Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
1111_w-czym-podawać-zupy-główne-IMG_4026-866x577.jpg ZWZ WINIARY

W czym podawać zupy?

Kto gotuje, ten ma przywilej degustacji dania prosto z garnka. Reszta domowników musi cierpliwie poczekać, aż wymuskane na wszelkie sposoby zupy trafiają na stół, podane w talerzach, kokilkach, miseczkach, filiżankach i innych przeróżnych naczyniach. Dziś chciałam Wam opowiedzieć, w czym podawać zupy, żeby było ładnie, wygodnie i zgodnie z zasadami savoir vivre’u.

Na co dzień…

Na co dzień zasiadając do obiadu nie wyciągamy rodowej porcelany, lecz jemy korzystając z „codziennej zastawy stołowej”. Zazwyczaj są to zwykłe głębokie talerze, w których według zasad savoir vivre’u podawać się powinno zupy z dodatkami, czyli między innymi takie klasyki jak rosół, krupnik, czy też barszcz z uszkami. Ale talerz talerzowi nie równy. W zależności od charakteru zupy, jaką ugotowaliśmy, możemy wykorzystać różnego rodzaju głębokie talerze. Przykładowo, przaśna swojska zupa świetnie będzie się prezentować w ceramice bolesławieckiej, a do klasycznego klarownego rosołu świetne tło stanowić może biały talerz – gładki, z subtelnym wzorem lub ryflowany.

w-czym-podawać-zupy-rosół.jpg ZWZ WINIARY

Zupę możemy też podać w różnego rodzaju miseczkach i bulionówkach, w których dobrze wyglądają właściwie wszystkie zupy. Miseczki są wprost stworzone dla zup orientalnych, które tak serwowane wyglądają przepysznie.

w-czym-podawać-zupy-orient.jpg ZWZ WINIARY

 

Zupy kremy

Te świetnie się czują (i świetnie wyglądają) nie tylko w miseczkach, ale także w filiżankach i kubkach. Do tak podanych zup dajemy mniejsze łyżki, deserowe. Wszelkie dodatki w postaci groszku ptysiowego, grzaneczek i innych smakowitości najlepiej jest podać w osobnym naczyniu, aby każdy mógł sobie je dozować według własnego uznania.

w-czym-podawać-zupy-krem-IMG_3888.jpg ZWZ WINIARYw-czym-podawać-zupy-kremy.jpg ZWZ WINIARY

 

…i od święta

Choć na co dzień możemy podawać zupy w takich naczyniach, które lubimy najbardziej, przygotowując eleganckie przyjęcie, powinniśmy dopasować naczynie do rodzaju zupy:

  • zupy z dodatkami m.in. w postaci warzyw, makaronu, uszek czy też kluseczek podajemy w głębokich talerzach lub eleganckich miseczkach
  • zupy zapiekane, na przykład zupę cebulową, podajemy w kokilkach lub bulionówkach
  • kremy i czyste zupy podajemy w bulionówkach lub filiżankach, z okrągłą łyżką deserową
w-czym-podawać-zupy-krem-IMG_9227.jpg ZWZ WINIARYw-czym-podawać-zupy-krem.jpg ZWZ WINIARY

Warto też na niecodzienne okazje wyciągnąć z najdalszego zakątka kredensu wazę. Może już dziś trochę zapomniana, ma swój niepowtarzalny urok. Stawiając na stole wazę z zupą unikniemy lawirowania wśród gości z pełnymi talerzami, poza tym świeżo nalana na talerz zupa będzie miała odpowiednią temperaturę. I nie ukrywajmy, waza to eleganckie naczynie.

Niecodziennie!

Zamiast zwykłego talerza, miseczki czy filiżanki do podania zupy, zarówno na co dzień, jak i od święta, możemy wykorzystać mniej standardowe naczynia:

  • miseczki chlebowe – świetnie pasują zwłaszcza do żuru i barszczu białego, ale można w nich podać także inne zupy – przepis na miseczki znajdziecie tutaj
  • wydrążone cukinie, dynie lub bakłażany – świetne do przeróżnych kremów i chłodników
  • słoiczki – w sam raz do chłodników – warto podpatrzeć, co jest w środku :)
w-czym-podawać-zupy-chłodnik.jpg ZWZ WINIARYw-czym-podawać-zupy-miseczki-z-cukinii.jpg ZWZ WINIARY

Macie jeszcze inne pomysły na niecodzienne serwowanie zup? Piszcie w komentarzach :)

Autor: Agata

Polecane artykuły

Z czym podawać placki ziemniaczane?
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Z czym podawać strogonow?
Z czym podawać strogonow?
Do czego podawać brukselkę?
Do czego podawać brukselkę?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu