Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zagęścić sos?

Jak zagęścić sos? Poznaj 7 niezawodnych sposobów!

Grzybowy, pomidorowy, mięsny, musztardowy, czosnkowy… rodzajów sosów jest co niemiara. Trudno sobie wyobrazić spaghetti albo pieczony schab bez dobrego sosu. W zależności od zastosowania, sosy różnią się od siebie nie tylko smakiem, lecz także konsystencją. Jak zagęścić sos tak, aby nie zmienił smaku i doskonale się prezentował?
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak zagęścić sos mąką?

Dodanie mąki lub zasmażki do sosu to metoda stosowana od lat przez gospodynie domowe. Aby zagęścić sos mąką, wystarczy do garnuszka wsypać łyżkę mąki i dolać trochę letniej wody. Składniki należy dobrze wymieszać, by nie było grudek. Powstałą zawiesinę wlewamy powoli do garnka z gotującym się sosem. Całość mieszamy przez kilka chwil.

A jak zagęścić sos zasmażką? Dokładnie w ten sam sposób, z tym że najpierw trzeba podsmażyć mąkę. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy tyle samo mąki pszennej i mieszamy tak długo, aż nabierze rumianego koloru. Gdy nieco przestygnie, dodajemy mąkę do wody, dokładnie mieszamy i rozprowadzamy w garnku z sosem.

Jednym z najbardziej popularnych sosów bazujących na maśle i mące jest sos beszamelowy, stanowiący podstawę wielu dań, np. zapiekanek, ryb, warzyw i makaronów.

Jak zagęścić sos bez mąki?

Jeżeli nie chcemy zagęszczać sosu żadnymi dodatkowymi składnikami, najlepiej zmienić jego konsystencję poprzez redukcję wody. W tym celu przelewamy sos do osobnego garnka i gotujemy tak długo, aż zmniejszy swoją objętość. Gdy sos uzyska odpowiednią gęstość, przekładamy go z powrotem do mięsa. Przy zagęszczaniu poprzez odparowanie należy pamiętać o tym, że smak sosu będzie bardziej intensywny, dlatego należy uważać z dodawaniem ostrych przypraw i soli.

Jak zagęścić sos do spaghetti? Przez miksowanie!

Blendowanie części składników to najlepszy sposób na zagęszczenie – zwłaszcza sosów pomidorowych. Wystarczy zmiksować świeże pomidory na gładki krem, dodać do reszty wywaru, zamieszać i przyprawić do smaku.

Śmietana – idealny zagęszczacz do sosów grzybowych

Niektóre sosy najlepiej smakują z dodatkiem gęstej śmietany. Tak jest w przypadku świeżych grzybów leśnych, których charakterystyczny smak idealnie komponuje się z kwaskowością śmietany. Jak zagęścić sos grzybowy? Do garnuszka wlewamy kilka łyżek powstałego przy smażeniu grzybów i cebuli sosu. Następnie dodajemy łyżkę śmietany, łączymy, przelewamy na patelnię i mieszamy, dopóki śmietana nie połączy się z resztą składników.

Jak zagęścić sos na zimno?

Sosy, które spożywamy na zimno, np. sos czosnkowy, często są przygotowywane na bazie jogurtu. Jeśli nie chcemy, aby taki sos był zbyt rzadki, koniecznie wybierzmy odpowiednio gęsty jogurt. Konsystencję sosu do spożywania na zimno można zwiększyć również przez dodanie niewielkiej ilości majonezu.

Gotowe sosy – szybki sposób na gęste danie

Jeśli chcemy szybko przygotować gęsty sos, warto wykorzystać gotowe sosy Winiary dostępne w torebkach lub słoiczkach. Postępując zgodnie z instrukcją, już w krótkim czasie otrzymamy pyszne gotowe sosy do makaronu, mięsa czy ryżu.

Siemię lniane – zdrowy sposób na zagęszczenie dania

Len od wieków znany jest ze swojego dobroczynnego wpływu na ludzki organizm. Chroni ściany żołądka przed wrzodami, wpływa na obniżenie cholesterolu, wspomaga odchudzanie. Sos można zagęścić zmielonymi nasionami lnu dokładnie w takim sam sposób, jak mąką, ale należy pamiętać, by nie dodać go za dużo, ponieważ może zmienić konsystencję sosu na podobną do kisielu.

Jest wiele sposobów na skuteczne zagęszczenie sosu. Wybierając metodę, warto wcześniej sprawdzić, czy jest ona najlepsza dla konkretnego rodzaju potrawy. Dobrze dobrany składnik nie tylko zagęści sos, lecz także podkreśli smak całego dania.

Polecane przepisy

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy

17 min Łatwy
Sos majonezowy

Sos majonezowy

6 min Łatwy
Sos pomidorowy – do pizzy, lasagne lub grzanek z serem

Sos pomidorowy – do pizzy, lasagne lub grzanek z serem

23 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Sos aioli – przepis, jak zrobić?
Aioli sos - domowy sposób na przygotowanie
Sos sriracha - jak go przyrządzić
Sos sriracha - jak go przyrządzić?
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki? | Porady i inspiracje Winiary
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki?
5 kroków do idealnego dania z sosem
5 kroków do idealnego dania z sosem
Szparagi w sosie beszamelowym - jak zrobić
Szparagi w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu