Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Jak wykorzystać pestki owoców w kuchni?

Jak wykorzystać pestki owoców w kuchni?

Istnieje wiele różnych sposobów na wykorzystanie pestek owoców we własnej kuchni. Domownicy mogą sięgnąć zarówno po pestki z wiśni, awokado czy też pigwowca. Jak jednak się za to zabrać i na jakie triki warto się zdecydować, aby pestki się nie zmarnowały? Ta wiedza przyda się zarówno młodszym, jak i dużo bardziej dojrzałym wielbicielom owoców.

Jak wykorzystać pestki z wiśni? Porady

Nie każdy wie jak wykorzystać pestki z wiśni w kuchni, lecz w tym przypadku do dyspozycji zainteresowanych osób jest wiele ciekawych wariantów. Jednym z nich jest syrop z pestek wiśni, do przygotowania którego potrzebne będą następujące składniki:

  • wydrylowane pestki z wiśni,
  • sok z wiśni,
  • cukier,
  • sok z cytryny lub limonki.

Poszczególne składniki wystarczy ze sobą dokładnie połączyć i wymieszać a następnie gotować przez około 10 minut, aby uzyskać pyszny syrop, po który można sięgać w każdej wolnej chwili. Syrop trzeba też przelać przez sitko (w celu zatrzymania pestek, których absolutnie nie powinno się jeść lub rozgryzać). Innym przykładem jest olej z pestek z wiśni, który w kuchni jest wykorzystywany na zimno.

Pestki z wiśni mogą być też wykorzystywane w roli termoforów oraz okładów.

Jak wykorzystać pestki z awokado? Wskazówki

Drugą opcją, na którą można się zdecydować są pestki z awokado, jednak nie wszyscy muszą mieć dostatecznie rozwiniętą wiedzę na temat tego, jak wykorzystać pestkę z awokado w kuchni? Takie pestki mogą być wykorzystane na dwa podstawowe sposoby:

  • przy przygotowaniu wyjątkowej herbaty lub naparu, do której dodaje się odrobinę cukru, syropu klonowego lub miodu,
  • do przygotowania proszku, który potem umieszcza się m.in. w sałatkach warzywnych, bulionach, koktajlach, sosach, zupach i smoothie - pestka musi być dokładnie umyta, osuszona, rozbita i zblendowana.

Proszek z pestki z awokado można skutecznie połączyć m.in. z bulionem warzywnym WINIARY i przygotować z nich ulubioną zupę (np. rosół). Zastanawiając się nad tym, jak wykorzystać pestki z awokado nie należy zapominać o tym, że mogą posłużyć zainteresowanym osobom jako dodatek do różnych maseczek, kremów oraz odżywek. Jak widać awokado ma bardzo wszechstronne zastosowanie kulinarne oraz domowe, dlatego też warto mieć je w swoim mieszkaniu. Wystarczy dowiedzieć się, jak wykorzystać pestki awokado i nie będzie się ich więcej marnowało.

Jak wykorzystać pestki z pigwowca? Podpowiedzi

Ostatnią propozycją dla wielkich zwolenników eksperymentowania kuchni są pestki z pigwowca. Pozostaje sobie zadać jedno podstawowe pytanie - jak wykorzystać pestki z pigwowca i do czego mogą się przydać? Na szczęście nie jest to zbyt skomplikowane, ponieważ tego typu pestki mogą być wykorzystane do stworzenia wyjątkowego aromatu migdałowego, który następnie dodaje się do ulubionych ciast, deserów, ciasteczek czy też tortów. Oczywiście wszystko będzie zależało od tego, jakie preferencje smakowe mają poszczególni użytkownicy. Wspomniany aromat świetnie komponuje się m.in. z pierniczkami.

Polecane przepisy

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

1 godz 22 min Średni
Tabuleh - sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem

Tabuleh - sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem

30 min Łatwy
Smoothie bowl

Smoothie bowl

7 min Łatwy
Leczo z pieczoną dynią

Leczo z pieczoną dynią

55 min Średni
Sałata z grillowanym kurczakiem, ogórkiem i awokado

Sałata z grillowanym kurczakiem, ogórkiem i awokado

12 min Łatwy
Chłodnik truskawkowo-arbuzowy

Chłodnik truskawkowo-arbuzowy

7 min Łatwy

Polecane artykuły

Jak suszyć pestki dyni?
Jak suszyć pestki dyni?
Jak uprażyć słonecznik
Jak uprażyć słonecznik
Granat – jak jeść i obrać?
Granat – jak jeść i obrać?
Jak jeść i przechowywać awokado?
Jak jeść i przechowywać awokado?
Co zrobić z pigwy? Sok, konfiturę a może sałatkę?
Co zrobić z pigwy? Sok, konfiturę a może sałatkę?
Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy
Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu