Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
domowy jogurt naturalny

Jak zrobić domowy jogurt naturalny

Domowy jogurt wyróżnia się kremową konsystencja i wyjątkowym smakiem. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu. Nie ma konieczności kupowania specjalnych szczepów bakterii – wystarczy tylko użyć odrobinę jogurtu naturalnego ze sklepu oraz ciepłe mleko. Jak zrobić jogurt? Oto sprawdzone przepisy!

O czym należy pamiętać, przygotowując jogurt naturalny?

 

Jogurt to nic innego jak ukwaszone mleko za pomocą odpowiedniego szczepu bakterii. Nie trzeba od razu kupować gotowych kultur bakterii w proszku. Z powodzeniem można wykorzystać kilka łyżek jogurtu sklepowego z żywymi bakteriami jako zaczynu. Nie powinien zawierać zbędnych dodatków, takich jak pektyny, karagen czy mączka chleba świętojańskiego. Jogurt najlepiej przygotowywać w pojemniku szklanym lub ze stali nierdzewnej. Niestety naczynia aluminiowe i żeliwne mogą reagować z kwaśnymi produktami.

Do przygotowania jogurtu warto wykorzystać tłuste mleko 3,2% – wówczas będzie bardziej kremowy. Nie poleca się mleka UHT, ponieważ słabo fermentuje. Lepiej kupić przegotowane prosto od krowy, pasteryzowane lub homogenizowane ze sprawdzonego źródła. O czym jeszcze należy pamiętać, przygotowując jogurt? W procesie fermentacji bakterie najszybciej namnażają się w 40-45 stopniach C. Jeżeli temperatura będzie niższa, proces zajmie więcej czasu lub bakterie zwyczajnie nie namnożą się. Natomiast w wyższej temperaturze zginą.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak zrobić jogurt w jogurtownicy?

 

Przygotowanie jogurtu naturalnego w jogurtownicy jest niezwykle proste. To urządzenie zajmie się kontrolą temperatury i czasu fermentacji. Jak zrobić jogurt w jogurtownicy? Wystarczy tylko przelać 1 l mleka do plastikowego pojemnika z miarką, a następnie dodać małe opakowanie jogurtu naturalnego (150 g). Całość należy dokładnie wymieszać, przelać do pojemników jogurtownicy i ustawić temperaturę 40-43 stopnie C (na 8 godzin). Po tym czasie pojemniczki z jogurtem należy umieścić w lodówce na minimum 4 godziny… i gotowe!

Jak zrobić jogurt naturalny w szklanych słoikach?

Aby przygotować domowy jogurt naturalny, należy zaopatrzyć się w 1 l mleka niepasteryzowanego lub pasteryzowanego (nie UHT) i 3 łyżki gotowego jogurtu naturalnego. Można również użyć mleka koziego, które zawiera mniej laktozy i jest łatwiej przyswajalne. Jeżeli kupujemy mleko niepasteryzowane, trzeba je podgrzać do temperatury 80 stopni C. Następnie studzimy do około 40 stopni C. Mleko pasteryzowane wystarczy tylko podgrzać do temperatury 40 stopni C. Teraz wystarczy dodać 3 łyżki gotowego jogurtu naturalnego do ciepłego mleka i dokładnie wymieszać. Całość przelewamy do litrowego słoika i potrząsamy, by nie powstały grudki.

Można oczywiście przelać jogurt z mlekiem do kilku mniejszych w słoików. Należy je dokładnie zawinąć w gruby koc i pozostawić na około 8 godzin. W tym czasie jogurt powinien zgęstnieć i przybrać kremową konsystencję. Jeżeli chcemy przygotować rzadki jogurt, warto użyć trochę więcej mleka o obniżonej zawartości tłuszczu (np. 1,5%) i skrócić czas dojrzewania jogurtu do 6 godzin.

Tak przygotowany jogurt należy trzymać w lodówce lub od razu wykorzystać. Można z niego zrobić ciasto z jogurtem naturalnym i galaretką lub sernik z jogurtu naturalnego. Znakomitym słodkim deserem, który przygotujemy w krótkim czasie jest galaretka z jogurtem ozdobiona owocami. Jogurt naturalny idealnie nadaje się również do przyrządzania wytrawnych dań obiadowych, takich jak chociażby kurczak w jogurcie lub mizeria z jogurtem naturalnym.

Polecane przepisy

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto jogurtowe z owocami

1 godz 9 min Łatwy
Mizeria z jogurtem naturalnym

Mizeria z jogurtem naturalnym

15 min Łatwy
Placuszki jogurtowe z jabłkiem

Placuszki jogurtowe z jabłkiem

16 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jogurtowe napoje na upały
Jogurtowe napoje na upały
mleko migdałowe
Jak zrobić mleko migdałowe domowym sposobem
Labneh - co to za ser i jak go zrobić porady
Labneh - co to za ser i jak go zrobić?
pomysły na dania z serem ricotta
3 pomysły na dania z serem ricotta – dlaczego warto go jeść
5 pomysłów na wykorzystanie mąki kokosowej porady
5 pomysłów na wykorzystanie mąki kokosowej
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu