Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
pomysły na dania z serem ricotta

3 pomysły na dania z serem ricotta – dlaczego warto go jeść

Ricotta to ser z mleka krowiego. Charakteryzuje się lekko słodkawym i delikatnym smakiem. Doskonale komponuje się zarówno ze słonymi, jak i słodkimi składnikami,jednak warto go również jeść na kanapkach – np. zamiast tradycyjnego twarogu. Z tego sycylijskiego sera można stworzyć wiele znakomitych dań. Oto kilka sprawdzonych przepisów!
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Ser ricotta – do czego można używać?

Ser ricotta to bardzo uniwersalny składnik, który doskonale komponuje się z warzywami, a także jest znakomitą bazą do wielu słodkich deserów. Serem ricotta można faszerować również naleśniki i pierożki. Najczęściej produkowany jest z serwatki mleka krowiego, bawolego i koziego. Obok parmezanu i mozzarelli stanowi podstawę włoskiej kuchni – ser ricotta znajdziemy nawet w pizzy zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego! Z ricotty można przygotować również znakomity sernik, placki, tartę, lasagne czy conchiglie.

Jak tak na prawdę smakuje ser ricotta? Przepisy są niezwykle różnorodne. Spożywamy go najczęściej z dodatkiem aromatycznych przypraw oraz słodkich składników. Brak wyraźnych nut zapachowych sprawia, że ser przejmuje smak dodatków, zapewniając gładką i kremową konsystencję wielu daniom. Fenomen ricotty polega przede wszystkim na neutralności. Dla niektórych może być nieco mdły i bez wyrazu, jednak koneserzy potrafią w nim odszukać nawet najdelikatniejsze nuty smakowe. Warto wiedzieć, że sery ricotta z mleka owczego i bawolego są najbardziej wyraziste, natomiast z krowiego raczej łagodne.

Włoskie cannoli z nadzieniem z ricotty

Cannoli z ricottą to doskonały włoski deser, który łączy w sobie chrupiące rurki oraz pyszne kremowe nadzienie. Można go ozdobić kandyzowanymi owocami, cukrem pudrem i listkami mięty. Cannoli przygotowuje się z tradycyjnego kruchego ciasta, na które składa się mąka tortowa, cukier, masło i jajka. Rurki należy smażyć na głębokim oleju, by były idealnie chrupiące. Przygotowanie nadzienia jest równie proste – wystarczy tylko połączyć ser ricotta z cukrem pudrem i utrzeć na gładki krem.

Kwiaty cukinii nadziewane ricottą

Faszerowane kwiaty cukinii to bardzo efektowne danie, które idealnie komponuje się z sosem czosnkowym. Może stanowić pyszną przystawkę lub dodatek do mięsa. Kwiaty cukinii nadziewa się farszem z sera ricotta, sosu czosnkowego i posiekanej świeżej bazylii. Należy je zanurzyć w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu do zarumienienia. W tym przypadku nie sprawdzi się tradycyjny twarożek, ale właśnie ser ricotta. Przepisy można dowolnie modyfikować w zależności od tego, na co mamy ochotę.

Makaron penne z ricottą i szpinakiem

Makaron ze szpinakiem i ricottą to znakomite danie, które możemy przygotować w zaledwie 40 minut. Penne pokryte ricottą i szpinakiem nie tylko dostarcza smakowych, ale również wizualnych wrażeń. Danie jest bardzo sycące i nie wymaga wyszukanych dodatków. Wystarczy tylko makaron penne, ricotta, szpinak, śmietana oraz przyprawy, czyli bazylia, sól, gałka muszkatołowa, a także czosnek. Taka kompozycja aromatu i smaku z pewnością zachwyci każdego miłośnika włoskiej kuchni.

Polecane przepisy

Grillowane arbuzy i brzoskwinie, z serkiem ricotta, miętą, siekanymi migdałami i miodem

Grillowane arbuzy i brzoskwinie, z serkiem ricotta, miętą, siekanymi migdałami i miodem

25 min Łatwy
Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą

Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą

34 min Łatwy
Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

1 godz 30 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu