Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Syrop z pigwy – przepis, jak zrobić porady

Jak zrobić domowy syrop z pigwy na zimę?

Pigwa coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Jeszcze kilka lat temu nie była tak znana. Obecnie wykorzystuje się ją do przygotowania aromatycznych nalewek, sosów, a nawet dodaje do mięs. Najczęściej jednak sięga się po ten owoc, by wykonać syrop z pigwy.

Czym jest syrop z pigwy?

Jest to naturalny sok z owoców z dodatkiem cukru. Pigwa ma specyficzny, lekko cierpki smak. Aby go zneutralizować, do wyciągu z owoców należy dodać słodzik. Nie musi być to cukier! Bardzo dobrze smakuje też syrop z pigwy z miodem. 

Syrop z pigwy - przepis

Jak zrobić syrop z pigwy? Nie ma jednego, uniwersalnego przepisu. Nasz należy do jednych z najprostszych! Bez gotowania, bez przecierania i przeciskania. Potrzeby jest tylko czas. Przygotuj:

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 kg cukru

Ilość cukru podana jest orientacyjnie. Jeśli chcesz uzyskać bardziej słodki syrop, należy dodać go więcej. 

  1. Pigwę należy umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie kroimy ją na mniejsze części.
  2. W dużym słoiku umieszczamy warstwami pigwę, na przemian z cukrem. 
  3. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 3-4 dni. Co jakiś czas warto zmieszać lub potrząsnąć zawartością naczynia, by cukier dobrze się wymieszał, a owoce szybciej puściły sok.
  4. Po około 4 dniach syrop jest gotowy. Można przelać go wtedy do innego słoika. Aby otrzymać bardziej klarowny napój, można dodatkowo przecedzić go przez gazę.

Jak zrobić syrop z pigwy do herbaty?

Warto dodać syrop z pigwy do herbaty. Wzbogaci to jej smak. Poza tym jest to świetny sposób na rozgrzanie. Wykonuje się go dokładnie tak samo, jak zwykły syrop. W tym przypadku można też z powodzeniem wykorzystać pozostałe owoce. Wystarczy przełożyć większe cząstki do słoika z syropem i dodawać do herbaty. 

Syrop z pigwy na zimę - idealny do zimowej herbaty

Syrop z pigwy do herbaty na zimę pachnie obłędnie! Znowu sięgamy po przepis podstawowy, ale zamiast cukru, owoce zalewamy 200 ml płynnego miodu. Po 4 dniach sok jest gotowy. W tej wersji można pozwolić sobie na dodanie imbiru, cynamonu lub goździków. Gorąca herbata i dodany do niej syrop z pigwy na zimę to połączenie idealne. Rozgrzewa i wprowadza świąteczną atmosferę. 

Do czego dodawać syrop z pigwy?

Syrop z pigwy idealnie komponuje się z herbatą. Nie jest to jednak jego jedyne zastosowanie. 

  • Równie dobrze smakuje dodany do wody, zastępując sok z cytryny.
  • Syrop z pigwy pogrzany na patelni będzie smacznym i niezwykłym sosem do mięsa. 
  • Miłośnicy sałatek na pewno docenią go w postaci sosu. 
  • Syrop z pigwy warto wykorzystać podczas przygotowywania deserów. Przełamie słodki smak i ciekawie uzupełni słodycz. 
  • Ciasto polane syropem z pigwy zrobi furorę wśród rodziny i gości. 
  • Obłędnie będą smakowały też naleśniki lub pancakes podane z takim dodatkiem. 
  • Dodany do koktajli owocowych i warzywnych wzbogaci ich smak.

Syrop z pigwy ma wiele ciekawych zastosowań. Warto szukać nowych połączeń smakowych i dodawać go nie tylko do herbaty czy wody. 

Syrop z pigwy - przechowywanie 

Syrop z pigwy dobrze jest wykonać w większej ilości i przechowywać w lodówce, nawet do 3 tygodni. Wystarczy sięgnąć po niego i cieszyć się smakiem tego owocu. Z powodzeniem można też go zapasteryzować. Wystarczy przelać napój do słoików, a następnie gotować około 15 minut we wrzątku. 

Nie tylko syrop z pigwy!

Syrop z pigwy to tylko jeden ze sposobów na wykorzystanie tego aromatycznego owocu. Z powodzeniem można z niego ugotować kompot lub dodać do mięsa. Coraz popularniejsze stają się też soki, dżemy i konfitury z pigwy. Wykorzystuje się nawet jej pestki do tworzenia nalewek. Warto w okresie jesiennym zainteresować się tym owocem i spróbować nowych przepisów z wykorzystaniem pigwy.

Polecane przepisy

Sok z aronii na zimę

Sok z aronii na zimę

47 min Łatwy
Truskawki w syropie

Truskawki w syropie

1 godz 30 min Łatwy
Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

1 godz 5 min Łatwy
Brzoskwinie w syropie

Brzoskwinie w syropie

32 min Łatwy
Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

28 min Łatwy
Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

2 godz 41 min
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Co zrobić z pigwy? Sok, konfiturę a może sałatkę?
Co zrobić z pigwy? Sok, konfiturę a może sałatkę?
Przetwory z owoców lata – pyszne pomysły
Przetwory z owoców lata – pyszne pomysły
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Owocowe konfitury
Owocowe konfitury
Sok z brzozy - właściwości. Jak pić?
Sok z brzozy - właściwości. Jak pić?
Zobacz pomysły na przetwory z letnich warzyw i owoców
Zobacz pomysły na przetwory z letnich warzyw i owoców
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu