Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Sos aioli – przepis, jak zrobić?

Aioli sos - domowy sposób na przygotowanie

Wyrazisty, aromatyczny, smakowity - właśnie taki jest sos aioli. To jeden z francuskich przysmaków, który coraz chętnie jest wykorzystywany także w jadłospisie Polaków. Sprawdź, jak go zrobić.

Sos aioli - co to?

Sos aioli to jeden z sosów emulsyjnych, którym zajadano się już za czasów starożytnych. Odgrywał bardzo ważną rolę w tamtejszej kuchni. Przetrwał do czasów dzisiejszych, a teraz bardzo często podawany jest w restauracjach. Zdarza się jednak, że nie w takiej formie, jak powinien. Być może zamówiłeś(-aś) kiedyś sos aioli, a na Twoim talerzu pojawił się majonez z dodatkiem czosnku? Jeśli tak, zdecydowanie nie dostałeś(-aś) tego, co powinieneś(-aś). Prawdziwy sos aioli zawiera w swoim składzie także olej tłoczony na zimno, żółtka, sól i pieprz. Całość tworzy bardzo sztywną masę, która idealnie komponuje się z pieczywem, ziemniakami, mięsem czy jajkami na twardo.

Jak przygotować domowy sos aioli?

Sekret przepysznego sosu aioli tkwi w dobrze dobranych składnikach. Do jego wykonania będziesz potrzebować 100 ml oleju tłoczonego na zimno lub oliwy, jednego żółtka jajka, czterech ząbków czosnku, soli oraz pieprzu. Pamiętaj, aby były to wysokojakościowe i świeże składniki. Z wyżej wymienionych proporcji przygotujesz cztery porcje.

Sos aioli - przepis krok po kroku

Przygotowanie sosu aioli zacznij od obrania i zmiażdżenia czosnku. Utrzyj także żółtko, a następnie połącz je z wcześniej przygotowanym czosnkiem oraz solą. Tak powstałą masę przełóż do kielicha i zacznij ubijać mikserem, powoli dodając oliwę. Kontynuuj cały proces aż do uzyskania gęstego sosu o jednolitej konsystencji. Na koniec całość dopraw solą i białym pieprzem. Twój aioli sos jest gotowy do podania! Możesz także przechowywać go w lodówce przez kilka dni.

Sos aioli - alternatywne składniki

Powyższy przepis na sos aioli to klasyka, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować nieco bardziej rozbudowaną wersję tego smakołyku. W wielu książkach kucharskich możesz także znaleźć propozycję dołożenia soku z cytryny. Dodaje on całości delikatnie kwaskowatego posmaku, a jednocześnie sprawia, że konsystencja sosu aioli jest mniej zwarta. Ile soku z cytryny dodać? Wszystko zależy od Twoich preferencji. Na początku możesz spróbować dołożyć jedną łyżeczkę. Jeśli to będzie za mało, dodaj go nieco więcej - nawet cały sok uzyskany z wyciśnięcia połówki cytryny. Drugim składnikiem, który jeszcze rzadziej pojawia się w przepisach, jest musztarda. Jeśli jednak lubisz eksperymenty, spróbuj połączyć ją ze sosem aioli. Doda ona bardziej intensywnego smaku, a jednocześnie nieco wyciszy aromat czosnku. Ile musztardy wykorzystać do przygotowania sosu? W przypadku wyżej wymienionych proporcji doskonale sprawdzi się jedna łyżeczka musztardy. Dodaj ją przed wlaniem oliwy do kielicha miksera.

Z czym podawać sos aioli?

Sos aioli jest bardzo uniwersalnym dodatkiem, który świetnie nadaje się do wielu rodzajów dań. Przede wszystkim doskonale komponuje się z pieczywem jako przystawka. To jednak niejedyny sposób podania. Bardzo często nakłada się go na niewielką miseczkę i serwuje na tacy wśród pieczonych warzyw, frytek, owoców morza czy jajek na twardo. Śmiało możesz go także położyć przy swoim talerzu przy obiedzie. Będzie świetnie się komponował z pieczonym kurczakiem, smażonymi nuggetsami czy wołowiną. Czasami sos aioli pojawia się nawet w towarzystwie dań z ryżem czy makaronem, jednak dzieje się tak przeważnie tylko w krajach hiszpańskojęzycznych. Kto wie, być może Tobie również przypadnie do gustu taka wersja?

Polecane przepisy

Faszerowane bataty z warzywami

Faszerowane bataty z warzywami

1 godz 30 min Średni
Kotlety z groszku, sera feta i mięty z sosem aioli

Kotlety z groszku, sera feta i mięty z sosem aioli

20 min Łatwy
Szparagi z sosem holenderskim

Szparagi z sosem holenderskim

44 min Łatwy
Ziemniaki faszerowane z sosem Remulada

Ziemniaki faszerowane z sosem Remulada

1 godz 38 min Łatwy
Miska smaku z kapustą i orzechowym sosem

Miska smaku z kapustą i orzechowym sosem

45 min Średni
Szaszłyki z krewetkami z sosem słodko kwaśnym

Szaszłyki z krewetkami z sosem słodko kwaśnym

13 min Łatwy

Polecane artykuły

Sos holenderski - czym jest i jak go przyrządzić?
Sos holenderski - czym jest i jak go przyrządzić?
Jak zagęścić sos? Poznaj 7 niezawodnych sposobów!
Jak zagęścić sos? Poznaj 7 niezawodnych sposobów!
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki?
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki?
Jaki sos do ryby wybrać? Nasze propozycje
Jaki sos do ryby wybrać? Nasze propozycje
Jakie sosy pasują do grillowanych mięs? Sprawdź to!
Jakie sosy pasują do grillowanych mięs? Sprawdź to!
Sos sojowy - czym go zastąpić?
Sos sojowy - czym go zastąpić?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
)
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu