Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem
Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem
Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem
Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem
Dodaj do CookBook

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

(0)
32 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Szalotki
3  ząbków
Czosnek
1  pęczek
Szparagi
1  l
Bulion warzywny
100  ml
Śmietana Kremówka
2  łyżek
Masło
0.5 
Cytryna
2 
Gruszki
200  g
Ser kozi roladka
1  łyżka
Brązowy cukier
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29.1 g
Wartość energetyczna
407.3 kcal
Tłuszcze
27 g
Białko
15.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sezon na szparagi nie trwa długo, dlatego warto go w pełni wykorzystać! Jeśli na zielone i białe szparagi czekaliście z utęsknieniem przez ostatnie kilka miesięcy, nie bójcie się teraz serwować je sobie nawet kilka razy dziennie. Na śniadanie, obiad i kolację? A dlaczego nie? Zakochani w Zupach podrzucają dziś propozycję obiadową. Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem, Proszę Państwa!

Karmelizowana gruszka i kozi ser to dodatki, które nadadzą zupie jeszcze bardziej szlachetnego charakteru. Miseczka pożywnej zupy z kawałkami słodkiej gruszki i kremowego koziego sera zaskoczą gości podczas kolacji lub przyjęcia urodzinowego. Zupa sprawdzi się zatem zarówno na co dzień, jak i od święta!

Z podanych składników przygotujesz ok. 3-4 porcji zupy.

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    1 min
    Szalotki i ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj.
  • Krok 2

    1 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzej 1 łyżkę masła.
  • Krok 3

    3 min
    Zeszklij na maśle cebulę wraz z czosnkiem.
  • Krok 4

    1 min
    W międzyczasie szparagi dokładnie umyj i obierz (odłam końcówki).
  • Krok 5

    2 min
    Szparagi pokrój w 2-cm kawałki i dorzuć do zeszklonej z czosnkiem cebuli. Krótko podsmaż.
  • Krok 6

    10 min
    Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu aż szparagi zmiękną (ok. 10 minut).
  • Krok 7

    1 min
    Gruszkę obierz, pokrój na plastry lub kawałki.
  • Krok 8

    8 min
    Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nie pokrojoną gruszkę. Krótko zrumień, następnie posyp brązowym cukrem. Odczekaj kilka minut aż gruszka zacznie się karmelizować. Następie przewróć gruszką na drugą stronę i podobnie zrumień.
  • Krok 9

    3 min
    Kiedy szparagi zmiękną zmiksuj je na gładki krem. W trakcie miksowania dolej śmietanę kremówkę, dodaj 1/3 roladki koziego sera.
  • Krok 10

    1 min
    Zmiksowaną zupę dopraw obficie solą i pieprzem.
  • Krok 11

    1 min
    Zupę podawaj z karmelizowaną gruszką oraz plastrami koziego sera.
Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 1 z 11

Szalotki i ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 2 z 11

Na dnie dużego garnka rozgrzej 1 łyżkę masła.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 3 z 11

Zeszklij na maśle cebulę wraz z czosnkiem.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 4 z 11

W międzyczasie szparagi dokładnie umyj i obierz (odłam końcówki).

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 5 z 11

Szparagi pokrój w 2-cm kawałki i dorzuć do zeszklonej z czosnkiem cebuli. Krótko podsmaż.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 6 z 11

Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu aż szparagi zmiękną (ok. 10 minut).

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 7 z 11

Gruszkę obierz, pokrój na plastry lub kawałki.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 8 z 11

Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nie pokrojoną gruszkę. Krótko zrumień, następnie posyp brązowym cukrem. Odczekaj kilka minut aż gruszka zacznie się karmelizować. Następie przewróć gruszką na drugą stronę i podobnie zrumień.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 9 z 11

Kiedy szparagi zmiękną zmiksuj je na gładki krem. W trakcie miksowania dolej śmietanę kremówkę, dodaj 1/3 roladki koziego sera.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 10 z 11

Zmiksowaną zupę dopraw obficie solą i pieprzem.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 11 z 11

Zupę podawaj z karmelizowaną gruszką oraz plastrami koziego sera.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przekąski
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu