Płatki drożdżowe to przyprawa o niesamowitym smaku, która może znaleźć zastosowanie niemalże w każdej kuchni. Swoim wyglądem nie przypomina jednak klasycznych płatków, a raczej grubo zmieloną bułkę tartą. To jednak, nad czym warto się dużej zatrzymać w przypadku płatków drożdżowych, to ich smak. Choć jest bardzo delikatny, to można w nim wyczuć wyraźne nuty serowe oraz orzechowe. Niektórzy używają ich także jako zamiennika soli ze względu na lekko słony posmak.
Warto wiedzieć, że płatki drożdżowe to drożdże nieaktywne (w przeciwieństwie do drożdży wykorzystywanych, np. do pieczenia chleba). Można je więc bez obaw włączyć do swojej diety i delektować się ich smakiem. Z tego względu na sklepowych półkach czy w sklepach internetowych znajdziesz je głównie pod nazwą "płatki drożdżowe nieaktywne".
Płatki drożdżowe można jeść w każdej formie — świetnie sprawdzą się zarówno w daniach poddawanych obróbce termicznej, jak i na surowo. Można je gotować, piec i smażyć bez obaw o utratę smaku lub aromatu. Nie ma także znaczenia, kiedy dodasz je do przyrządzanego dania. Możesz delektować się nimi, dodając do posiłku już na samym początku gotowania lub też jedynie posypując potrawę.
Płatki drożdżowe doskonale sprawdzają się jako zagęszczacz do zup i sosów. Mogą stanowić znacznie bardziej aromatyczną alternatywę dla śmietany. Osoby będące na diecie wegańskiej za pomocą drożdży aktywnych przygotowują także ser. Dzięki połączeniu z ziemniakiem płatki przypominają parmezan swoim smakiem i konsystencją. Taki przetwór można więc zjeść na kanapce lub dodać do dań makaronowych.
To wciąż nie wszystko! Płatki drożdżowe świetnie pasują również do sałatek warzywnych jako posypka oraz do kefirów i jogurtów (np. doskonale sprawdzą się w połączeniu z musli i owocami). Ostatnia propozycja to wykorzystanie drożdży nieaktywnych do przygotowania pasztetów i pas warzywnych. Stanowią one bardzo dobry dodatek smakowy, który dodatkowo podbija doznania i sprawia, że danie rozpływa się w ustach.
Płatki drożdżowe są bardzo uniwersalnym produktem spożywczym, dlatego z ich wykorzystaniem można stworzyć wiele przepysznych dań. Oto trzy z nich, na które warto zwrócić uwagę.
Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować ziemniaków, marchewki i cebuli, które najpierw należy ugotować. Następnie warzywa przekłada się do blendera, dodaje czosnek, płatki drożdżowe, ciepłą wodę, pieprz, sól oraz kurkumę i całość blenduje na gładką masę. Tak przygotowany ser można wykorzystać do kanapek, burgerów czy jako dip.
Ulubione warzywa należy pokroić na drobne kawałki, wymieszać z gotowym mixem sałat, a następnie doprawić pieprzem, solą oraz oliwą. Całość posypujemy płatkami drożdżowymi. Dodadzą one świetnego, serowego posmaku.
Ostatnia propozycja to wykorzystanie płatków drożdżowych jako panierki. Nuggetsy należy przygotować tak jak zawsze, jednak zamiast bułki tartej — użyj drożdży aktywnych. Ciekawe doznania smakowe gwarantowane!