Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
1111_krem-z-buraczków-i-jabłek-z-kwaśną-śmietaną-1-866x579.jpg ZWZ WINIARY

Zupy kremy ładnie podane

Nikt nie poddaje w wątpliwość stwierdzenia, że je się oczami.

Dania ładnie podane działają na wszystkie nasze zmysły i smakują wyjątkowo. Ładnie podane, czyli właściwie jak? Jakiś czas temu pisałam o tym na blogu (klik). Ale na osobny wpis zasługują zupy kremy. Bo nie wszystko, w czym do „twarzy” zwykłej zupie, pasuje zupie o kremowym charakterze. I odwrotnie.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Już dziś odkryj sekrety najlepszych kanapek!

 

Pobierz e-book z niepowtarzalnymi przepisami.

Ten i inne e-booki są dostępne po zalogowaniu na stronie Klubu WINIARY. Nie przegap ich!

Zaloguj się

Głęboki talerz nie dla kremu

Zupy kremy ze względu na swoją jednolitą konsystencję nie będą dobrze się prezentowały w tradycyjnym głębokim talerzu.  W takim naczyniu staną się zwyczajnie nudne, bo wizualnie nic się w nim nie będzie dziać (chyba że zastosujemy pewien kulinarny fortel, ale o tym za chwilę).

Zatem w czym podać zupę krem? Najlepiej w  filiżankach lub niedużych miseczkach (jeśli chcemy, by krem prezentował się jeszcze bardziej apetycznie, przygotujmy miseczki z wydrążonych cukinii lub małych dyń). Oczywiście i w małych naczyniach coś pysznego powinno się wydarzyć, dlatego też bardzo apetycznym akcentem niezbędnym przy zupach kremach są przeróżne dodatki.

zupy-kremy-ładnie-podane.jpg ZWZ WINIARY

 

Pyszny kąsek do schrupania (już na pierwszy rzut oka)

Do kremowych zup, nie tylko ze względów wizualnych, dobrze jest dodać coś do schrupania. Groszek ptysiowy, grzanki i przeróżne nasiona (słonecznik, czarnuszka, dynia), orzechy (np. pistacje lub orzech włoski) będą przyjemnym urozmaiceniem gładkiej konsystencji kremowych zup. Grzankami i groszkiem ptysiowym najlepiej dekorować zupy kremy tuż przed podaniem, bo szybko wchłaniają zupę i tracą swoją chrupkość.

Z chrupiących dodatków polecam także chipsy warzywne, chipsy z boczku, pieczoną ciecierzycę, grillowane kiełbaski. Z mniej chrupiących – wszelkiego rodzaju sery –  od płatków parmezanu, poprze gorgonzolę, mozzarellę, po najzwyklejszy twaróg.

Wszelkie takiego typu dodatki to właśnie ten kulinarny fortel, dzięki któremu nasza zupa krem staje się ciekawa. Spójrzcie sami – kremowa zupa podana w głębokim talerzu wcale nie musi być nudna! Ale wyobraźcie sobie, że znikają z talerza apetyczne plasterki gruszki i pieczona ciecierzyca…

krem-z-modrej-kapusty-główne-IMG_9463.jpg ZWZ WINIARYkrem-z-modrej-kapusty-dyptyk-4.jpg ZWZ WINIARY

Dlatego gdy zdecydujecie się podać zupę krem w głębokim talerzu, choćby był to najpyszniejszy krem na świecie, zadbajcie o atrakcyjne dodatki. W charakterze dekoracji możecie wykorzystać też główne składniki potrawy. Na przykład krem z brokułów warto ozdobić blanszowanymi różyczkami brokuła, krem pomidorowy pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, a krem pieczarkowy – podduszonymi na maśle lub suszonymi plasterkami pieczarek.

rozgrzewający-krem-z-pomidorów-dyptyk-1_0.jpg ZWZ WINIARY

 

Zielono mi

Do dekorowania zup kremów świetnie nadają się świeże zioła i różnego rodzaju kiełki. Natka pietruszki, listki świeżej bazylii, kolendra, tymianek, estragon to nie tylko doskonała ozdoba potrawy, ale też wyśmienity smak i aromat. A także świetna porcja witamin.

Kropka nad „i” ze śmietany

Jeśli mamy w planach zabielenie kremowej zupy śmietaną (lub jogurtem), możemy rozprowadzić ją w garnku z kremem lub wykorzystać do udekorowania zupy w miseczce lub filiżance. Efekt trochę zależy od zdolności manualnych, trochę od nabytego doświadczenia. A czasem nic z tych rzeczy nie ma wpływu na powodzenie naszego przedsięwzięcia :)

zupa-koperkowa-dyptyk-3.jpg ZWZ WINIARY

Najważniejsze, o czym warto pamiętać, jest to, żeby zupa krem nie była nudna. Mam nadzieję, że podsunęłam Wam mnóstwo pomysłów na uniknięcie takiej nudy. A jakie są Wasze? Piszcie w komentarzach.

 

Chcesz wiedzieć więcej o podawaniu zup? Zobacz też:

  • W czym podawać zupy?
  • Kwiaty jadalne – nie tylko do wazonu
  • W poszukiwaniu naczyń z duszą na Targu pod Młynem we Wrocławiu
  • Zabieramy zupę na wakacje, czyli jak wekować zupy
  • Moje kuchenne trofea – miseczki na zupę
  • Przepis na romantyczną kolację – Walentynkowa dekoracja stołu

Autor: Agata

Polecane artykuły

1111_w-czym-podawać-zupy-główne-IMG_4026-866x577.jpg ZWZ WINIARY
W czym podawać zupy?
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Wegetariańska-grochówka-z-fasoli-mung-3.jpg ZWZ WINIARY
Jak zrobić zupę idealną? – kulinarne sztuczki
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite

×
logo winiary

Zarejestruj się w Klubie WINIARY

Dołącz do Klubu!
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu