Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

0
32min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Szalotki
3  ząbków
1  pęczek
Szparagi
1  l
Bulion warzywny
100  ml
Śmietana Kremówka
2  łyżek
Masło
0.5 
Cytryna
2 
Gruszki
200  g
Ser kozi roladka
1  łyżka
Brązowy cukier
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.67 g
Węglowodany
29.1 g
Tłuszcze
26.96 g
Wartość energetyczna
407.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

32 min
Krok 1
1 min
Szalotki i ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj.
Krok 2
1 min
Na dnie dużego garnka rozgrzej 1 łyżkę masła.
Krok 3
3 min
Zeszklij na maśle cebulę wraz z czosnkiem.
Krok 4
1 min
W międzyczasie szparagi dokładnie umyj i obierz (odłam końcówki).
Krok 5
2 min
Szparagi pokrój w 2-cm kawałki i dorzuć do zeszklonej z czosnkiem cebuli. Krótko podsmaż.
Krok 6
10 min
Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu aż szparagi zmiękną (ok. 10 minut).
Krok 7
1 min
Gruszkę obierz, pokrój na plastry lub kawałki.
Krok 8
8 min
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nie pokrojoną gruszkę. Krótko zrumień, następnie posyp brązowym cukrem. Odczekaj kilka minut aż gruszka zacznie się karmelizować. Następie przewróć gruszką na drugą stronę i podobnie zrumień.
Krok 9
3 min
Kiedy szparagi zmiękną zmiksuj je na gładki krem. W trakcie miksowania dolej śmietanę kremówkę, dodaj 1/3 roladki koziego sera.
Krok 10
1 min
Zmiksowaną zupę dopraw obficie solą i pieprzem.
Krok 11
1 min
Zupę podawaj z karmelizowaną gruszką oraz plastrami koziego sera.
Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 1 z 11

Szalotki i ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 2 z 11

Na dnie dużego garnka rozgrzej 1 łyżkę masła.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 3 z 11

Zeszklij na maśle cebulę wraz z czosnkiem.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 4 z 11

W międzyczasie szparagi dokładnie umyj i obierz (odłam końcówki).

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 5 z 11

Szparagi pokrój w 2-cm kawałki i dorzuć do zeszklonej z czosnkiem cebuli. Krótko podsmaż.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 6 z 11

Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu aż szparagi zmiękną (ok. 10 minut).

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 7 z 11

Gruszkę obierz, pokrój na plastry lub kawałki.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 8 z 11

Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nie pokrojoną gruszkę. Krótko zrumień, następnie posyp brązowym cukrem. Odczekaj kilka minut aż gruszka zacznie się karmelizować. Następie przewróć gruszką na drugą stronę i podobnie zrumień.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 9 z 11

Kiedy szparagi zmiękną zmiksuj je na gładki krem. W trakcie miksowania dolej śmietanę kremówkę, dodaj 1/3 roladki koziego sera.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 10 z 11

Zmiksowaną zupę dopraw obficie solą i pieprzem.

Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Krok 11 z 11

Zupę podawaj z karmelizowaną gruszką oraz plastrami koziego sera.

Sezon na szparagi nie trwa długo, dlatego warto go w pełni wykorzystać! Jeśli na zielone i białe szparagi czekaliście z utęsknieniem przez ostatnie kilka miesięcy, nie bójcie się teraz serwować je sobie nawet kilka razy dziennie. Na śniadanie, obiad i kolację? A dlaczego nie? Zakochani w Zupach podrzucają dziś propozycję obiadową. Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem, Proszę Państwa!

Karmelizowana gruszka i kozi ser to dodatki, które nadadzą zupie jeszcze bardziej szlachetnego charakteru. Miseczka pożywnej zupy z kawałkami słodkiej gruszki i kremowego koziego sera zaskoczą gości podczas kolacji lub przyjęcia urodzinowego. Zupa sprawdzi się zatem zarówno na co dzień, jak i od święta!

Z podanych składników przygotujesz ok. 3-4 porcji zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika