Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Przetwory 2023 nowy sezon ebook pdf

Pobierz PDF
Nektarynki - odmiany i przechowywanie

Nektarynki - odmiany i przechowywanie

Nektarynka to pyszny owoc, który jest uwielbiany przez wiele osób. Jest to botaniczna odmiana brzoskwini, która wyróżnia się gładką skórką. Do wyboru mamy liczne odmiany nektarynek, chętnie spożywane przez każdego smakosza. W tym wypadku trzeba mieć na uwadze odpowiednie przechowywanie, które pozwoli cieszyć się smakiem i świeżością owoców. Na szczęście wystarczy zachować kilka zasad, ułatwiających to zadanie. Jakie odmiany nektarynek warto poznać? Jak przechowywać te smaczne owoce?

Nektarynka - odmiany

Jakie odmiany nektarynek są najpopularniejsze? Z pewnością wyróżnić warto:

  • Nektarynki Fantasia - drzewo to kwitnie wcześnie i wydaje duże, owalne owoce. Większość powierzchni owocu posiada rumieniec w kolorze czerwonym i jasnopomarańczową skórkę. Miąższ ma słodko-kwaskowaty smak i bardzo łatwo odchodzi od pestki. Taka odmiana nadaje się do uprawy jedynie w najcieplejszych regionach naszego kraju.
  • Nektarynki Harko - ta odmiana kwitnie nieco później niż inne, dając owoce małe i średnie. Skórka jest tutaj żółta i ma czerwono-fioletowy rumieniec. Soczysty smak zachwyci każdego miłośnika owoców. Na wschodzie kraju drzewo może przemarzać, na co warto uważać.
  • Nektarynki Harblaze - w tym wypadku mamy do czynienia z dużymi i średnimi, owalnymi owocami. Żółta skórka praktycznie w całości pokryta jest rumieńcem w kolorze karminowoczerwonym. Owoce mają żółty i słodko-kwaśny miąższ.
  • Nektarynki Red Gold - to drzewo o silnym wzroście, które wydaje obfite plony. Odznacza się dużymi i owalnymi owocami z rumieńcem buraczkowym. Zwięzły miąższ bardzo dobrze odchodzi od pestki. Owoce łączą w sobie słodkość z kwaskowatością.

Jak widzimy, odmian jest sporo, dlatego każdy może wybrać nektarynkę odpowiednią dla siebie. Przed wyborem warto zastanowić się nad tym, jakie owoce najbardziej lubimy.

Przechowywanie nektarynek

Wiemy już, jakie odmiany nektarynek są godne uwagi. A jak przechowywać te owoce? Delikatne nektarynki szybko się psują, dlatego bardzo ważne jest odpowiednie ich przechowywanie. Do lodówki wkładamy je w całości, owijając każdy owoc w papier. Poza tym mamy możliwość mrożenia nektarynek, które na długo zachowują smak. Wykorzystać je trzeba w ciągu kolejnych 6 miesięcy. Kolejna propozycja to szczelnie zamknięty pojemnik, w którym umieścimy pokrojone nektarynki. Następnie trzeba je umieścić w lodówce. Zachowują one smak i właściwości przez około dwa dni.

Jak wybrać najsmaczniejsze owoce?

Nektarynki wykorzystamy do wielu deserów i sałatek owocowych, które podamy na co dzień i na specjalne okazje. Owoce są wynikiem samozapylenia drzewa brzoskwiniowego i mają podobny smak do brzoskwini. Pochodzą z Chin, a nazwę wymyślił Anglik Parkinson w 1629 roku. Porównał on owoc do nektaru, czyli napoju mitycznych bogów.

Warto wiedzieć, że nektarynki znajdziemy w sklepach od maja. Podczas wyboru, warto zwracać uwagę na przyjemny zapach, jasny kolor skórki i brak uszkodzeń owoców. Ponadto, powierzchnia powinna być łatwa w dociskaniu. Dobrym wyborem jest kupno owoców ułożonych na jednej warstwie, najlepiej owiniętych w papier.

Liczne odmiany nektarynek są często uprawiane w naszym kraju, dlatego można z łatwością cieszyć się ich unikalnym smakiem. Zazwyczaj owoce te dodajemy do deserów, koktajli, czy też sałatek owocowych. Bardziej wytrawni smakosze doceniają także nektarynki jako dodatek do słonych dań. Możliwości jest w tym wypadku bardzo dużo.

Polecane przepisy

Schab w galarecie z brzoskwiniami

Schab w galarecie z brzoskwiniami

2 godz Łatwy
Sałatka z kurczakiem, brzoskwiniami i rukolą

Sałatka z kurczakiem, brzoskwiniami i rukolą

45 min Łatwy
Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

2 godz 29 min Łatwy
Sałatka warstwowa z szynką i ananasem

Sałatka warstwowa z szynką i ananasem

35 min Łatwy
Schab pieczony z morelami

Schab pieczony z morelami

7 godz 40 min Łatwy
Pierogi z borówkami amerykańskimi

Pierogi z borówkami amerykańskimi

47 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak pozbyć się muszek owocówek?
Jak pozbyć się muszek owocówek?
Owoce liofilizowane - jak je zrobić?
Owoce liofilizowane - jak je zrobić?
Co zrobić z brzoskwinią?
Co zrobić z brzoskwinią?
Jak obrać i pokroić ananasa?
Jak obrać i pokroić ananasa?
Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść?
Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść?
Jakie jabłka najlepiej nadają się na szarlotkę?
Jakie jabłka najlepiej nadają się na szarlotkę?
Zobacz więcej artykułów
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu