Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Komu w drogę, temu lunchbox | Porady i inspiracje Winiary

Wiosenne zupy krem – znasz je wszystkie?

Zupy kremy mają same zalety: są szybkie w przygotowaniu, sycą i rozgrzewają, są zdrowe, mają gładką konsystencję i można je przygotować niemal z każdego warzywa. Warto na stałe włączyć je do swojego menu i serwować z ulubionymi dodatkami, które zamienią lekką potrawę w prawdziwą ucztę. Które przepisy warto wypróbować?

Zupy w kolorze wiosennej zieleni

Jasnozielone kremy tak przyjemnie kojarzą nam się z wiosną i coraz cieplejszymi dniami. Prawdziwą kwintesencją tej radosnej pory roku jest zupa krem z zielonego groszku i porów, której sposób podania mile zaskoczy każdego domownika i gościa. Jadalne kwiaty na jasnozielonym kremie wyglądają jak prawdziwa łąka, tyle że na talerzu. Zestawienie słodkiego groszku i wyrazistego pora tworzy pełną smaku kompozycję, której nawet nie trzeba specjalnie przyprawiać. 

Świeży groszek jest idealnym warzywem do pysznych, intensywnie zielonych kremów. Jest także często używany w kuchni azjatyckiej, przede wszystkim w potrawach gotowanych i krótko smażonych w woku. Z powodzeniem można go wykorzystać także do przygotowania potrawy w orientalnej odsłonie. Zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym to prawdziwa eksplozja smaków, którą nadają prawdziwie egzotyczne przyprawy: liście kafiru, imbir, olej kokosowy oraz świeże liście kolendry. 

Czy wiesz, że z kiszonych ogórków domowej roboty też można przygotować znakomity krem, zagęszczony delikatnie słodkim mascarpone? To taka mała wariacja na temat klasycznej ogórkowej. Przyrządzona na bulionie, ze zmiksowanymi warzywami, podana ze świeżutkim koperkiem i kleksem śmietany… Zupa ogórkowa w takiej nowoczesnej wersji to prawdziwy wiosenny powiew świeżości w twojej kuchni. 

Pyszne żółto-złote kremy

Kolor żółty i jasnopomarańczowy kojarzy się z kwiatami oraz słońcem. Te wiosenne akcenty możemy przenieść także na talerz, przygotowując miksowane zupy w tych radosnych kolorach. Krem z marchewki z gruszką i chili jest świetnym przykładem zupy zaskakującej nie tylko wyrazistą barwą, lecz także niesamowitym smakiem. Marchewka, imbir, chili, mleko kokosowe, gałka muszkatołowa i pomarańcza – to zestawienie doskonałe, tworzące danie z charakterem. Całości dopełnia plaster słodkiej gruszki krótko smażonej na rozgrzanej patelni z masłem. Pycha! 

Pragniesz pysznego lecz sycącego kremu? W takim razie zupa dyniowa z klopsikami indyczymi w pełni cię zadowoli. Dynie to warzywa, które odpowiednio przechowywane mogą spokojnie doczekać do wiosny, by urozmaicać potrawy swoim żywym kolorem. Obrany i pokrojony w kostkę miąższ z powodzeniem można mrozić i wykorzystać nawet kilka miesięcy po sezonie. Krem z mięciutkimi klopsikami z dodatkiem tartego sera oraz wielu przypraw urzeka słodko-pikantnym smakiem, który pokochają wszyscy domownicy. 

Zupa-krem warzywna jest idealnym pomysłem dla osób, które nie mają czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Mając mrożoną mieszankę jarzynową, esencjonalny bulion (np. delikatny Bulion warzywny WINIARY) oraz kilka ziemniaków, już w niespełna pół godziny można wyczarować pyszną, domową zupę. Po dokładnym zmiksowaniu wystarczy tylko dodać nieco śmietany, natki pietruszki lub innych świeżych ziół oraz garstkę groszku ptysiowego i pyszne pierwsze danie gotowe. 

Dynia i pomidor w jednej zupie

A co powiesz na elegancki krem dyniowo-pomidorowy ze ślimaczkami z naleśników z serem i bazylią? Intensywnie pomarańczowa, sycąca i zaskakująca nietypowym podaniem zupa doskonale nadaje się na uroczysty obiad w gronie rodziny czy przyjaciół. Mnóstwo świeżych ziół, warzyw i różnorodnych przypraw sprawi, że od kremu trudno się będzie oderwać nawet największemu niejadkowi. A do tego intensywnie pomarańczowy szaszłyk z naleśnikowymi ślimaczkami, zgrabnie oparty o brzeg talerza… Prawdziwy cymes! 

Polecane artykuły

1111_krem-z-buraczków-i-jabłek-z-kwaśną-śmietaną-1-866x579.jpg ZWZ WINIARY
Zupy kremy ładnie podane
inspiracje na rozgrzewającą zupę krem na jesień
7 inspiracji na rozgrzewającą zupę krem na jesień
Rozgrzewająca zupa na zimę - 9 przepisów na buraczki, kalafior i strączki w zupie
Rozgrzewająca zupa na zimę - 9 przepisów na buraczki, kalafior i strączki w zupie
Poznaj azjatyckie zupy
Poznaj azjatyckie zupy
Grzybowa ZwZ WINIARY
Zupa grzybowa na 5 sposobów
zupa-szczawiowa-z-lososiem-3.jpg ZWZ WINIARY
Jakie zupy warto gotować na wiosnę?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu