Z szynką, pieczarkami czy kurczakiem - pizza za każdym razem smakuje wyjątkowo. Chętnie korzystamy z różnorodnych sosów jak np. Sos Jalapeno WINIARY, by jeszcze bardziej wzbogacić jej apetyczność i walory smakowe. Jednak to, co warunkuje każdą pizzę, to jej ciasto. Grube lub cienkie, za każdym razem musi być świeże, miękkie i dobrze wyrośnięte. Za każdym razem, przygotowując ciasto w domu, powinniśmy wykorzystać je w całości. Niemniej jednak, jeśli się nam to nie uda, to jego przechowywanie również jest możliwe. Warto jednak pamiętać o tym, że ciasto do pizzy może być składowane - w odpowiednich warunkach - nie dłużej niż przez 2-3 dni. Po tym czasie, traci ono swoją świeżość, a po wypieczeniu, nie będzie już dobrze smakować.
Przechowywanie ciasta na pizzę można rozumieć na dwa sposoby - składowanie w lodówce lub w zamrażarce. Oba sposoby są bezpieczne, aczkolwiek różnią się okresem, w którym ciasto nie straci swojej przydatności do spożycia. Jednocześnie, podczas przechowywania ciasta ważne jest odpowiednie miejsce, a także temperatura - oczywiście, o ile nie zdecydujemy się na jego zamrożenie. Wobec tego jak przechowywać ciasto na pizzę we własnej lodówce? Otóż nie jest to trudne!
Ciasto na pizzę jest dość delikatnym wyrobem. Jego przechowywanie w lodówce pozwoli na utrzymanie świeżości przez około 2-3 dni. Tak więc jak przechowywać ciasto na pizzę w lodówce? Otóż:
Pamiętajmy, że szklane naczynie musi być pokaźnych rozmiarów. Niskie temperatury nie oznaczają tego, że ciasto nie będzie rosło. Proces ten zostanie spowolniony, ale nie zatrzymany. Dodatkowo, po upływie czasu można ciasto z miski wyjąć i przerobić, tak by zapobiec nadmiernemu wysychaniu. Możemy także zdecydować się na przechowanie ciasta bez jego formowania i dawania mu przestrzeni. Wówczas trzeba go jedynie szczelnie zawinąć w folię aluminiową.
Jak przechować ciasto na pizzę przy pomocy procesu mrożenia? Otóż będzie to wyjątkowo trudne zadanie. Drożdżowe ciasto można mrozić jedynie w niskich temperaturach, by nie straciło ono swoich walorów. Ciężko obniżyć temperaturę domowej zamrażalki, co znacznie ogranicza możliwość przechowywania surowego ciasta w ten sposób. Niemniej jednak można zdecydować się na uformowanie spodu do pizzy, a następnie na jego podpieczenie - uwaga - nie wypiekamy placka całkowicie! W takiej formie można owinąć ciasto szczelnie folią spożywczą, a potem włożyć do zamrażalnika. Weźmy jednak pod uwagę to, że rozmrożone ciasto drożdżowe może stracić swoją sprężystość, czym zepsuje efekt końcowy domowej pizzy!