Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Syrop z pigwy – przepis, jak zrobić porady

Jak zrobić domowy syrop z pigwy na zimę?

Pigwa coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Jeszcze kilka lat temu nie była tak znana. Obecnie wykorzystuje się ją do przygotowania aromatycznych nalewek, sosów, a nawet dodaje do mięs. Najczęściej jednak sięga się po ten owoc, by wykonać syrop z pigwy.

Czym jest syrop z pigwy?

Jest to naturalny sok z owoców z dodatkiem cukru. Pigwa ma specyficzny, lekko cierpki smak. Aby go zneutralizować, do wyciągu z owoców należy dodać słodzik. Nie musi być to cukier! Bardzo dobrze smakuje też syrop z pigwy z miodem. 

Syrop z pigwy - przepis

Jak zrobić syrop z pigwy? Nie ma jednego, uniwersalnego przepisu. Nasz należy do jednych z najprostszych! Bez gotowania, bez przecierania i przeciskania. Potrzeby jest tylko czas. Przygotuj:

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 kg cukru

Ilość cukru podana jest orientacyjnie. Jeśli chcesz uzyskać bardziej słodki syrop, należy dodać go więcej. 

  1. Pigwę należy umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie kroimy ją na mniejsze części.
  2. W dużym słoiku umieszczamy warstwami pigwę, na przemian z cukrem. 
  3. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 3-4 dni. Co jakiś czas warto zmieszać lub potrząsnąć zawartością naczynia, by cukier dobrze się wymieszał, a owoce szybciej puściły sok.
  4. Po około 4 dniach syrop jest gotowy. Można przelać go wtedy do innego słoika. Aby otrzymać bardziej klarowny napój, można dodatkowo przecedzić go przez gazę.
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak zrobić syrop z pigwy do herbaty?

Warto dodać syrop z pigwy do herbaty. Wzbogaci to jej smak. Poza tym jest to świetny sposób na rozgrzanie. Wykonuje się go dokładnie tak samo, jak zwykły syrop. W tym przypadku można też z powodzeniem wykorzystać pozostałe owoce. Wystarczy przełożyć większe cząstki do słoika z syropem i dodawać do herbaty. 

Syrop z pigwy na zimę - idealny do zimowej herbaty

Syrop z pigwy do herbaty na zimę pachnie obłędnie! Znowu sięgamy po przepis podstawowy, ale zamiast cukru, owoce zalewamy 200 ml płynnego miodu. Po 4 dniach sok jest gotowy. W tej wersji można pozwolić sobie na dodanie imbiru, cynamonu lub goździków. Gorąca herbata i dodany do niej syrop z pigwy na zimę to połączenie idealne. Rozgrzewa i wprowadza świąteczną atmosferę. 

Do czego dodawać syrop z pigwy?

Syrop z pigwy idealnie komponuje się z herbatą. Nie jest to jednak jego jedyne zastosowanie. 

  • Równie dobrze smakuje dodany do wody, zastępując sok z cytryny.
  • Syrop z pigwy pogrzany na patelni będzie smacznym i niezwykłym sosem do mięsa. 
  • Miłośnicy sałatek na pewno docenią go w postaci sosu. 
  • Syrop z pigwy warto wykorzystać podczas przygotowywania deserów. Przełamie słodki smak i ciekawie uzupełni słodycz. 
  • Ciasto polane syropem z pigwy zrobi furorę wśród rodziny i gości. 
  • Obłędnie będą smakowały też naleśniki lub pancakes podane z takim dodatkiem. 
  • Dodany do koktajli owocowych i warzywnych wzbogaci ich smak.

Syrop z pigwy ma wiele ciekawych zastosowań. Warto szukać nowych połączeń smakowych i dodawać go nie tylko do herbaty czy wody. 

Syrop z pigwy - przechowywanie 

Syrop z pigwy dobrze jest wykonać w większej ilości i przechowywać w lodówce, nawet do 3 tygodni. Wystarczy sięgnąć po niego i cieszyć się smakiem tego owocu. Z powodzeniem można też go zapasteryzować. Wystarczy przelać napój do słoików, a następnie gotować około 15 minut we wrzątku. 

Nie tylko syrop z pigwy!

Syrop z pigwy to tylko jeden ze sposobów na wykorzystanie tego aromatycznego owocu. Z powodzeniem można z niego ugotować kompot lub dodać do mięsa. Coraz popularniejsze stają się też soki, dżemy i konfitury z pigwy. Wykorzystuje się nawet jej pestki do tworzenia nalewek. Warto w okresie jesiennym zainteresować się tym owocem i spróbować nowych przepisów z wykorzystaniem pigwy.

Polecamy przepisy z pigwą i inne syropy

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

1 godz 31 min Średni
Śliwki w syropie

Śliwki w syropie

1 godz Łatwy
Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

1 godz 5 min Łatwy
Brzoskwinie w syropie

Brzoskwinie w syropie

32 min Łatwy
Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

28 min Łatwy
Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

2 godz 41 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
PwGiN

Koniec z marnowaniem!

Wyrzucamy jedzenie najczęściej z powodu jego zepsucia (65,2%), przegapienie daty ważności (42%) i przygotowywania zbyt dużej ilości (26,5%). Jak nie marnować? Sprawdź nasze porady!
Sprawdź

Nie wyrzucamy, przetwarzamy!

Co zrobić z pigwy? Sok, konfiturę a może sałatkę? | Porady i inspiracje Winiary
Co zrobić z pigwy? Sok, konfiturę a może sałatkę?
Przetwory z owoców lata
Przetwory z owoców lata – pyszne pomysły
pasteryzowanie przetworów
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Owocowe konfitury ZWZ WINIARY
Owocowe konfitury
Sok z brzozy - właściwości. Jak pić? porady
Sok z brzozy - właściwości. Jak pić?
Pomysły na przetwory| Przepisy Winiary
Zobacz pomysły na przetwory z letnich warzyw i owoców
Zobacz więcej artykułów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu WINIARY

Chcesz wiedzieć, co aktualnie robimy?

Odwiedź nas na Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu!

Sprawdź
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu