Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
1111_krem-z-buraczków-i-jabłek-z-kwaśną-śmietaną-1-866x579.jpg ZWZ WINIARY

Zupy kremy ładnie podane

Nikt nie poddaje w wątpliwość stwierdzenia, że je się oczami.

Dania ładnie podane działają na wszystkie nasze zmysły i smakują wyjątkowo. Ładnie podane, czyli właściwie jak? Jakiś czas temu pisałam o tym na blogu (klik). Ale na osobny wpis zasługują zupy kremy. Bo nie wszystko, w czym do „twarzy” zwykłej zupie, pasuje zupie o kremowym charakterze. I odwrotnie.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Głęboki talerz nie dla kremu

Zupy kremy ze względu na swoją jednolitą konsystencję nie będą dobrze się prezentowały w tradycyjnym głębokim talerzu.  W takim naczyniu staną się zwyczajnie nudne, bo wizualnie nic się w nim nie będzie dziać (chyba że zastosujemy pewien kulinarny fortel, ale o tym za chwilę).

Zatem w czym podać zupę krem? Najlepiej w  filiżankach lub niedużych miseczkach (jeśli chcemy, by krem prezentował się jeszcze bardziej apetycznie, przygotujmy miseczki z wydrążonych cukinii lub małych dyń). Oczywiście i w małych naczyniach coś pysznego powinno się wydarzyć, dlatego też bardzo apetycznym akcentem niezbędnym przy zupach kremach są przeróżne dodatki.

zupy-kremy-ładnie-podane.jpg ZWZ WINIARY

 

Pyszny kąsek do schrupania (już na pierwszy rzut oka)

Do kremowych zup, nie tylko ze względów wizualnych, dobrze jest dodać coś do schrupania. Groszek ptysiowy, grzanki i przeróżne nasiona (słonecznik, czarnuszka, dynia), orzechy (np. pistacje lub orzech włoski) będą przyjemnym urozmaiceniem gładkiej konsystencji kremowych zup. Grzankami i groszkiem ptysiowym najlepiej dekorować zupy kremy tuż przed podaniem, bo szybko wchłaniają zupę i tracą swoją chrupkość.

Z chrupiących dodatków polecam także chipsy warzywne, chipsy z boczku, pieczoną ciecierzycę, grillowane kiełbaski. Z mniej chrupiących – wszelkiego rodzaju sery –  od płatków parmezanu, poprze gorgonzolę, mozzarellę, po najzwyklejszy twaróg.

Wszelkie takiego typu dodatki to właśnie ten kulinarny fortel, dzięki któremu nasza zupa krem staje się ciekawa. Spójrzcie sami – kremowa zupa podana w głębokim talerzu wcale nie musi być nudna! Ale wyobraźcie sobie, że znikają z talerza apetyczne plasterki gruszki i pieczona ciecierzyca…

krem-z-modrej-kapusty-główne-IMG_9463.jpg ZWZ WINIARYkrem-z-modrej-kapusty-dyptyk-4.jpg ZWZ WINIARY

Dlatego gdy zdecydujecie się podać zupę krem w głębokim talerzu, choćby był to najpyszniejszy krem na świecie, zadbajcie o atrakcyjne dodatki. W charakterze dekoracji możecie wykorzystać też główne składniki potrawy. Na przykład krem z brokułów warto ozdobić blanszowanymi różyczkami brokuła, krem pomidorowy pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, a krem pieczarkowy – podduszonymi na maśle lub suszonymi plasterkami pieczarek.

rozgrzewający-krem-z-pomidorów-dyptyk-1_0.jpg ZWZ WINIARY

 

Zielono mi

Do dekorowania zup kremów świetnie nadają się świeże zioła i różnego rodzaju kiełki. Natka pietruszki, listki świeżej bazylii, kolendra, tymianek, estragon to nie tylko doskonała ozdoba potrawy, ale też wyśmienity smak i aromat. A także świetna porcja witamin.

Kropka nad „i” ze śmietany

Jeśli mamy w planach zabielenie kremowej zupy śmietaną (lub jogurtem), możemy rozprowadzić ją w garnku z kremem lub wykorzystać do udekorowania zupy w miseczce lub filiżance. Efekt trochę zależy od zdolności manualnych, trochę od nabytego doświadczenia. A czasem nic z tych rzeczy nie ma wpływu na powodzenie naszego przedsięwzięcia :)

zupa-koperkowa-dyptyk-3.jpg ZWZ WINIARY

Najważniejsze, o czym warto pamiętać, jest to, żeby zupa krem nie była nudna. Mam nadzieję, że podsunęłam Wam mnóstwo pomysłów na uniknięcie takiej nudy. A jakie są Wasze? Piszcie w komentarzach.

 

Chcesz wiedzieć więcej o podawaniu zup? Zobacz też:

  • W czym podawać zupy?
  • Kwiaty jadalne – nie tylko do wazonu
  • W poszukiwaniu naczyń z duszą na Targu pod Młynem we Wrocławiu
  • Zabieramy zupę na wakacje, czyli jak wekować zupy
  • Moje kuchenne trofea – miseczki na zupę
  • Przepis na romantyczną kolację – Walentynkowa dekoracja stołu

Autor: Agata

Polecane artykuły

1111_w-czym-podawać-zupy-główne-IMG_4026-866x577.jpg ZWZ WINIARY
W czym podawać zupy?
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Wegetariańska-grochówka-z-fasoli-mung-3.jpg ZWZ WINIARY
Jak zrobić zupę idealną? – kulinarne sztuczki
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu