Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak obierać pigwowca porady

Jak obierać pigwowca?

Owoce pigwy swoim kształtem oscylują pomiędzy jabłkami a gruszkami. Charakteryzują się posiadaniem wielu właściwości zdrowotnych. Bardzo rzadko są spożywane w surowej postaci ze względu na kwaskowaty posmak. Odpowiednie przechowywanie tego owocu znacząco go niweluje. Pigwy owoce o wiele częściej wykorzystywane są jako składnik przetworów na sezon zimowy. Posiadają bardzo twardą skórkę, dlatego nierzadko poszukiwany jest szybki sposób jak obierać pigwowca, aby nie wyczuwać jej obecności w jedzeniu.

Co zrobić z owocami pigwowca?

Pigwowiec posiada bardzo szerokie zastosowanie, z pewnością dużo większe niż mogłoby się wydawać. W rezultacie na pytanie co zrobić z owocami pigwowca jest bardzo dużo odpowiedzi. Rewelacyjnie sprawdza się jako główny składnik popularnej nalewki "pigwówki". Z pigwy można przyrządzić syropy, które wzmacniają organizm w sezonie nasilonych infekcji. Bardzo dobrze komponuje się razem z jabłkiem w dżemie, można także przyrządzić konfiturę z samego pigwowca, która może stanowić dodatek do lodów waniliowych. Ponadto, owoce pigwowca można pokroić w cienkie plasterki i zasuszyć, a później wykorzystać jako dodatek do kompotu z jabłek. Pigwę warto dodać do pieczonej wieprzowiny, kurczaka, kaczki, a nawet do dziczyzny. Kwaskowaty posmak całkowicie odmieni potrawę. 

O sposobie zastosowania tych owoców najczęściej decyduje rodzaj posiadanej odmiany. Znajomość odmiany pigwy pozwala na najlepsze wykorzystanie potencjału owocu w kuchni. Najpopularniejsze rodzaje pigwy to:

  • jabłkowa - jej kształt jest najbardziej zbliżony do jabłka. Najczęściej wykorzystywana jest do zrobienia przetworów. Pigwę jabłkową można dodawać również do mięs;
  • gruszkowa - kształt tych owoców przypomina gruszki, a ich kolor jest żółty. Pigwę gruszkową można zastosować podczas robienia miodów, dżemów jak i również nalewek;
  • miękkoowocowa - posiada miękkie i jasnożółte owoce, które pokryte są łatwym do zmycia omszenia. Praktycznie jedyna odmiana, którą można spożywać na surowo. Rekomendowane jest jej przerabianie na zdrowe soki, ponieważ owoce nie mogą być zbyt długo przechowywane. 
  • ursynowska - polska odmiana pigwy o bardzo dużych owocach. Z powodzeniem można wykorzystać ją do przetworów zimowych (kompoty, dżemy, konfitury) jak i do robienia galaretek. Ponadto można ją wykorzystać jako dodatek do mięs i dziczyzny. 

Czy pigwę się obiera?

Bardzo wiele osób, które posiadają pierwszy kontakt z tym owocem zastanawia się, czy pigwę się obiera. W rzeczywistości nie jest to konieczne, jednak jej skórka jest dosyć twarda, co utrudnia jej spożywanie na surowo lub półsurowo. Na surowo spożywana jest wyłącznie pigwa miękkoowocowa, ponieważ nie jest aż tak bardzo kwaśna. Równolegle obieranie pigwy jest zalecane podczas przygotowywania musu, ponieważ obecność skórki uniemożliwia uzyskanie jednolitej konsystencji. Podsumowując, pigwę można obierać, ale nie trzeba. Podczas dłuższej obróbki termicznej zaczyna ona rozpadać, dlatego nie jest ona szczególnie wyczuwalna w dżemach.  

Jak obierać pigwę?

Bez wątpienia, przed przystąpieniem do przerabiania pigwy, warto wiedzieć jak obrać owoce pigwowca, aby przebiegało to sprawnie. Sposób jest bardzo zbliżony do obierania jabłek, jednak twarda skórka sprawia, że technikę należy zmodyfikować. Przed przystąpieniem do obierania tych owoców należy je bardzo dokładnie umyć. Zatem w pierwszej kolejności należy ostrym nożem przekroić owoc na pół (w poziomie), a następnie usunąć gniazda nasienne. W kolejnym kroku warto złapać skórkę w miejscu graniczącym z przekrojem i delikatnie przesuwać nóż do góry. Pigwę należy obierać pasek po pasku, aż do momentu usunięcia całej skórki.

Polecane przepisy

Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

40 min Średni
Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krem z dyni z pieczoną gruszką

1 godz 53 min Średni
Sałatka z kurczakiem i owocami

Sałatka z kurczakiem i owocami

45 min Łatwy
Barszcz z kaszą bulgur i jabłkiem

Barszcz z kaszą bulgur i jabłkiem

45 min Łatwy
Placek z agrestem albo z morelami i kruszonką

Placek z agrestem albo z morelami i kruszonką

1 godz 5 min Łatwy
Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

2 godz 25 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Co zrobić z pigwy? Sok, konfiturę a może sałatkę?
Co zrobić z pigwy? Sok, konfiturę a może sałatkę?
Jabłka na wytrawnie? Poznaj najciekawsze przepisy!
Jabłka na wytrawnie? Poznaj najciekawsze przepisy!
Jak można jeść gruszki?
Jak można jeść gruszki?
Jak zrobić domowy syrop z pigwy na zimę?
Jak zrobić domowy syrop z pigwy na zimę?
Najlepsze zupy z owoców. Poznaj przepisy!
Najlepsze zupy z owoców. Poznaj przepisy!
Owocowe konfitury
Owocowe konfitury
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu