Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak zrobić domową białą czekoladę? | Porady i inspiracje WINIARY

Jak zrobić domową białą czekoladę?

Mmmm… czekolada! Cudownie słodka, aromatyczna i delikatnie rozpływająca się w ustach. Mało kto jest w stanie oprzeć się choćby jednej, najmniejszej kosteczce tej wykwintnej słodyczy. Gorzka, mleczna, z różnymi orzechami – to najpopularniejsze odmiany czekolady. A może by tak przygotować samemu wyjątkową, bo białą czekoladę?

Od kakaowca do czekolady

Nasiona kakaowca były wykorzystywane już przez Majów a później Azteków do produkcji napojów z dodatkiem chili, miodu i suszonych kwiatowych płatków. Później ziarna trafiły do Europy w czasach wielkich odkryć geograficznych, jednak nie zyskały większego zainteresowania, ponieważ nie było wiadomo, do czego można je wykorzystać. Choć tak na prawdę kakaowiec był znany od czasów starożytnych, to jednak pierwszą tabliczkę czekolady udało się uzyskać dopiero na początku XIX wieku.

Obecnie produkowana czekolada składa się głównie z miazgi i tłuszczu kakaowego, środków słodzących oraz mleka. Kolor czekolady zależy przede wszystkim od ilości kakao dodanego do masy podczas przygotowania. Gorzka czekolada jest najciemniejsza bo zawiera aż od 70-99% czystego kakao. Nieco jaśniejszą odmianą jest czekolada z większą ilością mleka w proszku. Z kolei czekolada biała nie zawiera ani grama kakao, ale koniecznie powinna mieć w swoim składzie masło, otrzymywane z dojrzałych nasion kakaowca.

Z czego jest biała czekolada?

Skład białej czekolady jest niemal identyczny jak tej klasycznej – gorzkiej lub mlecznej. Jej bazę stanowią mleczne składniki (najczęściej mleko w proszku), cukier oraz tłuszcz kakaowy, który nadaje czekoladzie wyjątkowego smaku. W zależności od naszego gustu, białą czekoladę można urozmaicić poprzez dodanie cukru wanilinowego i wysokoprocentowej śmietanki. Nasza słodkość nabierze wtedy jeszcze bardziej delikatnego smaku oraz kremowej konsystencji.

Biała czekolada wyjdzie również bardzo smaczna, jeśli zamiast klasycznego mleka krowiego dodamy do masy inne mleko w proszku np. sojowe, ryżowe. Świetnym zamiennikiem może być również sproszkowane mleko kokosowe, które białej czekoladzie nada oryginalnej, bo nieco egzotycznej nuty.

Jak zrobić białą czekoladę?

Biała czekolada składa się głównie tylko z 3 składników, których odpowiednie proporcje decydują nie tylko o smaku, ale również odpowiedniej konsystencji. Do przygotowania dwóch tabliczek będziemy potrzebować 110g mleka w proszku, 100g masła kakaowego i około 140g cukru pudru (może być biały albo trzcinowy). Tłuszcz kakaowy, który najczęściej jest sprzedawany w grubych granulkach lub płatkach, przesypujemy do rondelka i powoli rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnego masła dodajemy cukier oraz mleko w proszku przesiane wcześniej przez sitko, żeby nie miało żadnych grudek. Jeśli mleko nie jest naprawdę drobne, warto je przemielić w maszynce. Im bardziej miałkie dodatki zastosujemy do masy, tym biała czekolada będzie delikatniejsza.

Wszystkie składniki mieszamy, trzymając rondelek nad parą lub w ciepłej kąpieli wodnej. Gdy mleko cukier i tłuszcz połączą się w jednolitą półpłynną masę, można ją wylać do foremek, włożyć do lodówki i zostawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby biała czekolada dobrze stężała. Gotową tabliczkę lub pralinki domowej roboty przechowujemy w lodówce, koniecznie w szczelnie zamkniętym pojemniku, by nie przeszły zapachem innych produktów.

Pyszne dodatki do białej czekolady

Teraz, gdy już wiemy jak zrobić białą czekoladę o delikatnym smaku i idealnie kremowej konsystencji, możemy ją urozmaicić poprzez wsypanie różnych pyszności. Tabliczka czekolady będzie się fantastycznie prezentować gdy w wylaną do formy masę powbijamy ulubione orzechy (np. laskowe, pistacje, nerkowce), dmuchany ryż, pokruszone wafelki lub ciasteczka czekoladowe. Świetnym dodatkiem będą również słodkie rodzynki, wiórki kokosowe albo suszone hibiskusa. Nasz przysmak nabierze także niepowtarzalnego smaku po dodaniu owoców liofilizowanych. Suszone mrozem plasterki truskawek, maliny czy cytrusy zamienią białą czekoladę w prawdziwą bombę smakową.

Polecane artykuły

Jak zrobić mleko migdałowe domowym sposobem
Jak zrobić mleko migdałowe domowym sposobem
Jak zrobić żelki w domu?
Jak zrobić żelki w domu?
Truskawkowe inspiracje – co warto wiedzieć o truskawkach?
Truskawkowe inspiracje – co warto wiedzieć o truskawkach?
Jak zrobić popcorn w garnku?
Jak zrobić popcorn w garnku?
Jak zrobić idealny lukier?
Jak zrobić idealny lukier?
Jak zrobić karmel
Jak zrobić karmel
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu