Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Jaki ser do pizzy wybrać? porady

Jaki ser do pizzy wybrać?

Chyba nikt nie jest w stanie oprzeć się pysznej pizzy. Na to, że będzie ona idealna, składa się wiele czynników. Jej podstawę stanowi aromatyczny i ciągnący się ser. Podkreśla smak pozostałych składników, dopełnia całą kompozycję i rozpieszcza zmysły. Odpowiedzią na pytanie, jaki ser do pizzy wybrać, jest najczęściej mozzarella. To jednak nie jedyny możliwy wybór. Warto pamiętać, że każdy produkt z tej kategorii posiada własny, charakterystyczny smak i zapach, co należy uwzględnić podczas tworzenia kompozycji. O czym jeszcze należy wiedzieć? Jaki ser do pizzy zamiast mozzarelli wybrać?

Mozzarella

Opisując zagadnienie, jakim jest idealny ser na pizzę, nie można pominąć mozzarelli. Pochodzi ona z południowych Włoch, a konkretnie z regionu Kampania, lecz zdobyła popularność na całym świecie. Ta oryginalna jest produkowana z mleka bawolic, lecz powszechnie spotyka się ten ser do pizzy wytwarzany z mleka krowiego. Świetnie komponuje się z wieloma składnikami, takimi jak kolorowe warzywa, wyraziste mięsa czy świeże owoce. Odgrywa znaczącą rolę przede wszystkim w pizzy neapolitańskiej, gdzie łączy się go z chrupiącym ciastem, sosem pomidorowym oraz świeżą bazylią. Ten ser na pizzy doskonale się roztapia i tworzy idealnie ciągnącą konsystencję.

Cheddar

Zastanawiając się, jaki ser do pizzy domowej wybrać, można też postawić na cheddar. To żółty, krowi ser. Oryginalny pochodzi z angielskiego regionu Somerset, lecz jest teraz wytwarzany w różnych krajach. Powszechnie używa się go przede wszystkim w Wielkiej Brytanii i USA jako dodatek do pizzy, tostów, zapiekanek i pieczonych dań z ziemniakami oraz kurczakiem. Choć świetnie się topi, nie jest typowym, ciągnącym się serem. Jego długie podgrzewanie wpływa na utworzenie się na powierzchni potrawy chrupiącej, serowej skorupki. Smak tego sera w dużym stopniu zależy od długości dojrzewania. Najpierw jest on łagodny i lekko kremowy, a po upływie czasu staje się bardziej wyrazisty, ostrzejszy i nieco orzechowy.

Ementaler

Ementaler pochodzi ze Szwajcarii, a jego nazwa odnosi się do doliny rzeki Emme w kantonie berneńskim. To ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewający, charakteryzujący się zwartą konsystencją i obecnością dużych, owalnych dziur. Posiada ich więcej, gdy jest wytwarzany z mleka krów żywionych świeżą trawą. Osoby zastanawiające się, jaki ser na pizzę wybrać, by podkreślić smak warzyw i mięsa, powinny sięgnąć właśnie po ementaler. Cechuje się on łagodnym, lecz wyrazistym smakiem z wyczuwalnymi słodkimi, orzechowymi nutami. Doskonale się topi, na skutek czego wiele osób uważa go za najlepszy ser na pizzę.

Lazur

Choć pizza kojarzy się przede wszystkim z żółtym, ciągnącym się serem, który zespala wszystkie dodatki, popularnością cieszą się również bardziej oryginalne opcje, takie jak lazur. Wyróżnia się on lekko słonym i wyrazistym smakiem. W ustach pozostawia aromatyczny, lekko ostry i grzybowy posmak. Pierwowzór tego sera stanowił francuski roquefort produkowany z surowego, niefiltrowanego, świeżego owczego mleka. Lazur jest wytwarzany z mleka krowiego i podpuszczki mikrobiologicznej. Cechuje go głęboka, niebieska pleśń, a także kremowa i aksamitna konsystencja.

Dlaczego ser na pizzy jest potrzebny?

Pizza bez sera tak naprawdę nie byłaby nadal pizzą. Ten składnik zespaja wszystkie inne i wydobywa ich smaki. Warto więc wybierać wysokiej jakości sery, a nie produkty seropodobne. Smak pizzy doskonale uzupełni intensywny, pomidorowy ketchup WINIARY – łagodny, pikantny lub w wersji Super Hot.

Polecane przepisy

Pizza z mięsem mielonym i pieczarkami

Pizza z mięsem mielonym i pieczarkami

55 min Łatwy
Pizza z kalafiora

Pizza z kalafiora

1 godz 7 min Łatwy
Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

1 godz 42 min Łatwy
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

16 min Łatwy
Domowa pizza z grilla

Domowa pizza z grilla

3 godz 10 min Łatwy
Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

2 godz 17 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak przygotować grillowane sery? Sprawdź to!
Jak przygotować grillowane sery? Sprawdź to!
Jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży?
Jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży?
Jak zrobić przecier pomidorowy?
Jak zrobić przecier pomidorowy?
Jak suszyć zioła domowym sposobem?
Jak suszyć zioła domowym sposobem?
Jak zrobić i podawać fondue serowe?
Jak zrobić i podawać fondue serowe?
Jakie są najsmaczniejsze włoskie zupy?
Jakie są najsmaczniejsze włoskie zupy?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu