Tort biszkoptowy jest bardzo popularnym, słodkim deserem. Z uwagi na prosty przepis, jego przygotowania może podjąć się nawet amator. Jednocześnie samo przygotowanie biszkoptowego spodu i kolejnych warstw tego ciasta nie jest wystarczające. Masy do tortu biszkoptowego nadają mu wyjątkowego smaku, a także walorów wizualnych. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że wypiek ten bez odpowiedniej masy nie byłby kompletny.
Przygotowanie masy do biszkoptu można przyjąć za najważniejszy etap przygotowywania samego tortu. Co ciekawe, można znaleźć wiele, ciekawych pomysłów i przepisów na wykonanie nadzienia, w zależności od naszych potrzeb oraz preferencji. Jakie są więc najlepsze masy do biszkoptów, na które warto się zdecydować?
Na samym początku warto zainteresować się najprostszym przepisem na masy do biszkoptu, czyli na masę o smaku waniliowym. Do jej przygotowania potrzebujemy 500 ml śmietanki, najlepiej 36%, cukier waniliowy WINIARY oraz cukier puder. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy pół szklanki cukru pudru i jedno opakowanie cukru waniliowego. Przygotowanie takiego nadzienia zajmie nam jedynie kilka chwil, a z pewnością zaskoczy nas swoim słodkim smakiem!
Jeśli jesteśmy fanem owocowych nadzień, wówczas możemy przygotować masy do biszkopta w dowolnym owocowym smaku! Do jej wykonania również będziemy potrzebować 250 ml gęstej śmietanki, a także 250 g serka mascarpone. Serek i śmietankę przekładamy do miski i miksujemy na gładki krem, w międzyczasie dodając 3 łyżki cukru pudru. Na samym końcu do kremu dodaj ulubione owoce takie jak maliny, truskawki czy nawet borówki! Wymieszaj całość łyżką a następnie zmiksuj na krótkich obrotach mikserem. Takie masy do biszkopta można dopasować idealnie do swoich preferencji smakowych. Z pewnością będą stanowiły świetną ozdobę każdego, biszkoptowego tortu.
Masy do biszkoptów nie muszą być zawsze niskokaloryczne! Możemy zdecydować się np. na przygotowanie masy w typie słynnych lodów o smaku Stracciatella. Ponownie podstawę nadzienia będzie stanowiła śmietanka 36%, uzupełniona o serek mascarpone i cukier puder. 250 ml schłodzonej śmietanki ubijamy na najwyższych obrotach, w międzyczasie stopniowo dodajemy 250g serka mascarpone i trzy łyżki cukru pudru. Następnie całość powinna być miksowana na wolnych obrotach. W międzyczasie, możemy zetrzeć mleczną lub gorzką czekoladę na tarce o dużych oczkach i dodać ją do pozostałych składników. Takie masy do biszkopta pobudzają kubki smakowe!
Jak łatwo można zauważyć, podstawę większości mas do biszkoptów stanowi gęsta i tłusta śmietanka. Kluczem do przygotowania kremowego i trwałego nadzienia jest jej odpowiednie schłodzenie. Ciepła śmietanka, szybko stanie się wodnista i może zepsuć efekt końcowy tortu biszkoptowego. W momencie, kiedy dodajemy do niej rozpuszczoną galaretkę, również powinna być ona dobrze przestudzona. Jeśli dodamy do śmietanki gorącą ciecz, wówczas doprowadzi to do jej upłynnienia się. Pamiętajmy o tym, a przygotowanie masy do biszkopta będzie dla nas prawdziwą przyjemnością i popisem kulinarnych umiejętności!