Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Przetwory 2023 nowy sezon ebook pdf

Pobierz PDF
Jak karmelizować gruszki?

Jak karmelizować gruszki?

Karmelizacja owoców to niezwykle ciekawy proces, który pozwala z nich wydobyć aromatyczną głębię smaków. Gruszki, podobnie jak jabłka czy ananasy, znakomicie smakują po wstępnym duszeniu. Stają się słodsze, bardziej miękkie i zaczynają się wręcz rozpływać w ustach. W takiej postaci mogą stanowić ważną część zarówno deserów, jak i wytrawnych przystawek. Jak karmelizować gruszki krok po kroku?

Na czym polega karmelizacja gruszek?

Karmelizacja to intuicyjny proces przetwarzania żywności, który polega na podgrzaniu cząstek owoców lub warzyw na gorącej patelni. Po krótkim czasie cukier zawarty w składnikach zaczyna się rozpuszczać i przybierać kształt ciemnobrązowego karmelu. Woda zawarta w cukrze odparowuje, a karmelizowany owoc staje się mniejszy objętościowo. Utworzony karmel zmienia barwę cząstek, przez co kolor przygotowywanego produktu znacznie brązowieje. Stopień karmelizacji cukru może być dostosowywany do indywidualnych potrzeb kulinarnych. Krótka karmelizacja dotyczy zwykle np. piórek cebuli, z kolei intensywniejsza jest przeznaczona do przygotowywania twardych, grubo krojonych owoców.

Jak karmelizować gruszki, aby były idealne w smaku?

Szukasz odpowiedzi na to, jak zrobić karmelizowaną gruszkę? Na początku zaopatrz się w świeże, niezbyt dojrzałe gruszki. Optymalnie, jeśli owoc nie będzie przesadnie miękki. Lepiej wybierać egzemplarze twardsze niż te zbyt długo leżące na półce sklepowej. Jędrny owoc zachowa swoją formę po przetworzeniu. Do karmelizacji możesz użyć praktycznie każdej odmiany gruszki. Poleca się m.in. odmianę Konferencja, Lipcówka czy Klapsa. Są to bardzo słodkie warianty owocu, które dojrzewają w okresie letnim. Odpowiednia ilość cukru będzie niezwykle potrzebna, aby karmelizacja przebiegła wzorcowo. Oprócz gruszek przygotuj także:

  • średniej wielkości patelnię,
  • odrobinę tłuszczu – najlepiej klasycznego masła,
  • kilka łyżeczek cukru,
  • szczyptę kardamonu,
  • ulubione ekstrakty aromatyczne – opcjonalnie.

Jak skarmelizować gruszki krok po kroku?

Obierz gruszkę, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w cząstki, kostkę lub inną ulubioną formę. Rozpuść kilkanaście gramów masła na patelni. Poczekaj, aż tłuszcz się rozpuści. Dołóż do niego kilka łyżek cukru i zamieszaj zawartością patelni. Następnie włóż pokrojoną gruszkę. Dopraw całość kardamonem, jeśli lubisz jego smak. Możesz także zaaplikować kilka kropel aromatu. Świetnie sprawdzi się m.in. ekstrakt waniliowy. Mieszaj gruszki co jakiś czas – pamiętając, aby patelnia była podgrzewana cały czas na średnim ogniu. Jeśli nie masz pod ręką masła, ani innego tłuszczu, to nic straconego. Karmelizację możesz przeprowadzić bez tych składników. Po kilkunastu minutach przysmak będzie gotowy. Nie pozbywaj się półpłynnej zawartości patelni, gdyż jest ona pełna karmelowego aromatu!

Jak zrobić karmelizowaną gruszkę do różnych zastosowań?

Na patelni wytworzy się przepyszna emulsja, którą można polać stworzony deser. Karmelizowane gruszki mogą być również użyte do sporządzenia sałatek warzywnych, burgerów czy dań mącznych. Ze skarmelizowanych owoców można zrobić pyszne kieszonki z ciasta francuskiego. W niektórych ekstrawaganckich przepisach wykorzystuje się również gruszkę w połączeniu z orzechami włoskimi i nasionami granatu – jako składnik odżywczych, wysublimowanych sałatek. Przetworzone w naturalny sposób owoce mogą stać się świetnym dodatkiem do naleśników czy pancake'ów. Gorące kostki skarmelizowanej gruszki nadadzą się również jako dodatek do smacznego budyniu waniliowego WINIARY lub innego, pożywnego deseru.

Polecane przepisy

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

2 godz 25 min Łatwy
Karmelizowane jabłka

Karmelizowane jabłka

40 min Łatwy
Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

32 min Średni
Flammkuchen (tarte flambee)

Flammkuchen (tarte flambee)

39 min Łatwy
Grzanki z karmelizowaną cebulką i fasolką

Grzanki z karmelizowaną cebulką i fasolką

22 min Łatwy
Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

1 godz 30 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak zrobić karmel
Jak zrobić karmel
Jak przechowywać owoce?
Jak przechowywać owoce?
Owocowe konfitury
Owocowe konfitury
Przetwory z owoców lata – pyszne pomysły
Przetwory z owoców lata – pyszne pomysły
Owoce kandyzowane – idealny dodatek do ciast
Owoce kandyzowane – idealny dodatek do ciast
Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc
Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu