Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Opalanie cebuli - jak to zrobić prawidłowo?

Opalanie cebuli - jak to zrobić prawidłowo?

Cebula jest warzywem, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie przygotowywania potraw. Jej charakterystyczny, lekko ostry posmak nadaje daniom wyjątkowy smak i aromat. Jednak w przypadku przygotowywania np. tradycyjnego rosołu, pełny smak cebuli można uzyskać dopiero po jej opaleniu. Jak więc zrobić to prawidłowo?

Opalanie cebuli do rosołu – na czym polega?

Każdy z nas, kto choć raz podjął się próby przygotowania smakowitego rosołu, zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest równomiernie opalona cebula. Choć głównie skupiamy się na wybraniu odpowiedniego mięsa i włoszczyzny, to jednak cebula posiada tu największe walory smakowe. Jednak o co chodzi z jej opalaniem? Otóż opalanie cebuli na rosół ma sprawić, że jej smak i aromat będą jeszcze intensywniejsze. Dzięki temu cały rosół zyska głębie i wyrazistość smaku. Co ciekawe, opalanie cebuli do rosołu ma też ogromny wpływ na kolor samej zupy! Przybiera ona wówczas charakterystyczną, złocisto-brązową barwę.

Opalanie cebuli - jak zrobić to dobrze?

Cebula jest warzywem, które doda aromatu niejednemu daniu. Warto zauważyć, że na jej opalanie istnieje co najmniej kilka sposobów. Jak więc można zrobić to prawidłowo i wydobyć głębie smaku? Otóż do najpopularniejszych sposobów można zaliczyć:

1. Opalanie cebuli na kuchence gazowe

Jeśli wybierzemy tę metodę, to w pierwszej kolejności cebula powinna być obrana. Następnie należy wybrać odpowiedni rozmiar palnika - dopasowany do rozmiaru warzywa. Cebula nie powinna wystawać poza palnik. Kolejno włączamy go na średni ogień, a warzywo umieszczamy na jego środku. Po kilku minutach cebula powinna pokryć się charakterystyczną, czarną skórką - oznacza to, że jest gotowa!

2. Opalanie cebuli w piekarniku

Jeśli opalanie cebuli na kuchence gazowej nas nie przekonało, wówczas możemy skorzystać z naszego piekarnika! Opalanie cebuli w piekarniku ma wielu zwolenników i jest dość proste. Wystarczy nagrzać piekarnik do temperatury 200 - 220 stopni Celsjusza i umieścić obraną cebulę na blasze. W takiej temperaturze warzywo powinno piec się aż do momentu, w którym jego skórka nabierze ciemnej barwy.

3. Opalanie cebuli na patelni

Coraz więcej z nas decyduje się na korzystanie z płyt indukcyjnych. Okazuje się, że opalanie cebuli do rosołu bez kuchenki gazowej również jest możliwe! W tym wypadku będzie nam jednak potrzebna solidna patelnia - najlepiej z powłoką teflonową. Opalanie cebuli na patelni jest równie proste, choć wymaga tego, by warzywo zostało przekrojone na pół. Następnie patelnię rozgrzewamy - bez dodatku oleju - i układamy na niej połówki cebuli. W pierwszej kolejności opalamy "płaską" stronę, a po kilku minutach możemy przystąpić do opalania strony "wypukłej".

Do jakich dań można dodać opaloną cebulę?

Opalona cebula najczęściej kojarzy się nam z rosołem. Faktycznie, jest to smakowite połączenie, które pobudzi nasze kubki smakowe. Samo warzywo, poddane procesowi opalania, nie ma zbyt wielu zastosowań. Jednak w przypadku rosołu okaże się ono niezastąpione. Wydobędzie głęboki smak i aromat zupy, a także przełoży się na jej charakterystyczny kolor. Warto jednak pamiętać o tym, że opaloną cebulę możemy dodać także do gotowanych wywarów np. warzywnego czy wołowego, które będą później stanowić podstawę innych zup i sosów. Wówczas opalone warzywo również przełoży się na wyraźniejszy smak oraz aromat. Pamiętajmy jednak o tym, by po ugotowaniu wywaru usunąć opaloną cebulę z naczynia. Pozostawiona zbyt długo może doprowadzić do skwaśnienia innych warzyw.

Polecane przepisy

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

1 godz 9 min Średni
Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

27 min Łatwy
Sos cebulowy

Sos cebulowy

15 min Łatwy
Krążki cebulowe

Krążki cebulowe

50 min Średni
Ciasto cebulowe

Ciasto cebulowe

49 min Łatwy
Jarmuż duszony z cebulą

Jarmuż duszony z cebulą

25 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

syrop z cebuli
Jak zrobić syrop z cebuli
klarowny rosół
3 sposoby na wyklarowany rosół
4 przepisy na dania z sosem pieczeniowym, które Cię zaskoczą!
4 przepisy na dania z sosem pieczeniowym, które Cię zaskoczą!
1111_Patelnia-1-of-2-866x578.jpg ZWZ WINIARY
Jak wybrać najlepszą patelnię do smażenia?
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne porady
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne
chłodnik-kalafiorowy-IMG_0824-866x577_0.jpg ZWZ WINIARY
5 pomysłów na zupę kalafiorową
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu