Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Płatki drożdżowe - jak je jeść i do czego dodawać porady

Płatki drożdżowe - jak je jeść i do czego dodawać w kuchni?

Wśród wielu produktów, których na co dzień nie wykorzystuje się w polskiej kuchni, a które zdecydowanie warto włączyć do swojej diety, są płatki drożdżowe. Dzięki swojemu serowemu posmakowi mogą z powodzeniem zastępować produkty odzwierzęce w kuchni wegańskiej. Doskonale także będą smakować także tym, którzy na co dzień nie stronią o mięsa. Sprawdź, dlaczego i jak warto je jeść.
Banner porady e-book obiady z recyclingu

Stwórz własną książkę kulinarną

I otrzymaj wyjątkowy e-book

Do końca marca zarejestruj się do CookBooka i odbierz e-book z przepisami na pyszne obiady „z recyklingu”.
Zarejestruj się

Co to są płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe to przyprawa o niesamowitym smaku, która może znaleźć zastosowanie niemalże w każdej kuchni. Swoim wyglądem nie przypomina jednak klasycznych płatków, a raczej grubo zmieloną bułkę tartą. To jednak, nad czym warto się dużej zatrzymać w przypadku płatków drożdżowych, to ich smak. Choć jest bardzo delikatny, to można w nim wyczuć wyraźne nuty serowe oraz orzechowe. Niektórzy używają ich także jako zamiennika soli ze względu na lekko słony posmak.

Warto wiedzieć, że płatki drożdżowe to drożdże nieaktywne (w przeciwieństwie do drożdży wykorzystywanych, np. do pieczenia chleba). Można je więc bez obaw włączyć do swojej diety i delektować się ich smakiem. Z tego względu na sklepowych półkach czy w sklepach internetowych znajdziesz je głównie pod nazwą "płatki drożdżowe nieaktywne".

Jak jeść płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe można jeść w każdej formie — świetnie sprawdzą się zarówno w daniach poddawanych obróbce termicznej, jak i na surowo. Można je gotować, piec i smażyć bez obaw o utratę smaku lub aromatu. Nie ma także znaczenia, kiedy dodasz je do przyrządzanego dania. Możesz delektować się nimi, dodając do posiłku już na samym początku gotowania lub też jedynie posypując potrawę.

Do czego dodawać drożdże nieaktywne?

Płatki drożdżowe doskonale sprawdzają się jako zagęszczacz do zup i sosów. Mogą stanowić znacznie bardziej aromatyczną alternatywę dla śmietany. Osoby będące na diecie wegańskiej za pomocą drożdży aktywnych przygotowują także ser. Dzięki połączeniu z ziemniakiem płatki przypominają parmezan swoim smakiem i konsystencją. Taki przetwór można więc zjeść na kanapce lub dodać do dań makaronowych.

To wciąż nie wszystko! Płatki drożdżowe świetnie pasują również do sałatek warzywnych jako posypka oraz do kefirów i jogurtów (np. doskonale sprawdzą się w połączeniu z musli i owocami). Ostatnia propozycja to wykorzystanie drożdży nieaktywnych do przygotowania pasztetów i pas warzywnych. Stanowią one bardzo dobry dodatek smakowy, który dodatkowo podbija doznania i sprawia, że danie rozpływa się w ustach.

Płatki drożdżowe przepisy

Płatki drożdżowe są bardzo uniwersalnym produktem spożywczym, dlatego z ich wykorzystaniem można stworzyć wiele przepysznych dań. Oto trzy z nich, na które warto zwrócić uwagę.

Wegański ser z ziemniaka i płatków drożdżowych

Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować ziemniaków, marchewki i cebuli, które najpierw należy ugotować. Następnie warzywa przekłada się do blendera, dodaje czosnek, płatki drożdżowe, ciepłą wodę, pieprz, sól oraz kurkumę i całość blenduje na gładką masę. Tak przygotowany ser można wykorzystać do kanapek, burgerów czy jako dip.

Sałatka warzywna z płatkami drożdżowymi

Ulubione warzywa należy pokroić na drobne kawałki, wymieszać z gotowym mixem sałat, a następnie doprawić pieprzem, solą oraz oliwą. Całość posypujemy płatkami drożdżowymi. Dodadzą one świetnego, serowego posmaku.

Płatki drożdżowe jako panierka w nuggetsach

Ostatnia propozycja to wykorzystanie płatków drożdżowych jako panierki. Nuggetsy należy przygotować tak jak zawsze, jednak zamiast bułki tartej — użyj drożdży aktywnych. Ciekawe doznania smakowe gwarantowane!

Polecane przepisy

Pieczone czerwone falafele z burakami

Pieczone czerwone falafele z burakami

50 min Średni
Wegański krem z pieczarek

Wegański krem z pieczarek

23 min Łatwy
Zapiekanka ziemniaczana w wersji wege

Zapiekanka ziemniaczana w wersji wege

1 godz 15 min
Wegetariańska sałatka gyros z tofu

Wegetariańska sałatka gyros z tofu

35 min
Chrupiące kotlety z boczniaków

Chrupiące kotlety z boczniaków

11 min Łatwy
Vege bolognese na soczewicy z makaronem

Vege bolognese na soczewicy z makaronem

50 min Średni
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Bułka tarta i jej zamienniki - czym można ją zastąpić?
Bułka tarta i jej zamienniki - czym można ją zastąpić?
Jak zrobić wegański majonez?
Jak zrobić wegański majonez?
Jak zrobić wegańską śmietanę?
Jak zrobić wegańską śmietanę?
Jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży?
Jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży?
Wegańskie pasty kanapkowe - pomysły
Wegańskie pasty kanapkowe - pomysły
Wegetariańskie spaghetti – zobacz te przepisy
Wegetariańskie spaghetti – zobacz te przepisy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu