Przygotowanie szparagów w sosie beszamelowym nie zajmie nam więcej niż około 30 minut. To właśnie dlatego, danie to jest polecane w momencie, kiedy nie mamy czasu na skomplikowane przepisy, a goście już pukają do naszych drzwi. 

Krok 1: pieczenie szparagów

Szparagi w sosie beszamelowym i ich przygotowanie, rozpoczynamy od pieczenia szparagów. Najpierw pamiętajmy, by je przygotować. Należy je dokładnie oczyścić, a także odłamać lub odciąć najtwardsze końcówki. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy szparagi skropione oliwą z oliwek. Można dodatkowo doprawić je solą i pieprzem. Pieczemy je do momentu, w którym staną się miękkie. Opcjonalnie, można szparagi także ugotować.

Krok 2: przygotowanie sosu beszamelowego

Następnym krokiem do przygotowania białych szparagów w sosie beszamelowym jest wykonanie sosu. To również dziecinnie proste. Wystarczy, że w rondelku rozpuścimy masło, dodamy do niego mąkę, a następnie będziemy mieszać do momentu, w którym oba produktu połączą się w jednolitą masę. W tym momencie możemy dodać również sól i pieprz, a także zetrzeć gałkę muszkatołową.

Krok 3: zapiekanie szparagów w sosie beszamelowym

Na koniec białe szparagi w sosie beszamelowym wystarczy zapiec pod pierzynką z parmezanu. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, następnie zalewamy przygotowanym sosem beszamel i posypujemy startym parmezanem. Całość wystarczy wstawić do piekarnika na około 20 minut, do momentu, w którym ser się rozpuści i stworzy chrupiącą pokrywę. 

Szparagi w sosie beszamel najlepiej jest serwować tuż po wyjęciu z piekarnika, kiedy są jeszcze ciepłe. To właśnie wtedy smakują one najlepiej!

Polecane przepisy

Wiosenne risotto ze szparagami

Wiosenne risotto ze szparagami

45 min Łatwy
Quiche ze szparagami i fetą

Quiche ze szparagami i fetą

1 godz 6 min Łatwy
Szparagi z sosem koperkowo-cytrynowym

Szparagi z sosem koperkowo-cytrynowym

9 min Łatwy
Makaron z pieczonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z pieczonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi

27 min Łatwy
Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

Sałatka z zielonymi szparagami, jajkiem i szynką dojrzewającą

19 min Łatwy
Szparagi panierowane

Szparagi panierowane

43 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak przechowywać szparagi?
Jak przechowywać szparagi?
Sos holenderski - czym jest i jak go przyrządzić porady
Sos holenderski - czym jest i jak go przyrządzić?
jak blanszować warzywa ZWZ WINIARY
Jak blanszować warzywa
Komu w drogę, temu lunchbox | Porady i inspiracje Winiary
Wiosenne zupy krem – znasz je wszystkie?
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki? | Porady i inspiracje Winiary
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki?
Świeże szparagi – sprawdź, co warto o nich wiedzieć WINIARY ZwZ
Świeże szparagi – sprawdź, co warto o nich wiedzieć
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu