Melon owoc występuje w kilku odmianach (m.in. melon żółty, miodowy, klasyczny czy gorzki), jednak to jak obrać melona pozostaje bez zmian. Zanim zaczniemy zastanawiać się jak kroić melona, należy sprawdzić jego dojrzałość, ponieważ rzutuje to na jego smak. Wystarczy zapukać w skórkę, jeżeli w odpowiedzi uzyskamy głuchy odgłos, to oznacza, że jest on gotowy do spożycia. Potwierdza to również intensywny zapach, który można bardzo łatwo rozpoznać.
Zatem, aby obrać melona wystarczy przekroić owoc na pół wzdłuż dłuższej części i wyciągnąć pestki znajdujące się w jego wnętrzu. Można to zrobić łyżką. W następnej kolejności należy pokroić uzyskane dwie części na mniejsze kawałki. Węższe fragmenty obiera się z większą łatwością. Za pomocą noża można obierać cienko skórkę za pomocą ostrego nożyka.
Do obierania melona można użyć także dobrej jakości obieraczki do warzyw. Z pewnością znacząco przyśpieszy cały proces, jednak wówczas mogą powstać nierówne plasterki i niekiedy będzie zachodziła konieczność dwukrotnego obierania. Szczególnie ma to miejsce w przypadku melonów z grubą skórką.
Z kolei pestki z melona także posiadają liczne zastosowania i jeszcze więcej wartości odżywczych, dlatego nie warto ich wyrzucać. Po ich wysuszeniu, można je zmielić w młynku do kawy i uzyskać mąkę. Zmielone mogą być wykorzystane jako dodatek do sałatek czy herbaty. Świeże można dodawać do napojów, smoothie czy też do lodów.
Po uzyskaniu wiedzy jak pokroić melona, można przejść do rozsmakowania się w tym owocu. Melon świetnie smakuje jako samodzielna przekąska lub element sałatki owocowej. Osoby, które chcą bardziej wykorzystać jego potencjał mogą wykorzystać go winnej formie. Melon świetnie się sprawdza jako delikatny i aromatyczny dodatek, dlatego pasuje do wielu dań o różnych charakterach. Z powodzeniem można wykorzystać go podczas przygotowania słonych przekąsek i przystawek. Równolegle może być także akcentem dekoracyjnym w daniach głównych. Ponadto można go zastosować do słodkich i orzeźwiających deserów, ale również do ostrych i wytrawnych potraw rybnych lub mięsnych.
Eksperymentując w kuchni, można wykorzystać melona podczas przygotowania:
Możliwości wykorzystania melona w kuchni jest bardzo dużo, a przy tym wzrasta odżywczość przygotowywanych posiłków. Za jego pomocą można odmienić doskonale już znane smaki potraw i nadać im nieco egzotycznego charakteru i aromatu. Osoby nieskore do niecodziennych połączeń mogą zacząć od przygotowania orzeźwiającej sałatki owocowej lub też przepysznego sorbetu. Taki niecodzienny posiłek z pewnością zapadnie w pamięć.