Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Masy do tortu biszkoptowego – propozycje

Pomysły na masy do tortu biszkoptowego

Biszkoptowy tort - szybki, prosty w przygotowaniu, a dodatkowo niezwykle smaczny! Wiele osób decyduje się ten przysmak przygotować nie tylko na wyjątkowe okazje, ale także jako przekąskę do codziennej kawy. Jednocześnie, by tort biszkoptowy rzeczywiście zyskał sobie unikalny smak oraz wyjątkowe walory estetyczne, konieczne jest przygotowanie do niego masy! Z czego można ją wykonać? Sprawdź najlepsze pomysły!

Dlaczego masa do tortu biszkoptowego jest niezbędna?

Tort biszkoptowy jest bardzo popularnym, słodkim deserem. Z uwagi na prosty przepis, jego przygotowania może podjąć się nawet amator. Jednocześnie samo przygotowanie biszkoptowego spodu i kolejnych warstw tego ciasta nie jest wystarczające. Masy do tortu biszkoptowego nadają mu wyjątkowego smaku, a także walorów wizualnych. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że wypiek ten bez odpowiedniej masy nie byłby kompletny.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Inspiracje i pomysły na masy do tortu biszkoptowego!

Przygotowanie masy do biszkoptu można przyjąć za najważniejszy etap przygotowywania samego tortu. Co ciekawe, można znaleźć wiele, ciekawych pomysłów i przepisów na wykonanie nadzienia, w zależności od naszych potrzeb oraz preferencji. Jakie są więc najlepsze masy do biszkoptów, na które warto się zdecydować?

Prosta i smaczna masa do tortu o smaku waniliowym

Na samym początku warto zainteresować się najprostszym przepisem na masy do biszkoptu, czyli na masę o smaku waniliowym. Do jej przygotowania potrzebujemy 500 ml śmietanki, najlepiej 36%, cukier waniliowy WINIARY oraz cukier puder. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy pół szklanki cukru pudru i jedno opakowanie cukru waniliowego. Przygotowanie takiego nadzienia zajmie nam jedynie kilka chwil, a z pewnością zaskoczy nas swoim słodkim smakiem!

Lekka, owocowa masa do biszkopta

Jeśli jesteśmy fanem owocowych nadzień, wówczas możemy przygotować masy do biszkopta w dowolnym owocowym smaku! Do jej wykonania również będziemy potrzebować 250 ml gęstej śmietanki, a także 250 g serka mascarpone. Serek i śmietankę przekładamy do miski i miksujemy na gładki krem, w międzyczasie dodając 3 łyżki cukru pudru. Na samym końcu do kremu dodaj ulubione owoce takie jak maliny, truskawki czy nawet borówki! Wymieszaj całość łyżką a następnie zmiksuj na krótkich obrotach mikserem. Takie masy do biszkopta można dopasować idealnie do swoich preferencji smakowych. Z pewnością będą stanowiły świetną ozdobę każdego, biszkoptowego tortu.

Masa typu Stracciatella do tortu biszkoptowego

Masy do biszkoptów nie muszą być zawsze niskokaloryczne! Możemy zdecydować się np. na przygotowanie masy w typie słynnych lodów o smaku Stracciatella. Ponownie podstawę nadzienia będzie stanowiła śmietanka 36%, uzupełniona o serek mascarpone i cukier puder. 250 ml schłodzonej śmietanki ubijamy na najwyższych obrotach, w międzyczasie stopniowo dodajemy 250g serka mascarpone i trzy łyżki cukru pudru. Następnie całość powinna być miksowana na wolnych obrotach. W międzyczasie, możemy zetrzeć mleczną lub gorzką czekoladę na tarce o dużych oczkach i dodać ją do pozostałych składników. Takie masy do biszkopta pobudzają kubki smakowe!

Masy do biszkoptów - o czym pamiętać podczas ich przygotowywania?

Jak łatwo można zauważyć, podstawę większości mas do biszkoptów stanowi gęsta i tłusta śmietanka. Kluczem do przygotowania kremowego i trwałego nadzienia jest jej odpowiednie schłodzenie. Ciepła śmietanka, szybko stanie się wodnista i może zepsuć efekt końcowy tortu biszkoptowego. W momencie, kiedy dodajemy do niej rozpuszczoną galaretkę, również powinna być ona dobrze przestudzona. Jeśli dodamy do śmietanki gorącą ciecz, wówczas doprowadzi to do jej upłynnienia się. Pamiętajmy o tym, a przygotowanie masy do biszkopta będzie dla nas prawdziwą przyjemnością i popisem kulinarnych umiejętności!

Polecane przepisy

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

1 godz Łatwy
Eklerki z kremem budyniowym

Eklerki z kremem budyniowym

1 godz 18 min Łatwy
Wieniec bezowy

Wieniec bezowy

2 godz 20 min Łatwy
Świąteczna rolada kakaowa z makiem

Świąteczna rolada kakaowa z makiem

56 min Łatwy
Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

1 godz 51 min Łatwy
Mleczna kanapka

Mleczna kanapka

4 godz 50 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Sposoby na masy do tortów z mascarpone
Sposoby na masy do tortów z mascarpone
Jak ubić tłustą śmietanę
Jak ubić śmietanę na sztywno?
Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
Jak zrobić domową białą czekoladę? | Porady i inspiracje WINIARY
Jak zrobić domową białą czekoladę?
polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa – jak rozpuścić czekoladę?
Jak zrobić idealny lukier?
Jak zrobić idealny lukier?
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu