Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak obierać i jeść melona porady

Jak obierać i jeść melona?

Melon zaliczany jest do egzotycznych owoców, który w Europie znany jest już od XV wieku. Nikt nie zna jego dokładnego pochodzenia. Najczęściej wskazywana jest Afryka lub Bliski Wschód. Z powodzeniem można uprawiać go także w naszym klimacie. Stanowi źródło bardzo wielu cennych składników odżywczych, a całość okraszona jest wyjątkowym smakiem. Melona można spożywać samodzielnie jak i również może sprawnie komponować się z innymi potrawami. Posiadane przez melon właściwości przemawiają za włączeniem go do diety, dlatego warto poznać wszelkie możliwości jego zastosowania.

Jak obrać melona?

Melon owoc występuje w kilku odmianach (m.in. melon żółty, miodowy, klasyczny czy gorzki), jednak to jak obrać melona pozostaje bez zmian. Zanim zaczniemy zastanawiać się jak kroić melona, należy sprawdzić jego dojrzałość, ponieważ rzutuje to na jego smak. Wystarczy zapukać w skórkę, jeżeli w odpowiedzi uzyskamy głuchy odgłos, to oznacza, że jest on gotowy do spożycia. Potwierdza to również intensywny zapach, który można bardzo łatwo rozpoznać. 

Zatem, aby obrać melona wystarczy przekroić owoc na pół wzdłuż dłuższej części i wyciągnąć pestki znajdujące się w jego wnętrzu. Można to zrobić łyżką. W następnej kolejności należy pokroić uzyskane dwie części na mniejsze kawałki. Węższe fragmenty obiera się z większą łatwością. Za pomocą noża można obierać cienko skórkę za pomocą ostrego nożyka. 

Do obierania melona można użyć także dobrej jakości obieraczki do warzyw. Z pewnością znacząco przyśpieszy cały proces, jednak wówczas mogą powstać nierówne plasterki i niekiedy będzie zachodziła konieczność dwukrotnego obierania. Szczególnie ma to miejsce w przypadku melonów z grubą skórką. 

Z kolei pestki z melona także posiadają liczne zastosowania i jeszcze więcej wartości odżywczych, dlatego nie warto ich wyrzucać. Po ich wysuszeniu, można je zmielić w młynku do kawy i uzyskać mąkę. Zmielone mogą być wykorzystane jako dodatek do sałatek czy herbaty. Świeże można dodawać do napojów, smoothie czy też do lodów.

Melon - jak jeść?

Po uzyskaniu wiedzy jak pokroić melona, można przejść do rozsmakowania się w tym owocu. Melon świetnie smakuje jako samodzielna przekąska lub element sałatki owocowej. Osoby, które chcą bardziej wykorzystać jego potencjał mogą wykorzystać go winnej formie. Melon świetnie się sprawdza jako delikatny i aromatyczny dodatek, dlatego pasuje do wielu dań o różnych charakterach. Z powodzeniem można wykorzystać go podczas przygotowania słonych przekąsek i przystawek. Równolegle może być także akcentem dekoracyjnym w daniach głównych. Ponadto można go zastosować do słodkich i orzeźwiających deserów, ale również do ostrych i wytrawnych potraw rybnych lub mięsnych. 

Eksperymentując w kuchni, można wykorzystać melona podczas przygotowania:

  • koreczków z melonem, serem (kozim, pleśniowym, żółtym), oliwkami;
  • roladek faszerowanych za pomocą melona i szynki parmeńskiej, 
  • sałatki złożonej z melona, mozzarelli i pomidorków koktajlowych,
  • przekąski - szynki parmeńskiej przełożonej plastrami melona, 
  • sałatki owocowej złożonej z melona, arbuza i pomarańczy, 
  • sorbetu melonowego, 
  • polewy do ciast i tart.

Możliwości wykorzystania melona w kuchni jest bardzo dużo, a przy tym wzrasta odżywczość przygotowywanych posiłków. Za jego pomocą można odmienić doskonale już znane smaki potraw i nadać im nieco egzotycznego charakteru i aromatu. Osoby nieskore do niecodziennych połączeń mogą zacząć od przygotowania orzeźwiającej sałatki owocowej lub też przepysznego sorbetu. Taki niecodzienny posiłek z pewnością zapadnie w pamięć.

Polecane przepisy

Sałatka z melonem i rukolą

Sałatka z melonem i rukolą

25 min Łatwy
Sałatka ryżowa z kurczakiem, ananasem i kukurydzą

Sałatka ryżowa z kurczakiem, ananasem i kukurydzą

55 min Łatwy
Polędwiczki wieprzowe w sosie z mango

Polędwiczki wieprzowe w sosie z mango

22 min Łatwy
Chłodnik truskawkowo-arbuzowy

Chłodnik truskawkowo-arbuzowy

7 min Łatwy
Sałatka z kurczakiem, brzoskwiniami i rukolą

Sałatka z kurczakiem, brzoskwiniami i rukolą

45 min Łatwy
Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

20 min
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Pomelo – jak jeść i obrać?
Pomelo – jak jeść i obrać?
Kaki – jak jeść i do jakich dań używać?
Kaki – jak jeść i do jakich dań używać?
Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść?
Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść?
Jak obrać i pokroić ananasa?
Jak obrać i pokroić ananasa?
Jak jeść i przechowywać awokado?
Jak jeść i przechowywać awokado?
Marakuja - jak jeść ten egzotyczny owoc?
Marakuja - jak jeść ten egzotyczny owoc?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu