Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zmniejszyć ostrość potraw? porady

Jak zmniejszyć ostrość potraw?

Pikantne dania to domena wielu kuchni, w tym np. tej indyjskiej. Wiele osób lubi sięgać po potrawy z dodatkiem chili, pieprzu czy innych wyrazistych składników. Bywa jednak tak, że niechcący przesadzi się z ilością dodanej przyprawy. Co w takiej sytuacji zrobić? Czym złagodzić ostrość potrawy, by nie musiała w całości wylądować w koszu na śmieci? Jest na to kilka trików. Sprawdź je!
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź

Dodatek wody bądź składników posiłku

Najprostszym sposobem na złagodzenie ostrości jest dołożenie do dania większej ilości jego podstawowych składników. Trzeba to zrobić proporcjonalnie, żeby nie zaburzyć smaku. Naturalnie dokładane mają być tylko te składniki, które nie nadają ostrości.

Inna metoda to dolanie do garnka albo na patelnię czystej wody. Warto robić to stopniowo, kontrolując na bieżąco smak. Jednak nie wszystkie potrawy da się w ten sposób ratować. Raczej nie chcesz, żeby z sosu zrobiła się zupa, prawda? Zatem jak zniwelować ostrość potrawy w inny sposób?

Produkty mleczne

Kolejny skuteczny trik to zastosowanie produktów nabiałowych. Zawarta w nich kazeina świetnie neutralizuje ostrość składników. Możesz więc dodać nieco:

  • mleka,
  • jogurtu naturalnego,
  • śmietany,
  • kefiru,
  • jogurtu greckiego,
  • sera.

Dobrze jest dokładać ten składnik małymi porcjami i pilnować, aby np. śmietana nie ścięła się w zupie.

Czym zniwelować ostrość potrawy? Kwaśne albo słodkie!

Kolejne substancje, które pozwalają uratować zbyt pikantne danie, to te o kwaśnym smaku. Gdy zastanawiasz się, jak pozbyć się ostrości z potrawy, spróbuj dodać do niej nieco soku z cytryny. Te łatwo dostępne owoce znajdują się praktycznie w każdej kuchni. Sok cytrynowy można też zastąpić sokiem z limonek lub octem winnym. Zanim to zrobisz, upewnij się, że kwaśny dodatek wzbogaci smak potrawy, a nie zepsuje go.

Jeszcze inna opcja to dosypanie odrobiny cukru białego lub trzcinowego. Sprawdzi się również niewielka ilość miodu. Do niektórych dań pasować będzie cukier waniliowy albo nawet łagodny ketchup. Uważaj jednak, by nie przesłodzić potrawy.

Warzywa – niekoniecznie jako składnik dania

Sprawdzonym sposobem na to, by jedzenie uczynić mniej piekącym w język, jest dodanie do niego warzyw. Niektóre z nich, np. marchewka, same w sobie mają słodkawy smak, który złagodzi ostrość. Ten sposób sprawdzi się zwłaszcza w potrawach z dużą ilością jarzyn. A co, gdy nie chcesz już dokładać kolejnych składników?

Wprawione gospodynie domowe wiedzą, czym zmniejszyć ostrość potrawy. Da się to zrobić, dorzucając do garnka surowego ziemniaka, pokrojonego w grubsze plastry. Warzywo to ma zdolność pochłaniania ostrych składników. To zasługa jego struktury oraz zawartości skrobi. Słodkość ziemniaków zrównoważy pikantność. Po rozmięknięciu kartofla należy usunąć go z garnka czy patelni i odrzucić.

Jak jeszcze pozbyć się ostrości z potrawy?

Jest jeszcze kilka innych produktów spożywczych, które pomagają uratować zbyt pikantne danie. Polecamy je szczególnie w przypadku przyrządzania potraw kuchni azjatyckiej. Są to:

  • masło orzechowe,
  • krem migdałowy,
  • tahini, czyli pasta sezamowa,
  • drobno pokrojone orzechy.

Składniki te mogą w ciekawy sposób zmodyfikować przyrządzane danie, jednocześnie czyniąc je łatwiejszym w przyswojeniu.

Posiłek, który miał być dla gości, wyszedł zbyt pikantny? Boisz się, że domownicy nie będą w stanie przełknąć piekącego obiadu? Teraz już na szczęście wiesz, czym złagodzić ostrość potrawy. Podane wyżej sposoby można łączyć ze sobą. Wszystko oczywiście w granicach rozsądku, by nie zaburzyć sedna smaku przyrządzanego dania. Nie wyrzucaj, postaraj się je uratować!

Polecane przepisy

Ryż z kurczakiem curry

Ryż z kurczakiem curry

45 min Łatwy
Baba ghanoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

Baba ghanoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

41 min Łatwy
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

28 min Łatwy
Burgery drobiowo-warzywne z sosem z masła orzechowego i piklami

Burgery drobiowo-warzywne z sosem z masła orzechowego i piklami

40 min Łatwy
Hummus z fasoli

Hummus z fasoli

14 min Łatwy
Chłodnik klasyczny

Chłodnik klasyczny

17 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

sloiki_0.jpg ZwZ WINIARY
Jakie przyprawy zawsze warto mieć pod ręką?
Jak zrobić masło orzechowe w domu? | Porady i inspiracje Winiary
Jak zrobić masło orzechowe w domu?
domowy jogurt naturalny
Jak zrobić domowy jogurt naturalny
Jak uratować przesoloną zupę
Jak uratować przesoloną zupę
Jak uratować przypalony bigos – popularne triki porady
Jak uratować przypalony bigos – popularne triki
Co zrobić i jak smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu