Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sos sriracha - jak go przyrządzić

Sos sriracha - jak go przyrządzić?

Sos sriracha z pewnością jest nam świetnie znany, szczególnie jeśli jesteśmy miłośnikami tajskiej kuchni. To właśnie z dalekiej Azji wywodzi się ten smakowity dip, który zagościł na dobre w Europie. Oczywistym jest fakt, że sos sriracha najczęściej kupujemy w marketach spożywczych. Wówczas jest on już gotowy do spożycia, a my możemy podawać go do różnych dań - nawet tych, które z kuchnią tajską nie mają większego związku. Jednak przy odrobinie cierpliwości, sos sriracha możemy przygotować we własnym domu. Jak to zrobić?

Sos sriracha - skąd pochodzi i jak smakuje?

Zostało już wspomniane, że sos sriracha pochodzi z kuchni tajskiej. Jednak mało kto z nas zdaje sobie sprawę z tego, że w Tajlandii faktycznie istnieje miasto o nazwie Si Racha, gdzie ten sos został wyprodukowany i wprowadzony do obiegu po raz pierwszy. Trzeba sobie jasno powiedzieć, że mieszkańcy Tajlandii słyną z tego, że kochają pikantne dania z odrobiną kwasowości. Dokładnie w ten sposób smakuje słynny sos sriracha, który jest popularnym dodatkiem do ryżu, makaronów oraz innych dań. Obecnie sos sriracha jest produkowany na masową skalę, nie tylko w Azji, ale także w Ameryce i Europie. Warto jednak poświęcić chwilę we własnej kuchni, by ten sos przygotować i cieszyć się nim, bez dodatku żadnych konserwantów.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Sos sriracha - przepis

Jak zrobić sos sriracha? Wielu miłośników tajskiej kuchni może zadawać sobie to samo pytanie. Nie da się ukryć, że sos sriracha z marketu nigdy nie będzie smakował w ten sam sposób jak ten, który przyrządzany jest z naturalnych składników, we własnym zaciszu domowym. Okazuje się jednak, że sos sriracha - przepis na niego jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy odrobina cierpliwości!

Co będzie potrzebne do przygotowania sosu sriracha?

Na samym początku będziemy musieli wybrać się na małe zakupy. Do przygotowania sosu sriracha potrzebujemy jednak prostych i podstawowych składników, które bez problemu dostaniemy w każdym markecie. Mowa tu o:

  • około 0,5 kilograma papryczek jalapeno;
  • około 4-5 ząbków czosnku;
  • około 3 łyżki brązowego cukru;
  • łyżka soli - najlepiej kamiennej;
  • 1/3 szklanki wody;
  • około 0,5 szklanki octu winnego.

Podane powyżej proporcje pozwolą na wykonanie jednej butelki 0,5; lub słoika również 0,5 l sosu sriracha. Jeśli chcemy przygotować go w nieco większej lub mniejszej ilości to możemy proporcje składników odpowiednio modyfikować.

Jak zrobić sos sriracha?

Jak zrobić sos sriracha? To proste. Zacznijmy od posiekania papryczek jalapeno - najlepiej w rękawiczkach. Następnie te kawałeczki dodajemy do miksera. Obieramy czosnek i również wrzucamy do kielicha miksera. Następnie dodajemy cukier, sól i wodę. Całość miksujemy i przelewamy do słoiczka. Czekamy 5 dni, aż sos sriracha zacznie fermentować. Po tym czasie przekładamy sos do blendera, dodajemy ocet winny i przecedzamy. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. W tym czasie sos powinien zgęstnieć, a my, po ostudzeniu, możemy ponownie przełożyć go do słoiczka.

Sos sriracha - do czego pasuje?

Nie da się ukryć, że po przygotowaniu, warto sos podawać i się nim delektować. Jednak sos sriracha - do czego on pasuje? Otóż znajduje wiele zastosowań w kuchni. Możemy go podawać do ryżu, tajskiego makaronu z bambusem, a nawet do zwykłego chleba i fasoli. Bardzo popularne stały się także przepisy z dodatkiem sosu sriracha jako np. marynaty do mięsa wołowego lub drobiowego. Eksperymentujmy do momentu, aż znajdziemy idealne połączenie, które podbije nasze kubki smakowe.

Polecane przepisy

Deviled eggs, czyli jajka faszerowane z majonezem i chili

Deviled eggs, czyli jajka faszerowane z majonezem i chili

14 min Łatwy
Smażona wieprzowina z zielonym groszkiem i makaronem

Smażona wieprzowina z zielonym groszkiem i makaronem

30 min Łatwy
Azjatycka sałatka z makaronem konjac

Azjatycka sałatka z makaronem konjac

27 min Łatwy
Kurczak po koreańsku

Kurczak po koreańsku

26 min Łatwy
Azjatyckie skrzydełka ze smażonym ryżem zero waste

Azjatyckie skrzydełka ze smażonym ryżem zero waste

43 min Łatwy
Kurczak z orzechami nerkowca i mlekiem kokosowym

Kurczak z orzechami nerkowca i mlekiem kokosowym

36 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Poznaj azjatyckie zupy
Poznaj azjatyckie zupy
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
tradycyjne dania kuchni chińskiej
Historia na talerzu: tradycyjne dania kuchni chińskiej i ich znaczenie
Orientalne przekąski na wynos
Orientalne przekąski na wynos
Jak zmniejszyć ostrość potraw? porady
Jak zmniejszyć ostrość potraw?
Kimchi - jakie właściwości posiada i jak ją przyrządzić? porady
Kimchi - jakie właściwości posiada i jak ją przyrządzić?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu