Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
chłodnik-kalafiorowy-IMG_0824-866x577_0.jpg ZWZ WINIARY

5 pomysłów na zupę kalafiorową

Latem najlepsze kulinarne pomysły oscylują wokół młodych warzyw. Nic dziwnego, bo właśnie o tej porze roku nasze rodzime warzywa smakują najlepiej. Weźmy na przykład kalafior. Lubicie? Ja zarówno w postaci klasycznej zupy kalafiorowej, jak też i bardziej wyszukanych kalafiorowych dań. Sprawdźcie moje pomysły na zupę kalafiorową w 5 różnych odsłonach!

Po pierwsze klasyka, czyli tradycyjna zupa kalafiorowa

zupa-kalafiorowa-IMG_1244.jpg ZWZ WINIARY

Jedna z najprostszych zup kuchni polskiej, którą chyba każdy zna z dzieciństwa i ceni sobie jej smak za wspomnienia, które przywodzi na myśl i za pewną przewidywalność, która w przypadku klasycznych zup ma znaczenie.

Klasyczna zupa kalafiorowa nie może się nie udać. Chyba że rozgotujemy kalafior, ale jeśli dodamy go do zupy na samym końcu, nic takiego nie powinno się nam przytrafić.

Taka kalafiorówka najpyszniej smakuje latem. Zimą do jej przygotowania wybierzmy wysokiej jakości mrożonkę (najlepiej własną) – warzywa mrożone zaraz po zbiorach zachowują większość wartości odżywczych, a przede wszystkim swój smak.

zupa-kalafiorowa-dyptyk-2.jpg ZWZ WINIARYzupa-kalafiorowa-IMG_1239.jpg ZWZ WINIARY

Sprawdźcie mój przepis.

zupa-kalafiorowa-główne-IMG_1224-866x577.jpg ZWZ WINIARY

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Tradycyjna zupa kalafiorowa – latem we wszystkich polskich domach nie może jej zabraknąć. Co sprawia, że smakuje tak pysznie, choć wymaga minimum wysiłku? Sekretem zupy kalafiorowej jest doskonały smak młodych warzyw i aromatycznych ziół, a także szczypta sentymentu do prostych zup, które każdy z nas doskonale zna z dzieciństwa. Smacznego!
Zobacz przepis

Po drugie chłodnik kalafiorowy na lato

Jeśli jeszcze nie jedliście zupy kalafiorowej w tym wydaniu, koniecznie spróbujcie. Może to niecodzienny pomysł na chłodnik, ale właśnie element zaskoczenia to jeden z jego atutów. Orzeźwiający także dzięki dodatkowi świeżej bazylii chłodnik kalafiorowy świetnie sprawdzi się w upalne dni. Sprawdźcie przepis:

chłodnik-kalafiorowy-IMG_0816.jpg ZWZ WINIARY

Chłodnik kalafiorowy

Zobacz jak przyrządzić chłodnik kalafiorowy z WINIARY.
Zobacz przepis

Po trzecie zupa krem!

Świetna alternatywa dla klasycznej zupy kalafiorowej – krem z kalafiora, który daje szerokie pole do kulinarnego popisu. Za każdym razem może być inny i to nie tylko za sprawą rozmaitych dodatków do kremowych zup. Szczególnie polecam:

  • krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem
  • zupa krem kalafiorowo-koperkowa z czarnuszką
  • krem kalafiorowy z pesto rosso i filetem z makreli wędzonej

Po czwarte orientalne klimaty!

Nasz rodzimy kalafior, bohater wielu potraw kuchni polskiej, świetnie sprawdza się także w daniach orientalnych. Lubicie kuchnię orientalną? Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy:

  • zupa jarzynowa po tajsku
  • zupa kalafiorowa z curry

Po piąte kalafiorowy bohater drugiego planu

Zupy jarzynowe, czyli prawdziwa synergia smaków. W tych tradycyjnych właściwie nie może zabraknąć kalafiora. Choćby w postaci kalafiorowego puree, które zagęszcza zupę i powstaje często zupełnie przez przypadek, gdy dodamy kalafior za wcześnie i najzwyczajniej w świecie się rozgotuje. Ale puree kalafiorowe można zrobić całkiem rozmyślnie, gotując kilka różyczek kalafiora w osobnym garnku, najlepiej z dodatkiem mleka i szczypty soli. Po odsączeniu miksujemy kalafior z odrobiną wywaru i już mamy czym zagęścić zupę. Takie puree możemy też wykorzystać do zabielenia zupy, jeśli nie chcemy dodawać śmietany lub jogurtu.

Zwłaszcza latem wypróbujcie nasze ulubione przepisy na zupy jarzynowe z kalafiorem:

  • zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym
  • zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami
  • zupa jarzynowa z kalafiorem, fasolką i cukinią
  • aromatyczna zupa jarzynowa

Smacznego!

chłodnik-kalafiorowy-IMG_0849-ok.jpg ZWZ WINIARY

Autor: Agata

Polecane artykuły

Jak ugotować kalafior?
Jak ugotować kalafior?
Rozgrzewająca zupa na zimę - 9 przepisów na buraczki, kalafior i strączki w zupie
Rozgrzewająca zupa na zimę - 9 przepisów na buraczki, kalafior i strączki w zupie
Co zrobić, żeby chłodnik się nie zwarzył?
Co zrobić, żeby chłodnik się nie zwarzył?
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu