Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak przechowywać ciasto na pizzę

Jak przechowywać ciasto na pizzę?

Tradycyjna pizza rodem z włoskiej kuchni, stała się wyjątkowo popularna na całym świecie. Obecnie pizzę możemy zjeść w każdej restauracji, a także możemy przygotować ją samodzielnie w domu! Jej podstawę stanowi ciasto drożdżowe, a także ulubione dodatki, które dbają o to, by danie było pożywne i smaczne. Jeśli więc przygotowujemy ciasto na pizzę własnoręcznie, a nie wykorzystamy go od razu, to możemy się zastanawiać, jak zachować jego świeżość i walory na dłuższy czas. Wobec tego, jak można przechowywać ciasto na pizzę?

Jak długo można przechowywać ciasto na pizzę?

Z szynką, pieczarkami czy kurczakiem - pizza za każdym razem smakuje wyjątkowo. Chętnie korzystamy z różnorodnych sosów jak np. Sos Jalapeno WINIARY, by jeszcze bardziej wzbogacić jej apetyczność i walory smakowe. Jednak to, co warunkuje każdą pizzę, to jej ciasto. Grube lub cienkie, za każdym razem musi być świeże, miękkie i dobrze wyrośnięte. Za każdym razem, przygotowując ciasto w domu, powinniśmy wykorzystać je w całości. Niemniej jednak, jeśli się nam to nie uda, to jego przechowywanie również jest możliwe. Warto jednak pamiętać o tym, że ciasto do pizzy może być składowane - w odpowiednich warunkach - nie dłużej niż przez 2-3 dni. Po tym czasie, traci ono swoją świeżość, a po wypieczeniu, nie będzie już dobrze smakować.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak przechowywać ciasto na pizzę?

Przechowywanie ciasta na pizzę można rozumieć na dwa sposoby - składowanie w lodówce lub w zamrażarce. Oba sposoby są bezpieczne, aczkolwiek różnią się okresem, w którym ciasto nie straci swojej przydatności do spożycia. Jednocześnie, podczas przechowywania ciasta ważne jest odpowiednie miejsce, a także temperatura - oczywiście, o ile nie zdecydujemy się na jego zamrożenie. Wobec tego jak przechowywać ciasto na pizzę we własnej lodówce? Otóż nie jest to trudne!

Jak przechowywać ciasto na pizzę w lodówce?

Ciasto na pizzę jest dość delikatnym wyrobem. Jego przechowywanie w lodówce pozwoli na utrzymanie świeżości przez około 2-3 dni. Tak więc jak przechowywać ciasto na pizzę w lodówce? Otóż:

  • ciasto należy poporcjować i uformować z niego kulki tuż po jego chwilowym wyrobieniu;
  • w między czasie przygotowujemy szklany pojemnik o nieco większych rozmiarach i smarujemy jego spód oraz ścianki olejem;
  • wierzch naczynia przykrywamy szczelnie folią aluminiową. 

Pamiętajmy, że szklane naczynie musi być pokaźnych rozmiarów. Niskie temperatury nie oznaczają tego, że ciasto nie będzie rosło. Proces ten zostanie spowolniony, ale nie zatrzymany. Dodatkowo, po upływie czasu można ciasto z miski wyjąć i przerobić, tak by zapobiec nadmiernemu wysychaniu. Możemy także zdecydować się na przechowanie ciasta bez jego formowania i dawania mu przestrzeni. Wówczas trzeba go jedynie szczelnie zawinąć w folię aluminiową.

Jak przechować ciasto na pizzę w zamrażalniku?

Jak przechować ciasto na pizzę przy pomocy procesu mrożenia? Otóż będzie to wyjątkowo trudne zadanie. Drożdżowe ciasto można mrozić jedynie w niskich temperaturach, by nie straciło ono swoich walorów. Ciężko obniżyć temperaturę domowej zamrażalki, co znacznie ogranicza możliwość przechowywania surowego ciasta w ten sposób. Niemniej jednak można zdecydować się na uformowanie spodu do pizzy, a następnie na jego podpieczenie - uwaga - nie wypiekamy placka całkowicie! W takiej formie można owinąć ciasto szczelnie folią spożywczą, a potem włożyć do zamrażalnika. Weźmy jednak pod uwagę to, że rozmrożone ciasto drożdżowe może stracić swoją sprężystość, czym zepsuje efekt końcowy domowej pizzy!

Polecane przepisy

Pizza domowa

Pizza domowa

1 godz 16 min Łatwy
Szybka pizza z patelni

Szybka pizza z patelni

26 min Łatwy
Pizza z tortilli

Pizza z tortilli

30 min Łatwy
Pizza farmerska

Pizza farmerska

1 godz 10 min Łatwy
Pizza z kalafiora

Pizza z kalafiora

1 godz 7 min Łatwy
Minipizze z tortilli

Minipizze z tortilli

22 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Dlaczego ciasto na pizzę nie wyrosło?
Dlaczego ciasto na pizzę nie wyrosło?
ciasto na pizzę
Jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży?
Jaki ser do pizzy wybrać? porady
Jaki ser do pizzy wybrać?
Dlaczego ciasto na pizzę nie wyrosło?
Dlaczego ciasto na pizzę nie wyrosło?
Jak zrobić przecier pomidorowy? | Porady i inspiracje Winiary
Jak zrobić przecier pomidorowy?
Panini – włoska kanapka
Panini – włoska kanapka
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu